ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  Fakulteta ŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Trn v peti > Zakaj nekateri vse bolj skrajno desno?
TRN V PETI

Zakaj nekateri vse bolj skrajno desno?

10.6.2014 11:05:34

V več evropskih državah so na nedavnih evropskih volitvah zelo visoko podporo dobile skrajne stranke, posebej tiste na desnici. Najbolj izrazit primer je bil v Franciji z zmago Nacionalne fronte, ena od držav, kjer so se v Evropski parlament prebili skrajni desničarji, pa je tudi Madžarska. Tamkajšnja stranka Jobbik bo imela tako kot doslej tudi prihodnjih pet let tri evropske poslance.

Po aprilskih parlamentarnih volitvah na Madžarskem ni več mogoče zanikati, da postajajo skrajno desne težnje in Jobbik (kar v prevodu pomeni boljši ali pravi) vse bolj priljubljene. V madžarskem parlamentu je Jobbik s 23 poslanci tretja največja stranka, s tem pa tudi najmočnejša skrajno desna stranka v kakem nacionalnem parlamentu v Evropi. Ta njen rezultat nedvoumno kaže, da je madžarska družba odprta za radikalizacijo in da v njej obstaja močno “povpraševanje” po skrajno desni ideologiji.

Simpatizerji Jobbika so polni predsodkov do drugih skupin prebivalcev, od Romov in Judov do beguncev, homoseksualcev in še koga. Nasprotujejo  tudi obstoječemu sistemu, so skrajno desno, nacionalistično in konservativno naravnani. A za vsem tem se skriva predvsem veliko strahu, razkrivajo najnovejše študije.

Te sicer tudi kažejo, da med podporniki Jobbika prevladujejo mladi, stari od 16 do 25 let. Kar polovica te starostne skupine deli skrajno desne poglede stranke, tretjina jih celo odkrito nasprotuje institucijam EU. Razlogi za to radikalizacijo se skrivajo v splošnem nezadovoljstvu v družbi, pravi madžarski sociolog Kalman Gabor. Obenem opozarja, da to nezadovoljstvo ni posledica realnih gospodarskih in političnih razmer, ampak je predvsem kulturno pogojeno in ima na Madžarskem prastaro tradicijo. Ena od Gaborjevih raziskav kaže, da Jobbik, če bi šli na volitve le upokojenci, ne bi dosegel niti petodstotnega praga za vstop v parlament.

Ta trend resda ni edinstven ali netipičen, skrajno desne stranke postajajo vse bolj priljubljene povsod po Evropi, le da v večini drugih držav ni tako izrazit kot na Madžarskem. Poleg tega mladi drugod načeloma veljajo za najbolj odprto in strpno starostno skupino. Statistike celo kažejo, da Jobbik najbolj podpirajo študentje, torej izobraženi mladi.

V zvezi s tem Gabor spomni, da so se madžarski študentje še konec 80-ih let prejšnjega stoletja identificirali z alternativno kulturo in so tudi bistveno pripomogli k padcu komunizma. V 90-ih letih so nato začele nastajati prve skrajno desne skupine. To je povezano s tem, da je začenjalo vse več mladih študirati, posledično so kasneje zares odrasli in dozoreli. V 90-ih letih se je med mladimi tudi prvič pojavila kritika na račun demokracije, vse več mladih, tudi tistih manj izobraženih, se je začelo politično izražati.

Tudi politolog Zoltan Kiszelly uspeh Jobbika med mladimi razlaga podobno. Mladi na Madžarskem imajo samo dve možnosti, če ne želijo živeti tako kot njihovi starši – torej ne s 600 evri na mesec in brez perspektive. Prva je, da odidejo, se na primer preselijo v London in tam delajo kot natakarji ali kuharski pomočniki. Druga možnost pa je, da zahtevajo radikalne spremembe doma na Madžarskem. Sprememb, ki bi jim omogočile boljše življenje, pa ne pričakujejo od starih strank, ki so v njihovih očeh zatajile. Upanje polagajo v nove stranke, kot so Zeleni ali Jobbik, na žalost predvsem v slednjega.

 

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/pisec.JPGAgnes SZABO, svobodna novinarka iz Madžarske, ki trenutno živi in dela v Berlinu

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG Splet

 

 

**mnenja ne izražajo stališč uredništva! Po aprilskih parlamentarnih volitvah na Madžarskem ni več mogoče zanikati, da postajajo skrajno desne težnje.

 

 

Simpatizerji Jobbika so polni predsodkov do drugih skupin prebivalcev, od Romov in Judov do beguncev, homoseksualcev in še koga. 

 

 

 

V več evropskih državah so na nedavnih evropskih volitvah zelo visoko podporo dobile skrajne stranke, posebej tiste na desnici. 


Domača stran