ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  Fakulteta ŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Kolumne > Čakajoč na … novo vlado?
KOLUMNE

Čakajoč na … novo vlado?

Se nam obetajo še ene državnozborske volitve?

9.7.2018 10:10:01

Eni za Janeza, drugi za Marjana. Levi absolutno proti obema. In mi se ukvarjamo z vprašanji, ki že dolgo ne bi smela biti več predmet diskusije, medtem ko se pravih problematik raje ne dotikamo.

Volilna udeležba med mladimi (do 29. leta) je še vedno izjemno nizka. Že vrsto let nas poziva Valič, pozivajo nas mediji, pozivamo se med seboj s slogani »Pejt vol't!« in podobno, pa ti pozivi nekako ne padejo na plodna tla. Škoda.

Bržkone se nam obetajo še ene parlamentarne volitve, za katere bo država zopet zapravila en kup denarja. Denarja, ki ga vanjo vlagajo naši starši, stari starši itd. Če bi šlo za naš denar, bi nam bilo morda nekoliko bolj mar, kaj se z njim dogaja. Morda pa tudi ne, ker »itak ne vemo, za koga naj volimo«.

 

Nam je res tako zelo vseeno za našo prihodnost?

Pustimo za trenutek ob strani to, da je med našimi poslanci cel kup klovnov. Eni bi nam prodali pico, drugi bi nas odrešili vsega hudega. Res škoda, da očitno nikomur od njih ne bo uspelo.

Pri nas je sprejemljivo, da na parlamentarnih volitvah kandidirajo osebe, ki so bile v zaporu, osebe, ki širijo sovražni govor in osebe, ki so s položaja predsednika vlade v preteklosti že odstopile. V zadnjih letih lepo dokazujemo, da je demokratična država preprosto nekaj, česar se Slovenci očitno ne znamo iti.

Dejstvo, da je volilna udeležba tako nizka, pa je pripeljalo do tega, da je postalo »sprejemljivo« spraševati se glede zadev, ki jih nikakor ne bi smeli postavljati pod vprašaj, ker je bilo nekoč o njih že odločeno in se je nekdo moral za to boriti.

Tako se danes pod vprašaj postavlja pravica do splava (lepo prosim, to so MOJI reproduktivni organi in z njimi bom počela, kar želim, hvala lepa), da raje sploh ne omenjam vsesplošne begunske panike (kot da si dejansko kdo želi živeti v državi, kjer ga večina ljudi gleda postrani) in žice, ki je mimogrede še vedno napeljane ob meji, cepljenje, privatizacija zdravstva in šolstva ter podobne reči. Kaj pa bomo rekli glede (pre)nizkih plač, nenehnega daljšanja delovne dobe in dejstva, da se ti v Sloveniji bolj splača sedeti doma, se cele dneve čohati po riti, tu in tam kaj malega »zafušati«, drugače pa preprosto životariti ob socialni podpori? Pa v primerjavi z minimalno plačo takšnega življenja pravzaprav sploh ne moremo označiti za životarjenje.

 

»Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni!«

»Pogni glavo, šuti i trpi,« bi ob tej priložnosti izustila moja 102-letna oma. Moja oma, ki ima mimogrede še vedno volilno pravico. So to besede, za katere si želiš, da ti krojijo prihodnost? So naše babice in prababice res tiste, za katere želimo, da se odločajo namesto nas? Si res želimo ostati hlapci, za kakršne nas je označil že Cankar?

»Ne,« je na tej točki edini sprejemljiv odgovor. Zato prosim, ko nastopijo naslednje volitve, vzemi si uro časa in preleti programe strank. Reši kakšno izmed mnogih anket, ki so ti ponujene v pomoč pri odločanju za koga voliti. Ne poslušaj mene, prijateljev, staršev ipd., odloči se na podlagi tega, kaj ti misliš. In potem si vzemi še tistih 10 minut, da se sprehodiš do bližnjega volišča in obkrožiš svojega kandidata.

Verjemi, res vsak glas šteje. Jaz sem pri politiki tako kot pri športu pač že od nekdaj bolj leva. Jebiga. Ti pa imaš pravico, da se z mano ne strinjaš. Ne pusti, da se drugi odločamo namesto tebe.

 

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGKaja STEBLOVNIK

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGosebni arhiv Kaja STEBLOVNIK

Domača stran