ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  Fakulteta ŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Napovednik > kultura > Slovenski dnevi knjige v Mariboru 2017
KULTURA

Slovenski dnevi knjige v Mariboru 2017

20. Slovenski dnevi knjige v Mariboru

 

 

 

 

 

 

9.30, Radio Maribor (Pohorje 93,1 MHz, Boč 90,4 MHz, Ožbalt 87,7 MHz, Trbonje 93,8 MHz)

DVAJSET LET FESTIVALA SLOVENSKI DNEVI KNJIGE V MARIBORU

Radijska tribuna; sodelujejo pisatelj, dramatik in Grumov nagrajenec Zdenko Kodrič in književnik Borut Gombač, ki sta ob Tomažu Brenku pobudnika festivala v Mariboru, ter Petra Kolmančič, dolgoletna programska koordinatorka festivala. Vodi Simona Kopinšek.

V sodelovanju: Radio Maribor in MKC Maribor

 

10.00–19.00, Grajski trg

KNJIŽNI SEJEM

 

10.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

O ZLATEM PTIČKU

Ljoba Jenče, pevka, pravljičarka in zbirateljica, je svoje življenje posvetila zbiranju in ohranjanju slovenskega ljudskega izročila. Pripovedovala bo pravljico o zlatem ptičku. Otroci bodo lahko z Ljobo zapeli naše ljudske pesmi. Primerno za predšolske otroke in prvo triado.

 

10.00, Center za sluh in govor Maribor

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO

Knjižna akcija dobrodelnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor

 

10.00–15.00, Grajski trg

KNJIŽNICA TETE ROSE

Predstavitev knjižnice in čitalnice z izbrano angažirano, uporniško ter radikalno literaturo. Knjižnica tete Rose (knjiznicateterose.org) je imenovana po socialistični filozofinji in revolucionarki Rosi Luxemburg. Ponuja družbeno angažirana teoretska dela in aktivistične priročnike ter je namenjena vsem, ki jih zanima konstruktivno preoblikovanje naše družbe v družbenopravičnostno mislečo in dejavno. Knjižnica je v Kulturnem centru Pekarna.

V sodelovanju: MISC Infopeka in Pekarna Magdalenske mreže Maribor

 

10.00–13.00, atrij Vetrinjskega dvora

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Bolje branje kot nerganje: prebiranje knjig s knjižnih polic; Knjižna bolha: menjalnica knjig staro za staro; Pravljice na koncu mavrice: branje pravljice.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor

 

10.30, mestno jedro

PRAVLJIČNI SPREHOD S SLONOM STANETOM

Polurni sprehod s pripovedovanjem ter z vodenjem po ulični razstavi z Elvisom Berljakom. Ilustracije iz slikanice Slon Stane Manice K. Musil bodo razstavljene na plakatnih mestih v mestnem jedru, pri čemer bodo sprehajalci srečali Slona Staneta. Primerno za otroke med 4. in 6. letom starosti. Zbirno mesto je pri pitniku na Slomškovem trgu.

V sodelovanju: MKC Maribor in Založba Pivec

 

11.30, atrij Vetrinjskega dvora

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Ustvarjalnice pod milim nebom: Kazalka bralka, izdelovanje recikliranih knjižnih kazal.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor

 

11.00, III. gimnazija Maribor

LITERARNO SREČANJE S PETROM SVETINO, DOBITNIKOM JUBILEJNE VEČERNICE 2016

Dobitnik večernice za najboljše slovensko otroško ali mladinsko izvirno leposlovno delo preteklega leta je pisatelj, pesnik, prevajalec in literarni znanstvenik Peter Svetina. Kako zorijo ježevci je delo, ki je Svetini prineslo že drugo večernico. Pri knjigi je sodeloval z ilustratorjem Damijanom Stepančičem. Stepančič zna z ilustracijo dobro uloviti tako humor kot tudi izjemno simpatičnost likov Svetine, so zapisali pri založbi Miš. Z avtorjem se bo pogovarjala Darka Tancer-Kajnih.

V sodelovanju: Bralna značka Slovenije, Mariborska knjižnica in MKC Maribor

 

12.00, Grajski trg

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON

Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, sodelujejo Kevin Viher, Iva Majer, Denis Rep in glasbeni skupini Oversud: Maj Virant, Luka Sojč, Martin Dumanič in Luka Hernet in Meter ograje (sodelovanje s SERŠ-em): Timotej Vidovič, Renato Leš, Boštjan Vodnik, Miha Pliberšek, Martin Kramberger ter Kaja Ševeček; mentorica Andrejka Korman.

Srednja trgovska šola Maribor, sodelujejo Uroš Kladnik, David Moga in Alen Lukić; mentorica Simona Letnik.

 

13.00, oder knjižnega sejma Grajski trg

RAP KOT NAČIN ŽIVLJENJA BESEDE

Petnajsti maraton hiphop in rap poezije, sodelujejo Liquid, Arez, Brutalni poeti, Šišmiš, Royal Bun€h in drugi; povezuje rap glasbenik Mišel Ristov - Amo, ki bo dogodek zaključil s svojim nastopom.

V soorganizaciji: MKC Maribor in zavod Feniks-UM

 

14.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

ZALOŽBE SE PREDSTAVLJAJO

Tokrat se predstavljata dve založbi. Mohorjeva založba Celovec predstavlja avtorico Ireno Marković in njeno znanstveno monografijo Irenej Friderik Baraga – misijonar in škof med Otavci in Očipvejci. Knjiga Markovićeve je prva takšna knjiga pri nas. Pogovor bo vodila Petra Bauman. Založba Univerze v Novi Gorici predstavlja Tomaža Ivešića in njegovo znanstveno monografijo Jugoslovanska socialistična nacija, ki analizira (pre)oblikovanje jugoslovanske družbe v 50. letih prejšnjega stoletja. Pogovor bo vodil dr. Aleš Maver.

 

15.00–19.00, atrij Vetrinjskega dvora

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Bolje branje kot nerganje: prebiranje knjig s knjižnih polic; Knjižna bolha: menjalnica knjig staro za staro; Pravljice na koncu mavrice: branje pravljice. Delavnice.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor

 

16.00, oder knjižnega sejma, Grajski trg

KANTOVANJE V GOSTEH: SEBASTIJAN LUKOVNJAK

 

Sebastijan Lukovnjak je član različnih zasedb. V zadnjem času se posveča samostojnemu glasbenemu ustvarjanju in nastopa kot kantavtor. V Sloveniji se je leta 2016 predstavil z nastopom na festivalu EMA.

 

18.00, Literarna hiša Maribor

DA TI CEGU PADE NA GLAVO – PREDSTAVITEV LITERARNIH SKUPIN OZARE IN ŠENTLENT

Literarna hiša ima pomembno vlogo v predstavljanju robnih književnosti, ki so marsikdaj spregledane: jezikovno manjšinske, čezmejne, leposlovja pozabljenih ali osovraženih avtorjev in literature, ki se poraja na robu in nas očara s toplino in domiselnostjo. Avtorji Ozare in ŠentLenta so že dolga leta redni gostje Literarne hiše Maribor. Brez stigme.

V sodelovanju: JSKD, OI Maribor, ZKD Maribor in Literarna hiša Maribor

 

20.00, Intimni oder GT22

NA LUNO Z ZVITOREPCEM, LAKOTNIKOM IN TRDONJO

Lutkovno-igrana predstava za vse generacije po motivih stripov Mikija Mustra. Oboževalec in zbiratelj Mustrovih stripov v svoji sobici spet prebira dogodivščine Zvitorepca, Lakotnika in Trdonje. Stari junaki oživijo pred njegovimi očmi in skupaj odpotujejo na luno! Režiserka Nika Bezeljak, scenograf Andrej Firm, oblikovalec zvoka Dino Čurić, igra Miha Bezeljak. Ponovitvi predstave bosta 28. in 29. aprila 2017.

V produkciji: KUD Moment in organizaciji: GT22

 

 

19:00, knjižni kotiček Galerije Petrina

PLANET UGANK

Petrina Vake in Milena Pivec vas ob otvoritvi knjižnega kotička za otroke v Galeriji Petrina

vabita na zabavno reševanje ugank in na ogled slik z otroškimi motivi.

V sodelovanju: Založba Pivec in Galerija Petrina

 

20.00, Salon uporabnih umetnosti

MESTO V POEZIJI – VELIKO PESNIŠKO BRANJE IN HAMLET EXPRESS

Dogodek bo povezal velika imena sodobne slovenske poezije, ki v svoje pisanje vključujejo urbane podobe. S pesniki se bomo sprehodili skozi Maribor, Ljubljano, Trbovlje, Piran in morda zavili še kam na tuje. Z nami bodo Andrej Brvar, Primož Čučnik, Borut Gombač, Erika Vouk in Uroš Zupan, povezovala bo Kristina Kočan. Branju bo sledil nastop zasedbe Hamlet Express, ki jo je ustanovil pesnik, skladatelj in kitarist Andraž Polič, in preigrava avtorska besedila od ulične do visoke poezije. Nastopajo Gregor Cvetko – De Fleur, Miha Petric – La Luz in Andraž Polič – Polo.

V organizaciji: Salon uporabnih umetnosti in MKC Maribor

 

Datum in ura:21.04.2017 09:30
Zvrst: kultura
Vstopnina: glej opis
Kraj:
Maribor z okolico


Oddaj svoj komentar:


Domača stran