ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  Fakulteta ŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Novice > Štrleči > Z Gregom od prve do osemnajste luknje

Z Gregom od prve do osemnajste luknje

Si že slišal za najkrajšo šalo o golfistih? »Aha, že znam!«

6.12.2016 10:33:04

Čeprav se na prvi pogled zdi to zelo enostavna igra, je potrebno kar nekaj časa, da osvojiš pravilno tehniko in precej let, da to tehniko tudi dodobra izpopolniš.

Golf je ena od redkih iger z žogo, ki nima standardiziranega igrišča. Vsako igrišče ima svojo obliko, največkrat pa je v njem 9 ali 18 lukenj. Od igralcev se pričakuje predvsem dobra koncentracija, psihična pripravljenost, fizična kondicija in usklajenost gibov. Celotna igra golfa traja kar od pet do šest ur, v skupini pa so običajno največ štirje igralci. Z ekipo smo se tokrat odpravili na Ptuj, kjer smo obiskali golf klub in tam spoznali zelo uspešnega golfista Grega Gregorinčiča.

Zelo zanimivo se mi je zdelo, da morajo tudi golfisti zelo paziti na svojo prehrano. Ravno zaradi res dolgotrajne igre je zelo pomembna maksimalna zbranost in prav prehrana lahko negativno ali pozitivno vpliva na to. Predvsem je pomembno, da spijejo dovolj vode in zaužijejo dovolj maščobe z oreščki, ki jim pomagajo ohranjati koncentracijo in jedo sadje ter zelenjavo.

»Všeč mi je občutek, ko udarim žogico tako, kot si zamislim,« mi odločno pove Grega. V nadaljevanju mi pojasni, da na tekmovanjih pogosto čuti pritisk, ki tudi zelo vpliva na sam razplet igre in takrat se še posebej razveseli, če je kljub velikemu pritisku uspešen na tekmi.

Malo me je presenetilo, da so tudi pri golfu možne poškodbe in so pri profesionalnih igralcih tudi precej pogoste. »Ker so gibi pri golfu vedno enaki, lahko po nekaj letih konstantnega treninga pride do poškodb v hrbtenici, kolenu ali komolcu,« me pouči Grega. Tudi sam je že imel nesrečo, saj se mu je rama pri zamahu izpahnila, ampak potem šla tudi takoj nazaj notri. »Me je kar malo bolelo, ja. Ponovilo se je pa to trikrat.« Grega je imel takrat precej šibke mišice v ramenskem obroču, zdaj ko jih je ojačal, pa se mu to ni zgodilo že štiri leta.

Za igranje golfa na igriščih potrebujete dovoljenje za igro, ki ga dobite, ko uspešno opravite teoretični ter praktični del izpita. Ta sicer ni preveč zahteven, a je kljub temu treba zanj vložiti nekaj dela. Zanj boste odšteli približno 100€.

Golf naj bi veljal za drag šport, ampak Grega se ne strinja s tem. »Je na primer smučanje precej dražji šport kot golf. Če si kupiš rabljeno opremo, se da vse dobiti precej poceni.« In kaj vse potrebuješ za igro golfa? Najpomembnejše je seveda, da imaš komplet palic za dolge in kratke udarce. Običajno je to štirinajst različnih palic. Potrebuješ tudi torbo za golf, žogice, rokavice in primerno obleko. Pri tem je tudi Grega izpostavil, da je urejenost na igrišču zelo pomembna. Hlače morajo biti vedno skrbno zlikane na rob, pomemben je tudi ovratnik in primerni čevlji za golf. Vsi igralci golfa se na igrišču vedno prijazno pozdravljajo in si zaželijo lepo igro, kar tudi kaže na samo kulturnost igre in medsebojno spoštovanje.

Kaj pa odnos mladih do golfa? Grega pravi, da so tisti, ki pridejo na igro z njim, vedno precej navdušeni nad golfom. »Večkrat z družbo skupaj tekmujemo za pijačo ali kakšne izzive in tako naredimo igro še bolj zanimivo.«

Poglej si še video prispevek, kjer so razkrite še ostale lastnosti golfista Grega, ki se je uspešno spopadel z našimi vprašanji ter izzivi in nas z golf avtomobilčkom popeljal po zelenicah golf igrišča Ptuj.

flash

 

 

 

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/pisec.JPGMaja LAMOVŠEK

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGTomislav PETROVIĆ

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGTomislav PETROVIĆGrega med zamahom.

 

 

 

 

 

 

 

 

Poziranje po kot se za golfista spodobi. Poziranje po kot se za golfista spodobi. 


Domača stran