Študentski memorandum

Študentski memorandum je osrednji politični dokument Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), ki obravnava vsa pomembnejša javno-politična področja, ki se dotikajo študentov.

več...
EU v pomoč mladim pri zaposlitvi

Evropski parlament je sprejel nezakonodajno resolucijo slovenske poslanke Romane Tomc o pobudi za zaposlovanje mladih. Gre za enega najpomembnejših programov za zmanjševanje brezposelnosti mladih v EU.

več...
Generacija »selfie«

Jutranja kava – jutranji »selfie«. Predavanje – nov »selfie«. Kosilo – »selfie«. Ne mine več dan brez da bi ovekovečili lastno podobo in jo delili na družabnih omrežjih. Kaj nas žene k obsesivnemu obnašanju?

več...
Kako zaščitite svoj pametni telefon?

Pametna naprava, npr. pametni telefon, tablica, pametna ura in podobno je po vsebini in namenu v tem času več kot samo orodje za komunikacijo.

več...
Spet si oblekla mojo majico!

Zagotovo si svojemu fantu že ukradla njegovo majico ali jopo in jo oblekla. Vonj te je spominjal nanj in ti dal občutek varnosti, čeprav fanta ni bilo v bližini. Raziskovalci so ugotovili, zakaj se tako počutiš.

več...
Znani prejemniki Zoisove štipendije

Znani so rezultati za dodelitev Zoisove štipendije za dijake višjih letnikov in študente prvih letnikov višješolskega ali dodiplomskega študija.

več...
Nagrade za prostovoljce

Odbor RS za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva je na podlagi Zakona o prostovoljstvu in Uredbe o nagradi in priznanjih za prostovoljstvo objavil Javni poziv.

več...
MSS nagrajuje zaključna dela

Mladinski svet Slovenije (MSS) razpisuje MSS nagrado za najboljšo diplomsko oziroma magistrsko nalogo s področja mladih za leto 2017.

več...
Nahranimo svoje možgane

Izpitno obdobje se neusmiljeno približuje, kar pa tudi pomeni, da so pred vrati neprespane noči in sedenje za knjigami. Med intenzivnim učenjem je ključnega pomena, da poskrbimo tudi za pravilno prehrano.

več...
(P)ostani fit tudi pozimi!

Januar je odlična priložnost, da končno zaživiš zdravo. Izpolni novoletno zaobljubo, začni s pripravami na poletje ali pa le naredi nekaj zase. Ne veš kje začeti? Brez skrbi, zate imamo odlične nasvete za lažji začetek.

več...
Študentka UM predstavnica vinorodne dežele

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan in predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec sta konec minulega tedna okronala Katarino Pungarčič za 22. vinsko kraljico Slovenije.

več...
Natečaja za kratko zgodbo in esej

Revija Sodobnost razpisuje natečaja za nagrado za najboljšo kratko zgodbo in najboljši slovenski esej leta 2018. Nagradi sta vredni vsaka po 1000 evrov in bosta podeljeni na prireditvi v Ljubljani. Oba natečaja sta odprta do 10. marca.

več...
Zmagovati z glavo

Na Almi Mater Europaea – ECM je potekalo predavanje na temo psihologije športa, ki so ga pripravile tri diplomantke psihologije in njihova profesorica. V sklopu projekta Zmagovati z glavo je to že drugo predavanje.

več...
Postani UNICEF-ov prostovoljec

UNICEF je edina organizacija v okviru Združenih narodov, ki je posvečena izključno otrokom in skrbi za njihovo preživetje, zaščito in razvoj. Danes je UNICEF prisoten v večini držav sveta.

več...
Zima, čas za crkljanje

Zunaj tiho padajo snežinke in naravo ovijajo v zimski mir, ti pa zavita v odejo srkaš vroč čaj in uživaš v občutku varnosti, toplote in sproščenosti. Še lepše pa je, kadar to počneš v dvoje. Ti je občutek znan?

več...
Najbolj citiran članek na UM

Univerza v Mariboru se s svojo odličnostjo uvršča med 3 % najboljših univerz na svetu (CWUR World University Rankings). K temu nedvoumno prispevajo tudi odmevni uspehi naših raziskovalcev.

več...
Bosna, Hrvaška, Slovenija … evropski parlament?

Iz Bosne in kasneje iz Varaždina ga je pot zaradi študija pripeljala v Maribor. Ko ga srečaš na ulicah našega mesta, ga vidiš vedno nasmejanega in vedno si vzame čas za kratek pogovor pa čeprav se njegovi dnevi tresejo od obveznosti.

več...
GLEN razpis za 2018/19

<a href="http://www.zavod-voluntariat.si/dolgorocno-prostovoljstvo/glen-program/">GLEN</a> je mreža za globalno učenje, ki mladim med 21. in 30. letom vsako leto omogoči sodelovanje v enoletnem ciklu. V tem času se udeleženci srečujejo s temami, ki zajemajo koncept globalnega učenja.

več...
Kdo bo novi rektor UM?

Senat Univerze v Mariboru je na podlagi 289. člena Statuta Univerze v Mariboru in Pravilnika o volitvah rektorja Univerze v Mariboru, na svoji 8. izredni seji sprejel sklep o razpisu volitev rektorja Univerze v Mariboru.

več...
Proti uporabi telefona med vožnjo

Agencija za varnost prometa (AVP) v sodelovanju s policijo tudi letos od ponedeljka do 28. januarja pripravlja nacionalno akcijo, s katero bodo opozarjali na nevarnost uporabe mobilnih telefonov med vožnjo.

več...