ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  Fakulteta ŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Novice > Kultura > Alice Blue s prvencem Matter

Alice Blue s prvencem Matter

Album Matter je dokaz, da skupina z življenjem rock'n'rolla misli resno.

12.9.2014 11:14:01

Alice Blue so sicer že pred časom izdali EP, vendar so šele z novim albumom dokončno izpilili svojo glasbeno vizijo pri kateri je velik pečat pustilo tudi koncertiranje na Švedskem.

Štajerski kvintet Alice Blue je med drugim zanimiv tudi za to, ker ima glavno besedo ženska. Dobesedno. Vokalistka Laura je namreč edina, ki v bendu skrbi za besedila, medtem ko so fantje zadolženi za glasbeni del. »Ponavadi na vajah sedim na veliki blazini, nekje v kotu in na slišano glasbeno podlago umeščam besedila, ki so navdno osebno izpoveda,« je opisala Laura njeno delo v skupini. Seveda potem ta besedila tudi odpoje, zato se njeno delo ne konča le pri pisanju. Pri besedilih, kljub osebnostni noti, ne gre le za čustvene izlive nežnejšega spola, ampak jemlje inspiracijo tudi iz vsakdanjih dogodkov, kot so recimo potovanja na koncerte v tujino.

Prvenec Matter je skupina posnela v ljubljanskem Studiu Evolucija, pod produkcijo pa se je podpisal Simon Jovanovič. Skupina ima sicer zelo sofisticiran »plac« za vaje, ki premore tudi manjši studio, vendar po besedah članov Alice Blue slednji služi le za snemanje aranžmajev, demo posnetkov ali predprodukcije. Alice Blue se imajo za alternativce predvsem v glasbenem smislu in ne toliko po filozofiji. »Gre za alternativno glasbo ali druge bende, ki se uvrščajo v ta žanr in smo jim mi podobni,« je na glas razmišljal kitarist Žiga, ko smo se ostali pogovarjali o popolnoma drugih stvareh. Glasbeno se skupina Alice Blue uvršča med alternativni rock, ki me je na trenutke spomnil na morda nekoliko pozabljene Skunk Anansie, morda tudi na Alanis Morissette pa nekoliko tudi na trše Paramore. Ženski vokal rockerskih bendov je pač še vedno nekloliko eksotičen in morda tudi zaradi tega v spomin prikliče nekatere prvake te kombinacije. Vsekakor bi jih glasbeno brez zadržkov uvrstil tudi v zelo produktivna devetdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je rock imel tisto pravo težo in predvsem spoštovanje širše publike, ki danes z raznimi »pocukranimi« popevkami brez duše izgublja svoj kompas.Kljub vsemu pa bi rekel, da so nekako le uspeli z oblikovanje svojega zvoka, čeprav pri tem niso odkrili »tople vode«, kar pa je pri trenutni poplavi najrazličnejših glasbenih skupin in žanrov seveda izjemno težko.

flash

 

 

Morda je skupina prav zaradi alternativne ljubezni izbrala ime Alice, saj gre za v teh vodah že dolgo preverjeno kombinacijo. Alice In Chains so dodobra zaznamovali devetdeseta leta prejšnjega stoletja in prav tako skupino Alice Blue. Sicer so mi zagotovili, da se nikoli ne bodo lotili elektro-rocka, sem pa kljub vsemu prepričan, da jim je ime prvakov tega žanra (Alice In Videoland) vsaj malo znano. Sicer pa se je v glasbenih vodah ime Alice pojavilo že daljnega leta 1972, ko so avstralski New World prepevali Living next door to Alice. Fantje z žensko načelnico so torej izbrali preverjeno mešanico imena, saj ničesar ne prepuščajo naključju. Zato tudi svojega glasbenega projekta ne jemljejo kot hobi, ampak popolnoma resno zadevo, ki bi nekoč oz. kar čim prej bila tudi njihova resna zaposlitev. »Bi bil pa to kar drag hobi,« je nehote dodal bobnar Matej, ki se v osnovi le druži z glasbeniki. In na tem mestu bi se mu še enkrat zahvalil, da sem lahko neumorno tolkel po njegovem orodju, četudi zaradi tega zdaj težje spi in ponoči šteje odvzete mesece življenja, ki mu jih je povzročil moj tolkaški izgred. Upam, da to ne bo vplivalo na razvoj benda, ki mu je popolnoma jasno, da se je za resen projekt potrebno odpovedati marsičemu, tudi prostim vikendom in rednemu veseljačenju s prijatelji. Hobi bil bil premajhna motivacija za tako boleča odrekanja. Se pa zaradi alternativnega predznanja, nikakor ne bi bili nekaj več zelencev pripravljeni žanrsko ali osebnostno spreminjati. Tudi besedil ne bi bili pripravljeni prevajati v druge jezike kot v angleščino, saj se pevka Laura najbolje znajde prav v tem jeziku. Po njenih besedah ne gre toliko za to, da se v materinem jeziku ne bi znala dovolj dobro izraziti, vendar po njenem prepričanju angleščina ponuja veliko več različnih besed za iste stvari, kar besedila dela bolj dinamična in ne toliko monotona, kot bi bila v domačem jeziku, v katerem je vrjetnost ponavljanja istih besed prevelika.

Vsekakor pa bodo domačo publiko v Klubu Mc, 13.9.2014 (op.p. torej jutri), ko bodo premierno predstavili novi album Matter, nagovarjali v domačem jeziku, ki se ga niti malo ne sramujejo. Morda so prav iz tega razloga tudi na vsa moja ostala  vprašanja pridno ogovarjali v materinem jeziku, ki jim bo v tujini, na katero še posebej ciljajo, predstavljal neko vez z domačo grudo. Pridite torej jutri (op.p. sobota, 13.9.2014) v Klub Mc in preverite, če so fantje z zgovorno vokalistko že dovolj »zreli«, da jih pošljemo v širni svet razložiti razliko med Slovenijo in Slovakio, predvsem pa, da pokažejo alternativni rock ala Alice Blue.

 

 

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/pisec.JPGMatej REGENT

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDenis JANEŽIČ

 http://www.dostop.si/Slikevsebina/pisec.JPGDenis JANEŽIČDovršena zunanja podoba albuma Matter

 

 

 

 

Laura v svojem elementu.

 

 

 

 

 

Kitarist Rene.

 

 

 

 

 

Pevka Laura in basist Domen.

 

 

 

 

Alice Blue in moja malenkost


ČE 24.05 09:40 Predavanje Zadružništvo kot alternativa
ČE 24.05 09:45 Medijski dan 2018
ČE 24.05 10:00 Pridne note 2018
ČE 24.05 18:00 Z INOVACIJO NA SLOVENSKI TRG
ČE 24.05 19:30 Veganska večerjica
Domača stran