ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  Fakulteta ŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Novice > Zabava > Seksoslovje 2017

Seksoslovje 2017

Pod sloganom »Odkrito o spolno prenosljivih boleznih«

6.4.2017 11:09:10

Se vam zdi, da je študentska populacija in populacija vseh mladih dovolj informirana o spolno prenosljivih boleznih? Prišli smo do zaključka, da vemo, da obstajajo, ukvarjamo pa se ne preveč s tem.

Kot družba smo v zadnjih letih ogromno napredovali. Generacije pred nami in z nami so počasi rušile kamen za kamnom tabuje, še vedno pa so ostali globoko zakoreninjeni v zavesti nekaterih ljudi.

ŠOUM je deseto leto zapored organizirala Seksoslovje. Tokrat na nekoliko drugačen, bolj situiran način. Nobene perverzije, le odkrit pogovor med strokovnjaki, iskreno moderatorko in navzočimi študenti. V Štukovi kavarni so pripravili še različne stojnice z zloženkami, umetniškimi slikami in pa umetninami ženskih organov.

Debato je vodila slovenska filmska in gledališka igralka Zvezdana Mlakar, znana tudi po svojih pogovornih oddajah. Če jo kdo gleda po televiziji, ve, da je to ženska, ki je brez dlake na jeziku, hkrati pa zelo rada podira takšne ali drugačne tabuje na slovenski sceni. Dejala je, da ji ni jasno, zakaj so ravno njo povabili na takšen dogodek, vsi drugi pa s(m)o lahko kar videli, da spada prav v to debato. Že, ko je odprla usta na odru Štuka, se je videlo, da so izbrali pravo.

Gostov za Seksoslovje, ki je potekalo pod sloganom »Odkrito o spolno prenosljivih boleznih«, menda niso z lahkoto dobili. Zdravniki so odklanjali povabilo organizatorjev iz takšnih ali drugačnih razlogov. Če res niso imeli časa, ali pa je v Sloveniji to še vedno za nekatere takšna tema, o kateri se ne govori na glas, verjetno lahko sklepamo sami pri sebi. Med gosti so bili dr. Erika Zelko, ki nam je povedala nekaj več o spolno prenosljivih bolezni iz strokovnega vidika, zraven pa dodala zanimive zgodbe ljudi. Saj veste, sama teorija nikoli ne zaleže. Priznati moramo, da je bilo nekaj zgodb resnično nazorno opisanih in da so verjetno dosegle svoj namen. Prisotni so bili tudi dr. Vita Poštuvan, psihologinja, ki je govorila o psiholoških vidikih in duševnih stiskah, ki pridejo zraven bolezni in pa predstavnika Društva študentov medicine Maribor, Jure Sevšek in Anja Cestnik, ki pa sta predstavila študentsko mnenje in s tem tudi mnenje bodočih strokovnjakov.

Mladi smo menda do spolnosti precej bolj odprti, kot so bile generacije pred nami. Pogosteje menjavamo partnerje, bolj delamo po vzgibih in manj razmišljamo. Mogoče je naš naslednji korak, korak posameznikov in korak celotne družbe, da spregovorimo tudi o manj prijetnih temah. Ne samo užitku, seksu in tistih dobrih stvareh. Ampak vsem, kar pride zraven, med kar spadajo tudi spolno prenosljive bolezni.

Na koncu vas nihče zares ne obsoja, če menjavate partnerje »kot gate«. Če ste moški, ste verjetno najbolj zaželen na svojem koncu, če ste ženska, vas v današnjem času vedno manj ljudi zares obsoja, v najslabšem primeru pa vas samo grdo gledajo. Če že menjavate partnerje poskrbite za ustrezno zaščito in se s tem izognite vsem nevšečnostim.

flash

 

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/pisec.JPGNeja REMS

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNeja REMS

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGBlaž ČRNIČSila sproščena debata, ki jo je vodila Zvezdana Mlakar.

 

 

Dr. Erika Zelko in študenta MF Univerze v Mariboru. Dr. Erika Zelko in študenta MF Univerze v Mariboru. 

 

 

Zvezdana je dokazala, da ji pri prodiranju takšnih tem pač ni para.Zvezdana je dokazala, da ji pri prodiranju takšnih tem pač ni para.


Domača stran