ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  TutorŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Novice > Kultura > Kurdistan Punk TV Live: punk rock v Pekarni

Kurdistan Punk TV Live: punk rock v Pekarni

V petek so oder KURD-a zatresle skupine Life in Peril, Spunk on Toast in The Flayters.

2.2.2015 10:41:22

Slovenski Punk Rock Portal je v petek s koncertom treh bendov skušal prebuditi okoliške punkerje, punk-rockerje in Pekarno. Trše zvoke je bilo tokrat slišati iz verjetno najmanj znane dvorane v Pekarni, dvorane KURD.

Če me spomin ne vara, se je vidnejša vloga Slovenskega Punk Rock Portala začela nekaj let nazaj, kar je v slovenskem glasbenem prostoru prineslo pozitivne odmeve iz vseh smeri. Končno nekdo, ki bo konkretno skrbel za punk in punk-rock žanrski vidik – koncerti, podpora, spodbujanje, celo založništvo glasbe. Čeprav smo daleč od viškov punka, ta na svoj način še vedno živi: ne smemo pozabiti na Punk Rock Holiday, ki zbere v Tolminu na kup še kaj več kot le peščico ljubiteljev punka, punk-rocka in sličnega.

Pretekli petek se je punk/punk-rock ustavil v mariborski Pekarni, natančneje v KUD KURD. To je tisti klub v družbi MC Pekarne, Supernove/Hiške, Gustafa, Bukvarne in hostla. Za lažjo predstavo: če pridete v kompleks Pekarna s strani železnice in se gibljete proti MC Pekarna, je to prvi klub na levi in je nad vhodom opremljen z napisom KURD. Prav od tukaj se je v petek slišalo punkovsko nabijanje. Kolaboracija Slovenskega Punk Rock Portala in KUD-a KURD je ponudilo koncert treh bendov pod imenom Kurdistan Punk TV Live. Koncertno noč sta otvorila dva slovenska benda, in sicer punk-rockerji The Flayters z Mute in ljubljanski Spunk on Toast, ki so kot drugi še pohitrili tempo in punk-rocku dodali še mešanico melodičnega hardcora, progresive in fusion-a. Nekoliko nepričakovano, vsaj z moje strani, se je na odru znašla pevka, ki se je kar dobro znašla v svojevrstni punkovski enačbi. Kot tretji in tudi zadnji so oder zasedli hrvaški Life in peril, ki so obiskovalcem ponudili prej metalski hardcore kot punk. Razlika med omenjenima žanroma je predvsem v tehnični zahtevnosti glasbe, vokalov in nastopa.

Koncertna noč se je začela pri Sex Pistols, The Ramones in podobno navdihnjenemu punku, ki je tehnično nedovršen, celo površen in nekoliko težje poslušljiv. Roko na srce, punk je takšen že po naravi. Ne po definiciji z Wikipedie, ampak s tega in podobnih koncertov, filmov kalibra Outsider in ostalih punk referenc, ki nam še vedno tu in tam, čeprav vse redkeje, prekrižajo pot. Končali so z agresivnimi rifi, breaki, ki so »popularni« krajši čas kot punk.

Če potegnemo črto – izbira treh žanrsko različnih bendov je ponudila širši spekter glasbe obiskovalcem v dvorani, kjer ne manjka grafitov, ramp za skejtanje in tudi Mona Lise ne. Hardcore je še živ, jasno. Prijatelj je rad pravil: »Punk je hin, mi pa bomo tudi,« in bi se na tej točki zlahka strinjal z njim, punk-rock izvedba pa ob neresnosti in pomanjkanju vadbe in glasbenega/instrumentalnega znanja preprosto proti tujim punk-rock legendam izgubi svoj naelektren čar. Za konec še (dokaz), da tudi pravi punk ni več kar je bil – ne glede na raztrgane hlače, črne puloverje z našitki, drede in verige, nekateri punkerji se sredi koncerta ne pustijo motiti in s pametnim telefonom pade tudi kakšen »selfie«.

 

 

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSimon CIGULA

http://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG Simon CIGULAV KURD-u v oči padejo skejt rampe, grafiti in Mona Lisa.

 

Nekateri se potrudijo, da del punkovske kulture še živi. V tem primeru je to "karo" vzorec.

 

 

Petkov koncert je bil kolaboracija Slovenskega Punk Rock Portala in KUD-a KURD.