ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  Fakulteta ŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Novice > Kultura > Zgodbe LGBT na filmskem platnu

Zgodbe LGBT na filmskem platnu

Zaključil se je že 33. Festival LGBT filma.

4.12.2017 12:07:13

Letos se je v okviru Festivala LGBT filma dogajalo tudi v mariborskem GT22. Prejšnji teden so predvajali izbor mednarodnih filmskih poslastic. Rožnatega zmaja je prejel slovenski kratki film Po Gladini.

Pretekli teden je bila slovenska filmska scena odeta v mavrične barve. Zopet se je odvijal Škucov Festival LGBT filma, tokrat že 33. zapovrstjo. Letos je osrednji del programa potekal v Ljubljani, v Slovenski kinoteki. Že tradicionalno pa se je dogajalo tudi izven prestolnice. Filme si je bilo moč ogledati še v Mariboru, Kopru, Idriji, Bistrici ob Sotli, na Ptuju in celo v Trstu.

V štajerski prestolnici je festival svoj prostor našel v GT22. V zavetju Intimnega kina so filmske navdušence gostili od srede do petka. Prvi večer so postregli z ameriškim celovečercem V osrčju (Heartland), nakar nas je festival zapeljal okoli sveta. Pristali smo na Tajvanu s Klepetom (Small Talk). V petek pa smo ostali kar doma s kratkim filmom Po Gladini.

Slednjemu je strokovna žirija podelila tudi rožnatega zmaja za kratki film. Režiser Blaž Slana se je v Po Gladini lotil tematike virusa HIV – s fokusom na posameznikovem soočenju z okužbo. Film je bil odlično sprejet tudi pri obiskovalcih. »Kolikor sem opazil, občinstvo z zanimanjem gleda film, ker smo resno temo uspeli zapakirati na nek gledljiv, provokativen in ne preveč turoben način, ki pritegne,« je povedal v festivalskem intervjuju.

Letos je rožnatega zmaja prejel še francoski film 120 utripov na minuto, Robina Campilla. V njem režiser naslika podobo gejevskih aktivistov iz 90. let. Liki se na eni strani borijo z družbenimi predsodki glede virusa HIV, na drugi pa izvajajo pritiske na politično dogajanje. Filmska mojstrovina letos osvaja festivale, priznanje so ji podelili celo v Cannesu.

Festival je letos gostil še več kot 30 ostalih filmov. Z izborom projekcij so organizatorji želeli izpostaviti aktualne probleme LGBT skupnosti in spodbuditi razpravo. O družbeni vlogi festivala je spregovoril tudi Miha Horvat, pravni zastopnik Fundacije Sonda: »Stvari na sceni se dogajajo, a jih je premalo, zato vsak dogodek šteje. Sploh Festival LGBT filma je čudovita in nujna zgodba o povezovanju, h kateri pripomoremo tudi mi pri GT22.«

Zgodba, ki se letos piše že 33. zapored, ima za seboj pestro zgodovino. Festival se je prvič odvil že davnega leta 1984 v okviru gejevskega festivala Mangus pri Škucu. S tem je postal najstarejši tovrstni filmski festival v Evropi. Z dolgoletnim trudom si je priboril nezamenljivo mesto tudi na slovenski kulturni sceni. Danes predstavlja nepozaben družabni dogodek, kjer se enkrat letno združijo različne skupnosti: pripadniki LGBT, aktivisti in podporniki ter nenazadnje filmski ljubitelji. 

flash

 

 

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGKlara AVSEC

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGKlara AVSEC

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNina Katarina BRAČKOFestival LGBT filma je tudi letos privabil mnogo obiskovalcev.

 

 

Festival se je letos odvil že 33. zapovrstjo. Za seboj ima pestro zgodovino dogajanja, saj je najstarejši tovrstni filmski festival v Evropi. Festival se je letos odvil že 33. zapovrstjo. Za seboj ima pestro zgodovino dogajanja, saj je najstarejši tovrstni filmski festival v Evropi. 

 

 

V prijetnem vzdušju Intimnega kina nas je festival  iz GT22 zapeljal širom sveta. V prijetnem vzdušju Intimnega kina nas je festival  iz GT22 zapeljal širom sveta. 

 

 

Predvajani filmi so se dotaknili preteklih in aktualnih problemov LGBT skupnosti. Predvajani filmi so se dotaknili preteklih in aktualnih problemov LGBT skupnosti. 


Domača stran