ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  Fakulteta ŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Novice > Zabava > Samo še eno epizodo!

Samo še eno epizodo!

Zakaj ljudje tako hitro zapademo v maratonsko gledanje serij?

8.2.2018 10:10:41

Izraz »binge watching« opisuje, kako smo se ljudje razvadili gledati serije – na postelji, v udobni pižami, z zalogo hrane in vse do jutra. Za našo nagnjenost h gledanju vseh epizod naenkrat obstaja razlaga.

Televizijske serije imajo nekaj, kar privlači gledalce. Ljudje odpovemo načrte zato, da smo lahko doma, ko je na sporedu nova epizoda Igre prestolov. Začara nas zgodba, ki postaja pred koncem epizode vedno bolj in bolj napeta, a ko napoči čas za odgovore, se epizoda konča. Nato pa neučakani in s pogrizenimi nohti čakamo na naslednji teden, ko je na sporedu naslednji del.

Vsaj tako je bilo do nedavnega. V zadnjem času smo se ljubitelji serij kar razvadili z gledanjem epizod ene za drugo. Ko popusti naša samokontrola in v želji po odgovorih klikamo na gumb »naslednja epizoda«, dokler se naenkrat ne zdani.

Maratonsko gledanje oz. »binge watching« je postalo fenomen z vzponom medijskih storitev, ki ponujajo gledanje na zahtevo – Netflix, Hulu, Amazon Video itd. Vse se je začelo, ko je začel Netflix leta 2013 ponujati serijo Hiša iz kart. Namesto, da bi morali gledalci čakati cel teden na novo epizodo, je Netflix ponudil vseh 12 delov serije naenkrat. Način, ki ga je začel uveljavljati Netflix, postaja vedno bolj uveljavljen in izpodriva tradicionalne načine gledanja. Medijske hiše spoznavajo, da si želimo gledalci sami postavljati svoj urnik gledanja.

 

Kako pa to vpliva na gledalce? Ali za gledanje serij po maratonsko obstaja psihološka razlaga?

Nekateri strokovnjaki trdijo, da imamo ljudje velike težave z nerešenimi, nekončanimi zgodbami. Zato nadaljujemo z branjem ali gledanjem televizije, dokler ne pridemo do točke, ko se je zadovoljivo ustaviti. Problem »binge« gledanja serij je, da želimo pogosto pogledati samo eno epizodo, a nato zaradi potrebe po dokončanju serije začnemo odlagati svoje načrte. Zaradi tega zanemarimo vsakdanje naloge, ki bi morale imeti prednost. K temu nas spodbujajo tudi spletne storitve kot sta Netflix in YouTube s funkcijami po predvajanju. Gre za to, da je kot privzeto nastavljeno, da se prične avtomatsko nalagati nova epizoda oziroma video. To izkorišča našo psihološko šibkost, saj je manj verjetno, da bomo ljudje ravnali v nasprotju z možnostjo, ki je nastavljena kot privzeta.

Kakšni so še drugi vplivi si lahko pogledamo na primeru študentke Ane. Ko je Ana končala študij, si je zadala cilj, da bo v enem letu prebrala 50 knjig. Z vztrajnostjo ji je uspelo doseči cilj. Ko je čez nekaj časa razmišljala o vsebini prebranih knjig, je ugotovila, da se te zelo slabo spominja. Želja po dokončanju jo je gnala, da je vsako knjigo prebrala čim prej, pri tem pa je nehala biti pozorna na podrobnosti. Enako se nam dogaja, ko pogledamo celo sezono serije Stranger things naenkrat. Zadovoljni smo, da smo prišli do konca, a detajli iz posameznih epizod se izmuznejo iz spomina.

Prednost serij na zahtevo je vsekakor ta, da jih lahko gledamo, kadar želimo, in v tempu, ki nam odgovarja. A istočasno se izgubijo vroče debate na socialnih omrežjih, ki vzklijejo, ko vsi ljubitelji serije Igra prestolov pogledajo novo epizodo naenkrat. 

 

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / NKB

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGsplet (virLeta 2015 je angleški slovar Collins besedo »binge watching« razglasil za besedo leta.

 

 

 

Ljudje najraje maratonsko pogledamo grozljivke, trilerje in znanstveno fantastiko.Ljudje najraje maratonsko pogledamo grozljivke, trilerje in znanstveno fantastiko.

 

 

 

 

Za maratonsko gledanje se šteje dolgotrajnejše gledanje, ki je daljše od dveh epizod naenkrat. Za maratonsko gledanje se šteje dolgotrajnejše gledanje, ki je daljše od dveh epizod naenkrat. 


Domača stran