ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  Fakulteta ŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Novice > Kultura > Ravnotežje na brbončicah

Ravnotežje na brbončicah

Ob vodeni degustaciji spoznali kulturo pitja vina

14.11.2017 11:12:00

Po tako dolgem dnevu, kot je bil včerajšnji, je bil tovrsten zaključek na Štuku izrednega pomena za omehčanje misli in ramen.

V okviru Študentskega martinovanja se je v dvorani namreč odvijalo predavanje na temo kultura pitja vina, ob tem pa vodena degustacija.

Iz Ptujske kleti so povabili Blaža Obrana, ki je Dostopovi ekipi povedal nekaj o prodaji vin ter željah in navadah strank, s seboj pa je pripeljal še novozelandskega enologa Craiga Andersona, zgovornega gospoda z opisovalnim jezikom in razvitimi brbončicami.

V prijetni, zasenčeni atmosferi smo pripravili degustacijske kozarce, da bi okusili pet različnih vin, ob tem pa zaznali: sadnost okusa, svežino, čistost, kislino, sladkor, lepljivost, volumen in (ne)uravnoteženost. Namreč okusimo enako, vendar pa je vonj tisti, ki ga zaznavamo drugače.

http://www.dostop.si/GalerijaPregled.aspx?ID=1650

 

In kaj je krivo za raznolikost okusov?

Kislina, sladkor, alkohol in temperatura. Kislina in grozdje naredita vino drugačno od drugih alkoholnih pijač. Alkohol, ki velja, da je brez okusa, daje pravzaprav vinu potrebno zaokroženost. Sladkor naredi žlahtno kapljico čisto ali pa tisto lepljivo, da nato skušaš z vodo odlepiti svoje žrelo. »It's all in the balance,« je poudaril, saj je potrebno iskati pravo razmerje med sladkorjem in kislino, vendar pa se mora slednje tudi telo počasi privaditi. Temperaturo je treba prilagoditi vrsti vina, saj vpliva na okus: hladnejše kot je vino, manj bomo okusili kislino in težje zaznali sam okus, medtem pa ga bomo lažje prepoznali pri višji temperaturi.

Medtem pa smo vrteli kozarce (saj se pri tem prerazporedi površina, zato lažje ujameš dejanski vonj vina) in okušali raznovrstnost ter skušali ujeti enologove zaznave. Od delikatnega, nežnega dekleta do težkega, kosmatega moškega, kot je rad sam primerjal okuse z ljudmi in dodal, da je tekmovanje vin skoraj tako nesmiselno kot lepotna tekmovanja. In ko se je zazdelo, da je okusov preveč, je bilo poskrbljeno za prigrizek ob vinu, ki je popivnal popito, predavatelj pa je poudaril, da tako mora biti, saj sta vino in hrana sinhrona nuja.

In najpomembneje? »Never be embarassed by what you like,« je zaključil, ko je na nas apeliral, da vstanemo in povemo, katero od preizkušenih vin nam je ustrezalo in zakaj, za trud in svojevrstno enološko utemeljitev pa si si lahko iz Ptujske kleti prislužil steklenico svojim brbončicam najustreznejšega vina.

Zunaj dvorane, pravzaprav ob šanku pa sta nas pričakala člana Akustičnega orgazma, ki sta na razgrete brbončice položila še tiste najbolj znane komade in jih zavila v svoj paket, pri tem pa vztrajala, da se energija vzdržuje na isti temperaturi. Za uravnotežen okus. 

flash

 

 

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGBarbara MASTNAK

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGPatrik REK

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNejc VEHOVEC



Zdi se, da je tudi predavatelj iskal »svoje ravnotežje«, kot se je tudi sam pošalil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Še enega daj.Še enega daj.

 

 

 

 

 

Špricer baza, vinsko adaptirana. Špricer baza, vinsko adaptirana. 


SO 18.11 14:30 1. Mariborski maraton pozitivne psihologije
SO 18.11 19:30 Balet Silfida
SO 18.11 20:30 Katalena
SO 18.11 21:00 Hollywood Rose
PO 20.11 18:15 Začetni tečaj tanga Maribor - nov vpis
Domača stran