ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  Fakulteta ŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Novice > Sociala > Zbudi prodajalca v sebi!

Zbudi prodajalca v sebi!

Delavnica za mlade, ki je rešila vprašanja povezana s prodajo

5.12.2017 12:34:40

AkademYa kompetenc je serija usposabljanj za mlade, katere namen je mlade čim bolj izobraziti ob vstopu na trg dela. Ponudi znanja, ki jih študentje v predavalnicah pogosto ne dobimo. Tokratna delavnica je bila na temo prodaje.

Serija petih predavanj z naslovom AkademYa kompetenc za 21. stoletje poteka v organizaciji Zavoda Ypsilon. Gre za zavod, ki je namenjen mladim od 20. do 30. leta – torej t.i. generaciji Y. Organizirajo več projektov, med katerimi je najbolj znan projekt Mentorstvo. Gre za sklop delavnic, predavanj, srečanj, kjer Slovenci iz različnih področij od gospodarstva do medijev sodelujejo s udeleženci in jim pomagajo s svojim znanjem. Delujejo predvsem v Ljubljani. Z delavnico AkademYa kompetenc so prišli še na štajerski konec.

Tretja izmed usposabljanj za mlade je postregla z nasveti iz področja prodaje. Namen je bil odgovoriti na vprašanja, ki nas tarejo, kadar zaslišimo besedo prodaja:

Kaj sploh je prodaja?
Zakaj je prodaja tako pomembna za uspeh v življenju?
Kako premagati strahove, ki so krivi, da mi prodaja ne uspeva?
Kaj lahko naredim za dvig mojih prodajnih rezultatov?
Kako prodati svoje znanje za najvišjo ceno?
Kako priti do potencialnih kupcev?

Srečanje je vodil Matjaž Kovačič, ki je diplomiral iz analitične vede Ekonometrija, a analitične službe kasneje ni dobil. Delo je našel v prodaji in tako se je moral preusmeriti. Ta pot od analitika do prodajalca je bila osnova za njegovo knjigo »Kako zbuditi prodajalca v sebi.« Danes je prodajni strokovnjak, ki svoje znanje rad deli, predvsem rad dela z mladimi. Prodajalce uči zlasti na terenu, saj je prepričan, da se veščin prodaje ne da naučiti za knjigami.

Delo je potekalo v zelo intimnem vzdušju pogovora. Iz teme seminarja, ki je bila torej prodaja, se je debata razširila v najrazličnejše smeri. Pogovora tako ni vodil vnaprej pripravljen tekst predavatelja, ampak vprašanja udeležencev.

»Kaj si zares diplomiral na koncu sploh ni tako pomembno,« pravi Kovačič. »Poti po diplomi so odprte. Izkušnje, ki jih dobimo med študijem štejejo več.« Pogovor je stekel tudi o iskanju službe. Najbolj pomembna po mnenju Kovačiča je mentaliteta. Kot pravi ga tisti, ki ni pripravljen vložiti osem ur v iskanje službe, ne bo prepričal, da je pripravljen osem ur delati. »Če ti nimaš službe in želiš najti službo, je tvoja služba, da si najdeš službo. Toliko ur je potrebno vložiti, kot da bi hodili v službo.« Tega pa večina ljudi ne počne.

Potrebno je imeti nek cilj, ki ga želimo doseči. Če v trenutku iskanja službe ni mogoče dobiti dela, ki se sklada z našim ciljem, je pomembno, da vzamemo nekaj podobnega. Študentje velikokrat delamo študentska dela, ki nimajo veze z našim poklicem oz. našimi cilji. Pri iskanju službe štejejo dela, ki jih lahko zapišemo v življenjepis. Pri pisanju življenjepisa je potreben pogum. Strah je odveč, saj ne moremo izgubiti tega, česar nimamo. Ni dovolj samo našteti naša znanja, potrebno je delodajalcu pokazati, kaj bo izgubil, če nas ne bo zaposlil. »Po eni strani moraš pokazati, kaj ti njim lahko narediš, po drugi strani moraš pokazati brez česa bodo oni ostali, če ne bodo delali s tabo. In prava kombinacija teh sporočil je prodaja.«

 

 

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNina Katarina BRAČKO

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNina Katarina BRAČKOMatjaž Kovačič je osebni mentor številnim mladim posameznikom.

 

 

Brezplačen dogodek je potekal v učilnici ŠOUM.Brezplačen dogodek je potekal v učilnici ŠOUM.

 

 

 

 

 

 

Projekt se sofinanciran s strani Mestne občine Maribor.


Domača stran