ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  Fakulteta ŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Novice > Splošno > Najprej MasterChef, potem še Anglija

Najprej MasterChef, potem še Anglija

Elvis Kudić po novo znanje v Veliko Britanijo

13.9.2017 9:44:33

Evropa je polna raznolikih kultur, kar nudi popolno priložnost za pridobivanje novih izkušenj in znanj. Znotraj EU so se razvili programi, ki presegajo tako državne kot druge meje.

 

Najprej MasterChef, potem Velika Britanija

Eden izmed tistih, ki bodo v prihajajočih dneh in tednih nove izkušnje pridobivali v mednarodnem okolju, je tudi Elvis Kudić. Vsej Sloveniji poznan kot najmlajši kuharski talent v resničnostnem šovu MasterChef, sicer pa dijak Srednje gostinske in turistične šole v Radovljici, se je v septembru skupaj s svojo mentorico profesorico Gabrijelo Jošt za 3 tedne odpravil v Plymouth, idilično obmorsko mesto v Veliki Britaniji na Erasmus+ izmenjavo.

Tovrstno mobilnost in medkulturne kompetence v Sloveniji, kot nacionalna agencija za program Erasmus+, spodbuja CMEPIUS, Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja. Tudi Elvis sam se zaveda, da sta mobilnost in pridobivanje znanja zunaj meja Slovenije zagotovo neprecenljiva izkušnja

Njegova mentorica se zaveda, da vsak dijak ali študent potrebuje vsaj malo vzpodbude pri taki odločitvi, zato je tudi Elvisu svetovala in pomagala pri njegovi izbiri. Svojo vlogo v tem procesu vidi prav tako v tem, da z lastnimi izkušnjami dijake navduši, da tudi sami poskusijo nekaj novega.

 

Novo okolje, nove delovne navade

Poleg tega, da je Elvis prvič potoval z letalom, česar se je zelo veselil, bo to zanj tudi popolnoma nova delovna izkušnja. Čeprav približno že ve, kakšen bo osnovni potek dela, pa pravi, da se bo glede drugih stvari pustil presenetiti.

Kulturnega šoka se ne boji, saj se ima za zelo prilagodljivega in odprtega človeka, ki se rad spoznava z novimi kulturami oziroma običaji.

 

Mednarodna sodelovanja pomembna tudi za profesorje

Niso pa samo dijaki tisti, ki pridobijo ogromno novega znanja na tovrstnih izmenjavah. Profesorica Gabrijela Jošt, ki se je kot Elvisova mentorica z njim odpravila v Anglijo, ve, da je ta izkušnja izrednega pomena tudi zanjo. Ne le z vidika promocije programa, temveč tudi zaradi strokovnega razvoja in profesionalnih kompetenc, ki jih pri takem sodelovanju pridobi.

 

Medkulturne kompetence – dobra popotnica za življenje

Spoznavanje novega okolja ter novih ljudi, kar še posebej velja za delo v gostinstvu, je torej izredno pomembno za vsakega, ki se odpravi na tovrstno mednarodno izmenjavo, trdi profesorica Gabrijela Jošt. O medkulturnih kompetencah, katere program Erasmus+ še posebej razvija, pa pravi takole: »Delovne izkušnje so pomembne, saj zaradi tega naši dijaki tudi odhajajo na izmenjave. Se mi pa osebno zdi, da so zanje bolj pomembne medkulturne kompetence, saj jim je to dobra popotnica tudi za življenje.«

S tem se zagotovo strinja Elvis, ki si želi spoznati čim več sveta, saj verjame, da »več kot vidiš, več veljaš«. Če je to za njega le prvi »delovni« obisk v tujini in jih bo sledilo še veliko, pa se bo izkazalo v prihodnosti.

 

30 let Erasmus izmenjav

Že trideset let mineva, odkar se je na evropskih tleh prvič zagnal program Erasmus, sedaj nadgrajen v Erasmus+. Z njegovo pomočjo se vsako leto skoraj 700.000 udeležencev odpravi v eno izmed 33 sodelujočih evropskih držav, kjer se dodatno izobražujejo, usposabljajo in udejstvujejo v enem izmed skoraj 20.000 projektov. V Sloveniji se je program mednarodnega sodelovanja, ki se osredotoča na področje izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa, začel izvajati leta 1999. Letno tako program Erasmus+ omogoča številnim slovenskim učencem, dijakom, študentom in pedagoškemu osebju, da širijo svoja obzorja in pridobivajo znanje tudi v tujini.

 

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/pisec.JPGDOSTOP.si / IP PR

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGIP PRMobilnost posameznikom omogoča spoznavanje novega in kulturno drugačnega okolja ter pridobivanje novih delovnih in študijskih izkušenj.

Domača stran