ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  Fakulteta ŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Novice > Kultura > Izbrana kulinarika iz tovornjaka

Izbrana kulinarika iz tovornjaka

Projekt Ferfud je postregel izbrane študentske jedi

11.8.2017 13:20:13

Na Glavni trg se je pripeljal moder kamion. Iz katerega je kmalu začelo prijetno dišati. Po kozicah, panceti, drobnjaku in limeti. Na prevroč dan smo lahko odvrgli kuhalnico in zapustili kuhinjo.

Že tretje leto zapored se je predstavljal Hoferjev projekt FerFud. Tokrat z novostjo, in sicer medsebojno pomerjajoči se duel. »Dve ekipi, dve šoli, dve restavraciji in en cilj.«

Na 10. avgust so pripeljali kamiona, z namenom, da se mimoidoča publika nasiti in se pomerita ekipi restavracije Sedem Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor ter ekipa Centra kulinarike in turizmaKULT316 Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana.

Iz šolske restavracije Sedem so izbrali študentki Pio Senčar in Tjašo Horvat, ki sta povedali, da uživata, kadar kuhata in še bolj, kadar uživajo drugi pri poskušanju jedi. Kuharske navade sta potegnili iz družinske kuhinje, v šoli pa so jih preizkusili in na koncu izbrali Pio in Tjašo, ki sta nato z mentorico Mojco Polak ustvarile menije, jih dodelale in zvadile do odličnosti.

Tako so se na Glavnem trgu, ob 11. uri, premešali vonji treh menijev – Mediteranke, kjer sta dekleti prepražile mediteransko solato (jajčevce in bučke) s čičeriko, dodali grahov pire in kozice. Če so bili za koga okusi prefini, je lahko segel po ajdovi kaši s sladkim krompirjem, panceto in espumo drobnjaka, tako imenovani Grižljajdi, ali pa po dobro poznanih Šnitpohah, katere sta dekleti pripravili s cimetovim posipom in omako iz kisle smetane z limeto. Cene menijev so se gibale od 1,10 do 2,30 evrov.

V Ljubljani pa sta iz ekipe KULT316 poprijela za posode Urška Jakljevič, ki je pripravljala jedi že pri gostinstvu Jezeršek in Andraž Obrstar, ki je povedal, da se je za tovrstno kariero »odločil zato, ker lahko v tej panogi pokažeš svojo kreativnost, navežeš stike z ljudmi in ustvarjaš kulinarične zgodbe brez pravil in predpisov.« Prav tako sta pripravila tri menije pod mentorstvom Blaža Šviglja, ki je odgovoren za kulinarično ponudbo restavracije Centra kulinarike in turizma KULT316.

V Ljubljani so obiskovalci »food trucka« lahko preizkusili Pohančka na plaži, kjer sta mesni kroglici počivali na posteljici iz krompirjeve solate, oblival pa jih je jogurtov preliv.

Z bolj sladkosnedne brbončice so ponudili Hrušnus, potresen lešnikov drobljenec z mascarpone kremo, na kateri so se bohotile kocke vinsko zalitih hrušk z vejico mete. Da pa nas odpelje vsaj do obale, so ponudili Kuskusknofke – zeliščne polpetke s timijanom, drobnjakom, peteršiljem in baziliko, ki so bili na koncu zlatorjavi okrašeni s kremnim sirom, figo, rezino pršuta in pokapljani s prelivom. Obroki pa so se gibali od 0,80 do 1,40 evrov.

Obiskovalci so lahko plačali obroke po omenjeni ceni ali pa delili objavo na družbenih omrežjih, prejeli QR kodo in dobili brezplačen grižljaj po želji. Lahko pa so dodali še znesek po svojih zmožnostih, ki je šel za projekt Botrstvo v Sloveniji. Nabrana finančna sredstva namreč omogočajo otrokom do lepšega življenja, saj jim projekt pripomore na počitnice, omogoči prostočasne dejavnosti in pa tudi osnovne potrebe, kot sta šolska malica in kosilo. Hofer, kot pobudnik kulinarično-dobrodelnega projekta, bo znesek donacij izenačil in ga kot dodatno plačilo poklonil še ekipama. Obiskovalci pa so lahko tudi glasovali za zmagovalne menije in s tem pripomogli k izbiri boljše ekipe, ki bo odšla v severno Španijo oziroma v San Sebastián, v svetovno znano restavracijo Arzak s tremi Michelinovimi zvezdicami in več kot 100-letno tradicijo.

 

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/pisec.JPGBarbara MASTNAK

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGBarbara MASTNAKKuharici sta zavihteli kuhalnici.

 

 

 

 

Kmalu je začelo dišati po Glavnem trgu. 


Domača stran