ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  Fakulteta ŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Novice > Izobraževanje > Študenti inovativni za družbeno korist

Študenti inovativni za družbeno korist

Deset študentov z delavnicami skrbi za izobraževanje in zabavo otrok

9.8.2017 10:29:32

Na Zvezi prijateljev mladine je med počitnicami vedno pestro dogajanje. Letos k temu prispevajo tudi študentke Filozofske (FF) in Pedagoške fakultete (PF) Univerze v Mariboru (UM). Na njihovih delavnicah otrokom zagotovo ni dolgčas.

Zveza prijateljev mladine (ZPM) je znana po tem, da otrokom ponuja kakovostno preživljanje prostega časa, zlasti pomaga pregnati dolgčas in popestriti dneve v poletnih mesecih. Letošnje počitnice je ZPM moči združila s FF ter PF UM in nastal je projekt SKRITO. Gre za akronim, celotno ime projekta se glasi: Iz skrinje preteklosti za doto prihodnosti – kulturna dediščina kot most medgeneracijskega sožitja.

Pod tem naslovom potekajo delavnice, ki jih izvaja skupina zavzetih študentk z Oddelka za slovanske jezike in književnosti FF UM in Oddelka za predšolsko vzgojo PF UM. Delujejo pod vodstvom pedagoške mentoriceprof. dr. Irene Stramljič Brezniks FF UM in strokovne sodelavke ZPMKornelije Kaurin.

Delavnice potekajo pet tednov, vsak dan od ponedeljka do petka in so razdeljene v pet tematskih sklopov. Ti so: družina, imena, cvetje, prehrana in živali. Trenutno je v polnem teku delavnica o prehrani. Delavnica o živalih bo potekala od 14. do 18. avgusta. Po tem pa dela na projektu še ne bo konec. Sledi namreč še pet medgeneracijskih srečanj v domu za starejše, kjer se bodo ob pogovorih mešale izkušnje in znanje študentov, otrok in starejših.

http://www.dostop.si/GalerijaPregled.aspx?ID=1613

Na eno izmed delavnic je prišla pokukati tudi naša ekipa. Kaj je bilo moč videti? Polno učilnico nadobudnežev z nasmejanimi obrazi in željo po novem znanju. Otroci so skupaj z dvema študentkama razpravljali o tem, kaj je zdrava prehrana, koliko obrokov je potrebno zaužiti na dan in kakšne, ter kaj spada kam na prehranski piramidi. Nato so poprijeli za škarje in iz reklam izrezovali slike hrane, ki so jih potem zalepili na svojo piramido. Ko so končali z ustvarjanjem piramide, se je začel najbolj zabaven del delavnice – priprava smutija. Nastali so okusni in zdravi napitki. Breskve, banane, jagode, keksi, mleko, sok in pri bolj »pogumnih« tudi rdeča pesa – vse to so otroci zmešali v svojem smutiju ali zmešančku.

Projekt je zaživel v sklopu javnega razpisa ŠIPK – Študentski inovativni projekti za družbeno korist. Ta je bil objavljen letos prvič, njegov namen je povezovanje visokošolskih zavodov z negospodarskim in neprofitnim sektorjem v lokalnem oz. regionalnem okolju. Mentorica prof. dr. Irena Stramljič Breznikje pohvalila tudi ZPM, ki je na njihov predlog za sodelovanje sprejela z odprtimi rokami.

Korist projekta se kaže na več plateh. Vsekakor prinaša uporabna znanja in veselje otrokom, ki pridejo na delavnico. Ob tem spodbujajo strpnost in medkulturno sodelovanje. Prav tako nudi projekt priložnost, da sodelujoče študentke teoretično znanje uporabijo v praksi in si pridobijo nove kompetence. Te si za svoje vestno delo zaslužijo, da jih omenimo. Za zanimive in poučne delavnice skrbijo študentke: Janja Forstner, Polona Stergar, Tjaša Celec, Nina Grobovšek, Ana Helbl, Nina Zaner, Barbara Hriberšek, Martina Slankovič, Manja Vivod Smolnikar in Lucija Jošt.

 

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNina Katarina BRAČKO

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNina Katarina BRAČKOVeliko zanimanje otrok je presenetilo tudi organizatorje.

Z izvrstnimi izdelki se je bilo seveda potrebno poslikati.Z izvrstnimi izdelki se je bilo seveda potrebno poslikati.

Delavnice združujejo otroke različnih starosti in narodnosti.Delavnice združujejo otroke različnih starosti in narodnosti.

Otroci iz delavnic vsak dan odnesejo nova znanja.Otroci iz delavnic vsak dan odnesejo nova znanja.


ČE 24.05 09:40 Predavanje Zadružništvo kot alternativa
ČE 24.05 09:45 Medijski dan 2018
ČE 24.05 10:00 Pridne note 2018
ČE 24.05 18:00 Z INOVACIJO NA SLOVENSKI TRG
ČE 24.05 19:30 Veganska večerjica
Domača stran