ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  Fakulteta ŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Novice > Kultura > Kaj slišiš, ko ne slišiš ničesar?

Kaj slišiš, ko ne slišiš ničesar?

Pokaži mi besede v Pisarni

15.6.2018 11:33:23

Kako bi naročil kavo, če bi ti stregla gluha oseba? Za gluhe in naglušne predstavlja jezik sporazumevanja znakovni jezik.

V Pisarni so strežbo kave za en dan prevzeli uporabniki Društva gluhih in naglušnih Podravja Maribor (DGNP Maribor). Na mizah so goste čakali novi meniji z narisanimi kretnjami, s katerimi so gostje lahko naročili pijačo. To je bila priložnost za vsakega obiskovalca Pisarne, da razširi svoja obzorja in da se zave prisotnosti gluhih, saj imamo zaradi nevidnosti njihove invalidnosti, zmotno prepričanje, da jih ni. Priložnost je bila tudi za gluhe in naglušne, da se preizkusijo v delu v gostilni in pokažejo, da med njimi in slišečimi ni prav nobenih razlik, ko govorimo o sposobnostih in zmožnostih za delo.

Edina razlika med gluhimi in slišečimi je oblika komunikacije. Zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika opredeljuje slovenski znakovni jezik kot vizualno-znakovni sistem z določeno postavitvijo, lego, usmerjenostjo in gibom rok in prstov ter mimiko obraza.

Ob 17.00 se je pričela delavnica znakovnega jezika, kjer so obiskovalci iz prve roke poslušali življenjsko zgodbo človeka s težavami na področju sluha in izvedeli, kako je v Sloveniji s poklicem tolmača. Kako gluhi živijo, je predstavil Milan Kotnik. V Sloveniji so razmere za gluhe dobro urejene, a še kakšnih 15 let nazaj je bil znakovni jezik v določenih krogih prepovedan. Po letih truda, da bi imeli gluhi v Sloveniji enakopraven položaj, je bil leta 2002 sprejet zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika. Udeležencem je predal tudi osnovne informacije o DGNP Maribor. Društvo obstaja že 85 let. Prvotni namen društva je bil pomoč in dobrodelnost, danes pa igra društvo pomembno vlogo pri vključevanju gluhih in naglušnih oseb v družbo. Poudaril je, da se gluhih še vedno držijo nekateri tabuji. Veliko slišečih meni, da gluhi ne morejo voziti avta, kar seveda ni res. Gluhi lahko funkcionirajo enako, so enako sposobni za delo. Edina razlika je drugačna komunikacija.

Nadaljeval je Andrej Vivod, ki je gluh že od rojstva. Obiskovalcem v Pisarni se je predstavil, povedal kako ga odsotnost sluha ovira pri vsakdanjih opravilih in kako se v takšnih primerih znajde. Da lahko reši vse težave, dokazuje tudi dejstvo, da je Andrej strasten popotnik, ki je prepotoval že 157 različnih držav. Polovico držav je obiskal sam. Kako se sporazumeva na svojih potovanjih? Sam uporablja angleški znakovni jezik, predvsem pa veliko kretenj, mimike in seveda tudi pisane besede. Za sporazumevanje z gluhimi pa obstaja mednarodni znakovni jezik. Pravi, da mu je bila najbolj všeč Švica, najmanj pa afriške države, saj je tam že znanje angleškega jezika zelo slabo.

Sledil je tisti del delavnice, ko so obiskovalci vzeli v roke slovar znakovnega jezika in se naučili nekaj osnovnega sporazumevanja. Pričeli so s tem, da se je vsak naučil pokazati, kako mu je ime. Pri tem pa jim je pomagala tolmačka prostovoljka Anja Kotnik. Če želiš tudi ti razširiti svoje znanje, najdeš  slovar slovenskega znakovnega jezika tudi na internetu. 

flash

 

 

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNina Katarina BRAČKO

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNina Katarina BRAČKO

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNejc VEHOVECVodja projekta Nina Cigale je dejala, da se je ideja porodila že dve leti nazaj.

 

Obiskovalci Pisarne so en dan kavo naročali s kretnjami. Obiskovalci Pisarne so en dan kavo naročali s kretnjami. 

 

 

Gluhi in naglušni so pokazali, da so zelo spretni v strežbi.Gluhi in naglušni so pokazali, da so zelo spretni v strežbi.

 

 

Andrej Vivod je prepotoval več kot polovico sveta.Andrej Vivod je prepotoval več kot polovico sveta.


Domača stran