ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  Fakulteta ŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Novice > Zabava > Pisana kultura Indije

Pisana kultura Indije

Obiskovalci na Štuku spoznavali indijsko kulturo

20.4.2017 12:05:54

Indijo verjetno najlažje opišemo z besedo raznolikost. Kanček indijskega duha in nasprotujočih podob so občutili tudi obiskovalci Indijskega večera na Štuku.

Predstaviti pestrost indijske kulture skozi glasbo, ples, kulinariko in potopis je bil osnovni cilj dogodka, ki ga je na Štuku organiziral Oddelek za mednarodno sodelovanje ŠOUM.

Indija ponuja izredno raznolikost barv, okusov, kultur, ver, jezikov, načinov življenja … Nemogoče je predstaviti Indijo v dveh urah. Je pa dovolj, da so organizatorji in sodelujoči na indijskem večeru obiskovalcem pričarali vsaj del veličastnosti in pisane kulture indijske podceline.

Prireditev se je pričela plesno – s predstavitvijo tradicionalnega indijskega plesa kathak. Tega nam je ob indijskih ritmih in bogatem kostumu predstavila Nataša Kočar iz KUOD Bayani. V Indiji poznajo 8 klasičnih plesov in večina se jih pleše v počepu. Kathak je eden redkih, kjer imajo plesalci noge zravnane. Nataša nam je zaplesala abstraktni kathak ali nritta. Druga oblika je nritya, kjer gre za pripovedovanje zgodb.

Sledilo je potopisno predavanje z naslovom Devet reportažnih krogov Indije. Popotniški fotograf Klemen Šega in reportažni novinar Žiga Brdnik sta opisala svoje 7 tednov dolgo potovanje po severu Indije. Na poti sta obiskala Punjab na meji s Pakistanom, prelepo in pisano himalajsko pokrajino Himachal Pradesh, starodavno mesto Varanasi, industrijsko središče Jharkhand, Bhopal, Rajasthan z bogato zgodovino in mogočnimi trdnjavami, eno od svetovnih čudes Taj Mahal in za konec prestolnico Delhi. Ob kazanju prekrasnih fotografij sta nam iz prve roke opisala njuna doživetja, različne temperamente ljudi v različnih krajih, spreminjajočo pokrajino, vseprisotnost duhovnosti in templjev, počasen promet in utrip indijskih ulic.

Nato se je dogajanje vrnilo k plesu, natančneje k plesni predstavitvi Bollywooda. Nataša Kočar nam je prikazala ples Nimbooda, kar v Indiji pomeni limona. Ta sadež uporabljajo za zdravljenje zlih urokov.

Obiskovalce je nato navdušil nepričakovan nastop, ki je med drugim presenetil tudi organizatorje. Za nekaj časa je v središče pozornosti stopil indijski študent. Z videom nam je pokazal tradicionalno poroko Sikhov, katerih pripadnik je tudi sam. Nato je vzel mikrofon in nam zapel ter nas pustil odprtih ust. Pridružil se mu je prijatelj, s katerim sta zaplesala. Pripetljaj, ki ga ni bilo v načrtu je ukradel šov, če smo odkriti.

Za zaključek je Nataša v ritme indijskega plesa zazibala obiskovalce, ki so želeli z njo zaplesati. Drugi pa so se posladkali s hrano, ki jo je pripravila restavracija Maharaja. Cel čas dogodka je potekala tudi poslikava s kano, kjer je Tina Dubrovnik obiskovalce polepšala s prekrasnimi vzorci.

flash

 

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/pisec.JPGNina Katarina BRAČKO

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGBlaž ČRNIČ

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGMiha HORVATPresenečenje in vrhunec večera je bil nepričakovani nastop Gurpreet Singh Khalsa študenta iz Indije.

Da je indijska kultura izredno zanimiva, je kazala tudi polna dvorana na Štuku.Da je indijska kultura izredno zanimiva, je kazala tudi polna dvorana na Štuku.

Za poslikavo s kano se je bilo potrebno postaviti v vrsto.Za poslikavo s kano se je bilo potrebno postaviti v vrsto.

Indija je zelo povezana s plesom. Tega se začnejo učiti že zelo majhni otroci.Indija je zelo povezana s plesom. Tega se začnejo učiti že zelo majhni otroci.

 

Tudi obiskovalci so se prepustili ritmom indijske glasbe.Tudi obiskovalci so se prepustili ritmom indijske glasbe.


Domača stran