ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  Fakulteta ŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Novice > Zabava > Glasbeno popotovanje na vlaku Maribor - Ruše

Glasbeno popotovanje na vlaku Maribor - Ruše

Miki Solus je nastopil na nekoliko nenavadnem odru – na premikajočem vlaku.

29.11.2014 11:44:36

Od tistih, morda vsaj z enim ušesom pri alternativni glasbi, pa do vseh ostalih poslušalcev, je kar nekaj takih, ki so že slišali za koncertni prostor Stolp 3. Tisti, ki še niste, boste več o tem zvedeli kmalu.

Stolp 3 bi lahko opisali kot mariborsko eksotično koncertno destinacijo. Ni to, da v Mariboru ne bi imeli prostorov za koncerte kot so Satchmo, Dvorana Gustaf, Štuk in podobni, vendar so tisti posebni koncertni prostori res redki.

Lani je Jaša Lorenčič naredil seznam desetih najboljših koncertov, ki jih je obiskal v preteklem letu. Prav na prvem mestu so se znašli srbski Repetitor, ki so kljub svojim ranim letom svoja semena zasejali že po zajetnem delu Evrope. Kar je naredilo ta koncert tako dober, ni bila samo glasba (ki je bila izvrstna), temveč tudi karizma koncertnega prostora, če ta lahko obstaja. Koncert je bil v Stolpu 3. Kakšnih 100 ljudi v prostoru, ki je takšnega števila komaj sposoben, a vendar – koncertnega vzdušja se skoraj ne da opisati.

Povezava, ki ste jo morda iskali je sledeča – Stolp 3 ima lastnika, organizatorja, velikega glasbenega sladokusca, ki v svoje dogodke stopi ne samo z ušesom, temveč tudi z vsem srcem, daleč nagonov po zadovoljitvi kratkoročnih finančnih apetitov. Koncertna zgodba Stolpa 3, nekdanjega kontrolnega stolpa v neposredni bližini Glavne železniške postaje v Mariboru, se je zaradi neljubih dogodkov nekajkrat v preteklih mesecih preselila v Sodni stolp, zdaj pa je napočil čas za izpolnitev ideje, ki je bila koncert na vlaku.

Za koncert na vlaku je bil izbran Miki Solus, sicer že znanec mariborskega občinstva, saj je v mestu nastopil že dvakrat, enkrat tudi v Stolpu 3. Ko beseda nanese na ime kot je Miki Solus, še marsikdo s Hrvaške, od koder Miki Solus prihaja, ni slišal zanj. Podobno drži kot pribito tudi za mariborsko publiko. Zadeva se hitro obrne, ko na njegovem koncertu slišijo zvok, ki napolni prostor. Kdo je to? Prva pesem je mimo in Miki Solus postane ljubljenec občinstva.

Glasbeno gledano je stvar zelo preprosta. Miki Solus na klaviaturah in mikrofonu, preko katerega skozi svoje pesmi na zajebantski (humoren) način pove/odpoje o svojih vsakodnevnih štorijah. Dečko ti je hipster in podobne. Ob njegovem poigravanju z glasbo in klaviaturami mu tempo drži bolj ali manj perkusionist (tolkalist), za izzivanje plesnih gibov v publiki pa poskrbi basist. Trojica glasbenikov se je kot na vseh mariborskih koncertih tudi na vlaku znašla z minimalno opremo, na koncu pa je v publiki bolj kot sam zvok štela razigranost, preigravanje štorij in ritmi, ki nas preprosto niso pustili mirnih nog in bokov.

flash

 

 

Da je do koncerta na vlaku sploh prišlo je v sodelovanje stopilo več organizacij – Stolp 3, Mariborska občina, Ruška občina, Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo ter Mariborska kolesarska mreža, kar je dalo projektu/dogodku novo razsežnost in možnosti za nadaljnje sodelovanje.

Tistih, ki so slišali koncert na vlaku od blizu je bilo razmeroma malo, se je pa zaradi tega čutila dobra volja tudi po drugih vagonih. Na račun smo vsi prišli v Rušah, kjer se je koncert nadaljeval. Koncert na vlaku je preprosto stvar, ki se je ne zamudi.

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSimon CIGULA

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG Rok BREZNIK

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDenis JANEŽIČMiki Solus, zajebantski hrvaški jazz šansjoner.

 

 

 

Potniki poslušalci.

 

 

 

Na "pola puta" v Rušah, kjer so na tamkajšnji postaji Miki Solus in njegova tovariša glasbeno popotovanje nadaljevala tudi med krajšo pavzo.

 

 

 

Publika, ki so jo sestavljali glasbeni sladokusci, se podobnih izkušenj nadeja tudi v prihodnje.

 

 

 

Miha, Stolp 3. Organizator.


Domača stran