ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  Fakulteta ŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Novice > Kultura > In ljubezen tudi

In ljubezen tudi

Drago Jančar pri založbi Beletrina izdal svoj enajsti roman

21.4.2017 10:42:45

V Lutkovnem gledališču Maribor je eden izmed najbolj vidnih slovenskih pisateljev predstavil svoj nov roman In ljubezen tudi.

Pogovor z Dragom Jančarjem je povezovala Zora A. Jurič, pridružil se je tudi Mitja Čander. Predstavitev knjige in pogovor sta stekla okrog sedme ure zvečer, v Lutkovnem gledališču, trajala slabi dve uri, bila pa sila prijetna. Dogodka se je udeležilo kar nekaj ljudi. Za tiste, ki so dogodek v Mariboru izpustili, imajo še eno priložnost 21.4., v Ljubljani, v Narodno Univerzitetni Knjižnici, kjer bo pogovor vodil Mitja Čander, direktor založbe Beletrina.

Drago Jančar je slovenski pisatelj, dramatik in esejist, ki se je rodil 13. aprila 1948 v Mariboru. Njegov pisateljski opus obsega romane, kratke proze, drame in eseje. Med njegovimi najbolj priznanimi in poznanimi romani so Galjot, Severni sij, Zvenenje v glavi, Drevo brez imena in mnogo drugih. In ljubezen tudi je njegov enajsti roman, prvi pri založbi Beletrina.

Končal je Višjo pravno službo v Mariboru, kjer je bil tudi glavni urednik študentskega lista Katedra, kasneje pa se je ukvarjal z novinarstvom. Leta 1974 so ga zaradi »širjenja sovražne kulture« zaprli, izgubil je službo pri Večeru in bil obsojen na zaporno kazen enega leta. V času zaporne kazni je začel nastajati tudi roman Galjot. Čez dobre tri mesece je bil sicer izpuščen iz zapora, vendar poslan na služenje vojaškega roka v Srbijo. Po končanem služenju se je odločil, da se bo ukvarjal le še s pisanjem. Zopet se je zaposlil pri Večeru, kjer pa ni dolgo ostal. Kasneje je bil urednik in tajnik Slovenske matice, kasneje še predsednik Slovenskega centra PEN.

Kot eden izmed najbolj vidnih slovenskih pisateljev, avtor romanov, esejev, filmskih scenarijev in radijskih iger ter člankov, je močno zaznamoval slovensko prozo in dramatiko. Za svoja dela je prejel mnogo slovenskih in mednarodnih literarnih nagrad, med drugimi Prešernovo nagrado, Rožančevo in Grumovo nagrado ter evropsko nagrado za kratko prozo.

Danes je Jančar zaposlen pri Slovenski matici kot urednik in tajnik. Brezpredmetno je dodajati, da je resnično eden izmed najbolj plodovitih slovenskih pisateljev. S svojim pisanjem je nemalokrat opozarjal in se ukvarjal s problematiko politike in civilne družbe. Skupaj z Vaskom Simonitijem je pripravil odmevno razstavo in zbornik Temna stran meseca, v katerem sta predstavila svoj vidik vladavine v takratni Jugoslaviji po drugi svetovni vojni.

Jančar je znan po tem, da v svojih romanih opisuje in ponazarja čas pred in med drugo svetovno vojno. In ljubezen tudi je v marsičem podobna njegovemu Severnemu siju. Povezuje ju kraj dogajanja (Maribor) in pa tudi samo časovno in tematsko dogajanje (čas po drugi svetovni vojni).

In ljubezen tudije sicer nekoliko nenavadno ime za roman, ki se dogaja v času vojne, vojnih grozot in nasilja. Vendar ima nedotakljiv pomen. Dogajanje je postavljeno v okupirano mesto Maribor, upornike v pohorskih gozdovih, koncentracijska taborišča na severu Evrope in med povojnim prevzemanjem oblasti. Roman je sestavljen iz štirih poglavij, odvijajo se zgodbe ljudi, ki so v zgodovinskem času nasilniki in žrtve hkrati. Ob vsem tem pa skušajo ohraniti ljubezen pred nesmislom in propadom človeškega dostojanstva. Toda tudi ljubezen se kljub vsej svoji moči in duhu utrudi, kot je zapisano v Byronovi pesmi in knjigi, ko jo po mnogo letih in vseh dogodkih ena izmed junakinj po naključju vzame iz police knjigarne.

Roman In ljubezen tudi je še eden od odlično napisanih romanov Draga Jančarja, ki ga priporočam v branje vsem. Predvsem ti da misliti, da je v vseh nas skrito tisto dobro in tudi slabo, kot je v vojni bil čas tudi za ljubezen in tisto dobro. Seveda govorim kot nekdo, ki to vse piše iz varnega zavetja doma, kjer imam preljubi mir in nekdo, ki je vojno bral in videl le v učbenikih za zgodovino. Hvala vsem za to, ker mi je bilo dogajanje tistega časa prihranjeno. Kaj več pa o romanu ne bom izdala, ker si vsak človek zasluži, da Jančarjevo knjigo doživi na svoj način in si ustvari svoje lastno mnenje. Ne bo pa nikomur žal, če jo bo dobil v roke.

 

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/pisec.JPGNeja REMS

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNina Katarina BRAČKODrago Jančar pri podpisovanju knjig.

 

Sproščen pogovor je trajal skoraj dve uri.Sproščen pogovor je trajal skoraj dve uri.

 

V Lutkovnem gledališču Maribor se je zbralo veliko ljudi.V Lutkovnem gledališču Maribor se je zbralo veliko ljudi.

 

In ljubezen tudi je izšla pred dvema dnevoma, dobiva pa ogromno pohval.In ljubezen tudi je izšla pred dvema dnevoma, dobiva pa ogromno pohval.

 

Ekspresija besed in tišine.Ekspresija besed in tišine.


Domača stran