ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  TutorŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Novice > Kultura > Medijski dan 2014

Medijski dan 2014

4. in 5. junija se je na FERIju v Mariboru odvil že peti Medijski dan.

5.6.2014 10:45:19

Inštitut za medijske komunikacije že peto leto zapored z Medijskim dnem prikazuje praktične spretnosti, ki se jih mariborski študenti tega multidisciplinarnega študija naučijo.

Letošnji Medijski dan se je soočil z nekaterimi spremembami. Dvodnevno dogajanje je pridobilo pravi festivalski priokus, h kateremu je pripomogel tudi Kino Udarnik, s katerim sodelujejo vse od leta 2012, kjer se je tudi odvil prvi festivalski dan.

Nekoliko manjša neznanka Medisjkega dne je Student Cuts, festival študentskega filma, kjer se študenti predstavljajo s svojimi filmi, podobno kot na Filmskih večerih na FERIju. V tej kategoriji se večinoma prikazujejo kratki filmi zelo široko zajetih vsebin, ki so običajno narejeni povsem brez sredstev. Na Student Cuts je bilo letos prijavljenih kar 92 filmov iz 22 držav, od tega jih bo na festivalu predvajanih 40 iz 13 držav, torej ne samo iz Slovenije. Avtorji so se s svojimi izdelki tako potegovali tudi za različne nagrade: najboljši igrani film, najboljši dokumentarni film, najboljši animirani film, najboljši eksperimentalni film, najboljši oglas in najboljši film programa Medijske komunikacije po mnenju občinstva.

Nagrada občinstva: Lights On, Keber Kristina
Najboljši oglas: David, Ajda Račečič, Janže Račečič
Najboljši igrani film: Busker, Mitja Mlakar
Najboljši dokumentarni film: Sofia 13, Marko Sames Ajda Račečič
Najboljši animirani film: Ab ovo, Anita Kwiatkowska-Naqvi, Poljska
Najboljši eksperimentalni film: Obskur, Yves Itzek, Nemčija
Najboljši film programa Medijske komunikacije po mnenju žirije in občinstva: Busker, Mitja Mlakar

 

Od samega filma na platnu pa se je dogajanje selilo tudi na oder. Preko dobrih praks so občinstvu nekaj svojega znanja ali 'filmskega videnja' podali trije gostje. Prvi je bil David Sipoš, katerega ime je v zadnjem letu po Sloveniji nosil projekt, ki se imenuje Kresnik. David je orisal ozadje nastajanja filma, za katerega so del financ pridobili kar preko Kickstarterja. Kresnik naj bi bil sploh prvi slovenski filmski Kickstarter projekt, ki pa v slovensko filmsko sceno prinaša pridih staroslovanske mitološke fantazije. Kot druga je bila Marina Gumzi, ki je čez MSNFP Survival Kit razlagala o vlogi producenta v filmskem svetu in o dojemanju slovenske filmske industrije. Kako organizirati kreativnost? se je imenoval še tretji primer podajanja dobrih praks, ki ga je podajal Matej Marinko, producent pri Bright Visuals. S podjetjem se vsaj delno selijo na trg Združenih držav Amerike, za katerega pravijo, da je večji in ponuja več priložnosti.

Drugi dan se je festivalsko dogajanje selilo na Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, kjer je potekal Izobraževalni vrtiljak. V sklopu tega se je skozi različna področja organizirala okrogla miza in različna predavanja skozi katera so priznani strokovnjaki delili svoja znanja in izkušnje. Drugi dan je tako bilo moč prisluhniti Mateju Korošcu, novinarju in voditelju na RTV Slovenija in Radio Si, Matjažu Germu, kreativnemu strategu pri Futura DDB, Ajdi Gregorčič, grafični oblikovalki in ilustratorki, Andriji Šuliću, glasbeniku in producentu, Nuši Baranja, novinarki na RTV Slovenija 1 in Tanji Rosandič, novinarki na RTV Slovenija 3.

flash

 

 

Drugi dan dogajanja so se odvila tudi predavanja in delavnice Produkcija videa za trg – izkušnje iz prakseCreationaryRedesign – evolucija ali revolucija?Zeleno košarkarsko sonce nad modrim Triglavom in Zakulisje mednarodnega oglaševalskega festivala Golden Drum.

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/pisec.JPGSimon CIGULA

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG Rok BREZNIK, Franci VRANETIČ

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG Aljaž SEDOVŠEK

 Ajda Račečič, soustvarjalka nagrajenega dokumentarnega filma Sofia 13.

 

 

 

 

 

Mitja Mlakar, dobitnik več nagrad.

 

 

 

 

 

Za povezovanje sta poskrbeli voditeljici.

 

 

 

 

 

Medijski dan se je letos odvil že petič.