ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  TutorŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Novice > Izobraževanje > Na TEDxMaribor o osebni rasti

Na TEDxMaribor o osebni rasti

Tema letošnjega TEDx dogodka v Mariboru je bila rast. Osebna, kakopak.

23.6.2016 10:53:31

Pa smo ga dočakali. TEDxMaribor 2016 seveda. Zgodil se je v sredo, 22. junija, v Slovenskem narodnem gledališču Maribor z dobrim programom, super govorci in še boljšo tematiko.

TEDx je  neodvisno organiziran dogodek, ki se v različnih oblikah izvaja povsod po svetu. Rdeča nit dogodka je skupna tematika, na katero več govorcev v obliki kratkih govorov podaja svoje misli.

Čeprav je bil letošnji TEDx za razliko od lanskega plačljiv, se ga je udeležilo veliko število ljudi. Marko Soršak – Soki, Lucia Žitnik, Petra Jenuš, Janže Račečič, Aljoša Huber, Brigita Tomas, Vivian Chen, Bor Greiner, Teo Bunta in Smiljan Mori so nam namreč postregli z odličnimi govori, v katerih so povzeli zgodbo o tem, kako so oni osebnostno zrastli in nam podali nasvete, kako lahko to storimo mi. Da nam vmes ni bilo dolgčas je poskrbel povezovalec programa, Blendor Sefaj, sicer član improvizacijske skupine Banda Ferdamana, podporni program letošnjega TEDx dogodka pa so tvorili Matej Tomažin, Kaja Lukač, Lucia Žitnik, KMŠ, Center eksperimentov Maribor in Univerza v Mariboru.

Kot prvi je na oder prišel Soki, bobnar skupine Elvis Jackson. Začel je nekako takole: »Sicer nisem glih za to novodobno tehnologijo, ampak zdaj najprej pojdite vsi na Facebook in polajkajte mojo stran.« Nato nam je razložil, kaj smo pravzaprav všečkali in bili smo navdušeni. »20 za 20« je projekt, v katerem Soki zbira sredstva, da lahko osnovnim šolam podari glasbila. Povedal je, da je zanj nekaj najlepšega, ko vidi otroke, kako sedejo za bobne ali pa poprimejo za kitaro.

Za Sokijem je imela govor Petra Jenuš, znanstvenica iz Inštituta Jožefa Štefana, ki je so-ustvarjalka projekta »Znanost na cesti«. S projektom želijo znanstveniki približati znanost tudi širši javnosti.

Sledil je podjetnik, Aljoša Huber, ki nam je razlagal o strategijah, ki jih moramo sprejeti, če želimo da naše podjetje uspe, naslednja pa nas je s svojo zgodbo razveselila Lucia Žitnik, profesorica likovne umetnosti, ki obožuje železo. V delavnici se počuti kot doma, prepričala pa nas je tudi, da če trdno delamo, lahko uspemo z delom, ki ga radi opravljamo.

V nadaljevanju smo poslušali Janžeta Račečiča, ki nam je razložil stvar ali dve o umetni inteligenci, sledila pa je Brigita Tomas, svetovalka in trenerka mehkih veščin. Brigita nam je povedala, da je med uspešnimi in neuspešnimi ljudmi le ena velika razlika, in sicer: uspešni ljudje čutijo notranjo motivacijo do tega, da nekaj spremenijo, neuspešni pa le zunanjo.

Prvi del je zaključila govornica Vivian Chen, ki se je iz Portlanda, kjer je kot videografinja delala za Nike, v Maribor preselila zaradi ljubezni.

Po enournem odmoru, ko smo se lahko najedli, napili in načvekali o tem, kar smo slišali v prvem delu, je sledil drugi del. Otvoril ga je Bor Greiner, glas Maribora, kot se je označil sam. Bor nam je povedal 4 zgodbe, katerih nauk je bil: ker smo si vsi med seboj različni, ne obstaja ena sama pot do sreče, vse, kar vemo, moramo postavljati pod vprašaj, še najbolj sebe, potem pa moramo življenju samo pustiti, da steče skozi nas.

Boru je sledil Teo Bunta, ki se je na oder kar pripeljal s hoverboardom. Teo je z nami govoril o uporabnosti in prednosti električnih vozil, kot zadnjega pa smo lahko poslušali Smiljana Morija, ki je z nami delil svojo življenjsko zgodbo o uspehu in odločnosti in nam zaupal, da je moto uspešnih ljudi: »Odloči se.«

flash

 

 

 

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGKaja STEBLOVNIK

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGKaja STEBLOVNIK

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGMiha HORVATLetošnji TEDx je otvoril bobnar skupine Elvis Jackson, Marko Soršak - Soki.

 

 

Za podporni program je poskrbela tudi debatna ekipa.

 

 

Teo Bunta se je na oder kar pripeljal.

 

 

Govorci letošnjega TEDxMaribor.