ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  Fakulteta ŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Novice > Štrleči > Umetnica s seksi trebuščkom

Umetnica s seksi trebuščkom

Ko se združi umetniško ustvarjanje, mističen trebušni ples in neustavljiva ženska energija.

23.5.2017 11:25:54

Sproščena rdečelaska z nalezljivim nasmehom in z izjemno zapeljivimi gibi. To je Nežka Cestnik, študentka Likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti, ki obožuje orientalski ples.

23-letna Velenjčanka kar prekipeva od mladostniške energije in obožuje orientalski ples skozi katerega izraža svojo močno čutnost in poželjivo strast. 

Elegantno miganje bokov, tresenje medenice in izraziti gibi prsnega koša – to so glavne značilnosti orientalskega plesa, ki ga vsi bolje poznamo pod imenom trebušni ples. Čeprav ime označuje isti ples, plesalci veliko rajši uporabljajo besedno zvezo orientalski ples, saj se gibanje ne osredotoča samo na gibanje enega dela telesa. V preteklosti je bil to obredni ples, ki so ga ženske plesale ženskam in se tako pripravljale na zakonski stan. Nekoč je služil tudi kot predpriprava na porod in to ravno zaradi izrazitih specifičnih gibov bokov in posebnega dihanja. Najverjetneje imamo vsi v glavi sliko, da je to ples samo za ženske. Nežka mi je pojasnila, da je tudi kar nekaj moških navdušencev nad tem plesom in je tudi že sama obiskala delavnico moških plesalcev ter se je tako lahko na lastne oči prepričala, da je to definitivno tudi ples za moške, čeprav žal še vedno preveč ljudi gleda na to kot nekaj neprimernega in spornega.

Simpatična plesalka poučuje trebušni ples, kjer predaja svoje znanje predvsem starejši generaciji žensk. S strani študentk in študentov ni toliko zanimanja za to zvrst plesa, čeprav si močno želi, da se bo to kdaj spremenilo. Misli, da je težava predvsem v tem, da smo študentje že tako preveč obremenjeni s študijskimi obveznostmi in da imamo še vedno predsodke do tega plesa in si ga napačno razlagamo. »Ljudje na žalost še vedno mečejo v isti koš, da smo trebušne plesalke tudi go-go plesalke in na kakšnem nastopu pride kdo in vpraša, da kdaj pa se pa bomo slekle. Ampak sem se naučila, da takšne komentarje popolnoma preslišim,« pove sproščeno, ker je očitno teh besed res vajena. Zagotovo je že kdo pomislil na trebušni ples kot odlično predigro pri seksu, kar večkrat opazimo tudi v kakšnem filmu. Nežka se ob tem vprašanju navihano nasmeji in mi z velikim nasmeškom na obrazu pove, da je seveda tudi to možno.

»Najbolj smešno je, ko pride kakšna kolegica ali znanka na moj trening in si misli, da je ta ples čisto enostaven in da samo malo zamigaš in je to to. Po treningu pa mi vedno rečejo, da joj, pa nisem vedela, da moram paziti na držo in da je toliko tehnike,« in me s tem prepriča, da to edinstveno miganje bokov res ni tako preprosto. Od vsakega posameznika je odvisno koliko časa potrebuje, da osvoji osnove trebušnega gibanja. »Nekaterim gredo bolj roke, drugim spet bolj boki ali obrati in koraki, čisto odvisno,« mi zaupa Nežka, ki se s trebušnim plesom profesionalno ukvarja več kot 10 let.

Plesna zveza Slovenije vključuje v svoje tekmovalne kategorije tudi orientalske plese, kjer se ocenjuje predvsem ekspresija in tehnika plesa. Nežka mi pove, da trebušne plesalke v večini plešejo samo zase in jim ni toliko do tekmovanj. Tudi sama se jih ne udeležuje, od stilov plesa pa ji je najbolj všeč mešanica vsega s sodobnim pridihom in moderno glasbo.

Triindvajsetletnica mi je v pogovoru tudi povedala, da je že sam trebušni ples sestavljen tako, da v trenutku pritegne publiko in velikokrat srečamo plesalke na različnih prireditvah, nastopih, porokah in praznovanjih, saj so njihovi kostumi prava paša za oči in mamljivost gibov te lahko popolnoma očara. »Jaz v tem ne vidim nič slabega, da s trebušnim plesom popestrijo svoj program in se radi odločajo za te nastope, ker je to nekaj drugačnega, nevsakdanjega in plesalke uporabljamo določene rekvizite, ki jih ne opazimo vsepovsod, kot je na primer tančica in krilo. Najbolj seveda izstopa sam videz plesalke«.

Trebušne plesalke imajo posebno pravilo, koliko je lahko pri kostumih odkritega in koliko zakritega. Nežka si svoje kostume največkrat naroča preko interneta ali pa si ga izdela sama doma. Pri tem upošteva svoje želje in svoj stil. Če pa se plesalka odloči za posebno vejo orientalskega plesa kot je folklorni trebušni ples, mora biti tudi veliko bolj zakrita s kostumom. Nežka ima tudi zaradi tega veliko rajši moderni orientalski ples, ki dopušča tako pri kostumih kot tudi pri stilu plesanja veliko več svobode. 

flash

 

 

 

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/pisec.JPGMaja LAMOVŠEK

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG Miha HORVAT

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGMiha HORVATTokratni portret študentke je posvečen plesalki Nežki Cestnik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neža se že deset let ukvarja s trebušnim plesom. Neža se že deset let ukvarja s trebušnim plesom. 


Domača stran