ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  Fakulteta ŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Napovednik > festivali > 9. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije
FESTIVALI

9. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

Od 13. do 16. septembra 2017 bo v Lutkovnem gledališču Maribor potekal 9. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije.

Festival, ki ga organizirata Ustanova lutkovnih ustvarjalcev in Lutkovno gledališče Maribor, v svoj program uvršča najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon. Tokrat je selekcijo opravila Olga Vujović in po ogledu 53 prijavljenih predstav v tekmovalni program uvrstila devet predstav.


Festival predstavlja izbor iz produkcije slovenskega lutkovnega gledališča, možnost primerjave, strokovne izmenjave in druženja. Gre za osrednji nacionalni festival, ki si zadaja nalogo predstavitve slovenskega lutkovnega ustvarjanja širši domači in mednarodni strokovni javnosti (selektorjem, organizatorjem in direktorjem tujih festivalov in gledališč, kritikom in drugi zainteresirani javnosti), izmenjave znanj in izkušenj, prikaza najzanimivejših vsebin in nagrajevanju najboljših stvaritev. Je praznik lutkovne umetnosti in promocija le-te.

V sklopu festivala bomo izvedli okroglo mizo o statusu samozaposlenih v kulturi in drugih neinstitucionalnih ustvarjalcih s področja lutkovnega gledališča, pripravili pogovore o predstavah, predstavili knjigo Edija Majarona Vera v lutko, pripravili dve razstavi, umetniško inštalacijo, prvič predvajali televizijski film o Milanu Klemenčiču in omogočili strnjen vpogled v lutkovno dogajanje zadnjega obdobja.

Tekmovalni program bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija v sestavi:
Morana Dolenc, ki je leta 2005 zaključila študij na École Nationale Supérieure des Arts de la Marionnette v Franciji, nato pa tri leta kasneje diplomirala še iz teatrologije na Sorboni. Med letoma 2008 in 2012 je vodila mednarodni lutkovni festival PIF, bila je tudi dolgoletna članica lutkovnega studia ZeKaM, kjer je igrala v številnih uprizoritvah. Trenutno sodeluje s številnimi hrvaškimi in tujimi gledališči ter z mnogimi priznanimi umetniki. Leta 2012 je ustanovila umetniško organizacijo LOFT.
Tin Grabnar, režiser in član gledališča Moment, Gledališke šole Prve gimnazije in Gledališke šole MKC ter vodja gibalnega gledališča Dotik. Ustvaril je vrsto predstav, ki so odmevale doma in v tujini ter za svoje delo prejel več nagrad.
in Nika Leskovšek, ki trenutno deluje kot raziskovalka-asistentka na AGRFT, kjer razvija svojo doktorsko disertacijo. Dejavna je kot teoretska in praktična dramaturginja; pri gledaliških predstavah sodeluje z režiserji raznolikih poetik. Piše tudi teoretske razprave in analize na področju sodobnih scenskih praks in sodobne slovenske ne-več-dramske pisave za različne strokovne revije in medije. Je članica Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije (DGKTS).

Festivalski program po dnevih je objavljen na spletnih straneh Lutkovnega gledališča Maribor (http://www.lg-mb.si/).

Tekmovalni program:
1. ČUK NA PALICI ( Kulturni zavod Kult / Nika Bezeljak / Laura Zafred)
2. SANJE O ZVEZDI ( Lutkovno gledališče Maribor)
3. BI SE GNETLI NA TEJ METLI? (Lutkovno gledališče Ljubljana)
4. ZVERINICE IZ STRIPA ( Pripovedovalski variete / Stripburger / Forum Ljubljana)
5. O DEČKU IN PINGVINU (Lutkovno gledališče Maribor / Mini teater / Moment)
6. MEDVED IN MALI (Lutkovno gledališče Ljubljana)
7. ZA PETIMI GORAMI (Hiša otrok in umetnosti / Lutkovno gledališče FU-FRU)
8. KAJ PA ČE … (Lutkovno gledališče Maribor)
9. KARELČKOVE ZGODBICE (Lutkovno gledališče Ljubljana)

Spremljevalni program:
1. VIRGINIJA VOLK (Lutkovno gledališče Ljubljana )
2. VIKTORIJA 2.0 (Moment in GT22)
3. PETER KUŠTER (SNG Nova Gorica)

Datum in ura:13.09.2017 17:00
Zvrst: festivali
Vstopnina: glej opis
Kraj:
Lutkovno Gledališče Maribor, Maribor


Oddaj svoj komentar:


Domača stran