ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  Fakulteta ŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Novice > Splošno > V Wetrinjskem o psihologiji človeka

V Wetrinjskem o psihologiji človeka

Kaj imajo skupnega možgani, morilci, privlačnost in odločitve?

13.4.2018 11:06:00

Dosjeji Ψ nastajajo v okviru skupine Društva študentov psihologije Maribor (DŠPM). Tekom šolskega leta imajo na približno dva meseca nov cikel predavanj na eno, vnaprej izbrano temo.

Tokrat so bile teme predavanj različne, saj gre za prvi sklop predavanj novih članov, ki so se skupini Dosjejev Ψ pridružili letos. Novi člani so teme predavanj izbrali glede na svoje interese.

Predavanje je pričela Marja Zakelšek z naslovom Ena lobanja, dve zavesti. Raziskovala in predstavila nam je možgane, najbolj kompleksen del telesa, ki koordinira vse gibe, dojema zaznave in nadzoruje organe. Osredotočila se je na deljenje teh na dve polovici oz. hemisferi. Predstavila nam je zanimive raziskave na temo delovanja obeh in nam razložila, da je leva polobla odgovorna za govor, razmišljanje in nadzorovanje desnega dela telesa. Desna polobla pa obratno nadzoruje levi del telesa in je pomembna za procesiranje vizualnih prostorskih informacij.

Nadaljevala je Sanja Zupančič s predavanjem na temo morilskih umov. Definirala in raziskovala je serijske morilce, psihopatijo in sociopatijo. Serijski morilec je oseba, ki je umorila vsaj 3 ljudi, vmes med umori pa je preteklo vsaj 30 dni. Oseba postane morilec tako zaradi prirojene napake, kot zaradi vzgoje in okolja. Obstaja več vrst serijskih morilcev, vsem pa je skupno, da pred, med ali po mučenju in umoru žrtve doživljajo užitek.

Špela Novakb je naredila prehod na prijetnejšo temo. Zastavila si je vprašanje »Zakaj ravno ti?«. Zanimalo jo je, kateri so pomembni elementi, da ljudje čutimo privlačnost do iste vrste. Nekateri dejavniki so univerzalni, medtem ko se drugi razlikujejo glede na spol, starost in predel sveta. Za privlačnost je potrebno zadovoljiti vse čute. Najprej oči: oseba nas pritegne, želimo jo ogovoriti in bolje spoznati. Nato pride na vrsto nos, ki zazna kemične signale – feromone. Sledi poslušanje glasu, nadaljujemo z dotikom in zaključimo z okusom. Pomembno vlogo igra prvi poljub - četudi so bila prej zadovoljena naša čutila, lahko slab poljub prekine kemijo.

Za konec pa smo zvedeli še, zakaj za odločanje glede določenih stvari potrebujemo toliko časa. Obstaja več vrst odločanja – racionalno, intuitivno, spontano, odvisno in izogibajoče. Izberemo tisto ki nam je najbolj poznano in smo ga že večkrat uporabili. Na odločanje pa vpliva občutek lastne kompetentnosti ali nezaupanje vase.

Izvedeli smo mnogo novih in zanimivih dejstev, tako da se bomo predavanj z veseljem še udeležili. Naslednjič bodo potekala konec maja. Za več informacij pa si poglejte Facebook stran Dosjejev Ψ.

 

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGLucija SKUTNIK

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGLucija SKUTNIKMed uvodnim nagovorom je Vita Vuk prepoznala kar nekaj obrazov iz občinstva.

Novi člani skupine, so prvič stopili na oder in predstavili svoje ugotovitve.Novi člani skupine, so prvič stopili na oder in predstavili svoje ugotovitve.

Moškim je privlačnejša nižja ženska, medtem ko ženskam višji moški, a imamo odstopanja po različnih delih sveta.Moškim je privlačnejša nižja ženska, medtem ko ženskam višji moški, a imamo odstopanja po različnih delih sveta.
 
Ena izmed bolj priljubljenih tehnik odločanja je, da si napišemo vse ideje in želje in nato črtamo manj ustrezne.Ena izmed bolj priljubljenih tehnik odločanja je, da si napišemo vse ideje in želje in nato črtamo manj ustrezne.

Domača stran