ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  Fakulteta ŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Novice > Tehnologija > Umetna inteligenca – rešitev ali poguba?

Umetna inteligenca – rešitev ali poguba?

Klub mariborskih študentov (KMŠ) izobražuje o aktualnih tehnoloških napredkih.

13.6.2018 10:37:20

KMŠ je pripravil drugi sklop predavanj KMŠ Tech, ki so namenjena izobraževanju o modernih tehnologijah. Po uspešnem začetku o tehnologiji blockchain, so tokrat nadaljevali s predavanji o umetni inteligenci.

KMŠ Tech: Artificial Intelligence je obiskovalcem v predavalnici Ekonomsko-poslovne fakultete približal to vedno bolj aktualno tematiko in razgrnil odgovore na vprašanja o priložnostih in pasteh, ki jih prinaša razvoj v tej smeri.

S prvim predavanjem je pričel dr. Vili Podgorelec, ki je predstavil kaj umetna inteligenca (UI) sploh je, kaj je inteligentno obnašanje in tudi svoje poglede na to, zakaj UI ni tako super, kot se sliši. »Če hočemo, da je nekaj inteligentno, potem se mora znati učiti,« to je osnova UI. Če se nekaj ne zna učiti, ampak si samo zapomni ukaze, potem to ni inteligentno. Kako pa to učenje sploh poteka? Potreben je čim bolj hiter procesor in čim več podatkov. Ravno zaradi vedno večje zmožnosti procesorjev in pocenitve računske moči, govorimo o UI »šele« zdaj in ne pred dvajsetimi leti. Zaradi želje po pridobivanju vedno več podatkov, je trenutno zelo iskano delovno mesto t.i. podatkovni znanstvenik. Kaj se bo z UI dogajalo v prihodnosti? Ali bo UI v obliki robotov, ki se bodo obrnili proti nam in nas zasužnjili, ali jo bomo znali izkoristiti v svoj prid? Po mnenju Podgorelca je UI enako kot puška – sama po sebi ni nevarna, odvisno je od ljudi, za kakšen namen jo uporabijo. UI moramo dati nek cilj, a če bo ta cilj ubijanje, potem je lahko nevarno. Primer tega je pred kratkim odmeval na Googlu, kjer so se zaposleni uprli proizvajanju UI za vojsko (več o tem). Podgorelec meni, da je večja grožnja, da bo UI zaposlenim odvzela delo. A poudarja, da se je človeštvo s tem sposobno spopasti.

Nadaljeval je dr. Iztok Fister ml. s kratkim pregledom praktičnih aplikacij UI. Trenutno je največ UI uporabljene v ekonomiji, sledi industrija z roboti, ki dvigujejo in prenašajo bremena. Res je, da zasedajo delovna mesta, ampak Fister meni, da situacija ni tako črna, kot se kaže v medijih. Prav tukaj je namreč prednost UI, saj lahko menja ljudi na delu v težkih pogojih, ki ljudem povzročajo številne zdravstvene težave in bolezni. UI bo odigrala pomembno vlogo v 4. industrijski revoluciji. Tudi Fister je omenil, da smo se ljudje na prelomu vsake industrijske revolucije znašli v boju s strojem, ki nam je odvzel delo, a smo se vedno prilagodili. Omenil je tudi uporabo UI pri beleženju naših iskanj na Googlu, uporabi kartic ugodnosti v trgovini, razpoznavanju obrazov ipd.

Sledila je predstavitev podjetja, ki uporablja UI pri svojem delovanju. Dr. Gregor Štiglic je predstavil umetno inteligenco v zdravstvu. Pričel je z mislijo: »Če bi želel danes postati zdravnik, bi študiral matematiko in ne medicine,« ki jo je izrekel Vinod Khosla. UI lahko v zdravstvu pomaga reševati problem pomanjkanja osebja. V Indiji manjka 127.000 očesnih zdravnikov. Prav na primeru prepoznavanja očesnih bolezni nam je predstavil prednost UI. Ne skrbi ga, da bi se v zdravstvu ukinili poklici, ampak se zaradi potrebe po znanju upravljanja z UI pojavljajo novi poklici – vmesni profili med medicinskimi sestrami in zdravniki.

Kot zadnji je mikrofon prevzel Jaka Kladnik iz podjetja Marant. Gre za slovensko podjetje, ki je eno vodilnih ponudnikov tehnološko-zdravstvenih rešitev. Kladnik je predstavil tudi MedRock week. Gre za poletno šolo, kjer udeleženci iščejo nove rešitve za medicinske probleme. Poudaril je tudi pomen marketinga, saj ni dovolj samo odlična rešitev.

 

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNina Katarina BRAČKO

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNina Katarina BRAČKOUmetna inteligenca bo igrala pomembno vlogo v prihodnosti.

 

»Nekaj je inteligentno, ko se lahko uči,« pravi dr. Vili Podgorelec. »Nekaj je inteligentno, ko se lahko uči,« pravi dr. Vili Podgorelec. 

 

Bo UI dosegla mejo, ko bo enako inteligentna kot je človek? Bo UI dosegla mejo, ko bo enako inteligentna kot je človek? 

 

Z UI lahko rešujemo problem pomanjkanja zdravstvenega osebja.Z UI lahko rešujemo problem pomanjkanja zdravstvenega osebja.

 

MedRock week vsako leto sprejme20 študentov.MedRock week vsako leto sprejme20 študentov.


Domača stran