ŠOUM |  Smic.si |  Študentska delovna brigada |  TutorŠOUM |  Problemani.si |  Litera |  Zavod PIP |  Zdrava Zabava |  KUD Študent |  ŠTUK |  KŠDDM |  BEST |  Dijaška skupnost Maribor |  Zavod za mladinsko popotništvo |  Šourock |  Solidarnostni sklad
Domov > Novice > > Način Papirja

Način Papirja

5.12.2009 13:22:44

Način kako igrajo, način kako prepevajo, način kako pokažejo, da jim je všeč njihov način – to je pravi način. Način kako sem preuredil besedilo istoimenske pesmi Družinskega ansambla za prosperiranje poezije in glasbe Papir – kakršen je njihov polni naziv – ni pravi način, je pa lahko uvod v podoživljanje koncerta, ki se je odvil 3. 12. 2009 v Jazz klubu Satchmo.

O koncertu

V Satchmu se je tudi tokrat zbralo ogromno ljudi vseh generacij. Okrog 170 nas je nestrpno čakalo začetek vrhunskega dogodka, koncerta Ansambla Papir. Že napovednik je dal vedeti, da bomo lahko pričakovali odličen glasbeni večer s še boljšimi glasbeniki in glasbenimi deli. Z izpovedno poezijo, zavito v pop-jazz glasbo smo se podali na pot pisane glasbe, s katero so nekateri podoživljali mladost, drugi nesrečne ali srečne ljubezni tretji pa preprosto uživali v ritmih modernega jazza in odličnih vokalih. Enourni koncert se je zaključil ob bučnem aplavzu, dveh dodatnih pesmih in priklonom. Gledalci pa smo iz kluba odšli še z zadovoljstvom v duši in srcu.

O ansamblu

Sami o sebi so na MySpace napisali: »Ansambel Papir je nastal kot mavrica, sestavljena iz ljudi, ki so se zbrali, da bi preprosto naredili lepe pesmi – pesmi, ki bodo temu svetu nekaj pomenile in mu bodo ostale ...ter ga še dolgo razveseljevale s svojimi melodijami in zgodbami.

Svet je ustvarjen iz tisočerih barv in eni njegovih najlepših sta zagotovo glasba in poezija. Pokrajine, ki jih ti dve zmoreta skupaj naslikati, so nekaj najlepšega, kar premoremo.«

O članih

Večkrat nagrajeni dramatik in pesnik Rok Vilčnik, nekoč vizionar in vodja glasbene skupine Patetico, zadnje čase pa tekstopisec trenutno najuspešnejše avtorske glasbenice Neishe, je svojo poezijo vtkal v lucidno izrisane glasbene pokrajine s Prešernovo študentsko nagrado ovenčanega skladatelja Gregorja Stermeckega. Njegovim inteligentnim pop stvaritvam, ki se vehementno sprehajajo med vplivi jazza, soula in bluza ter včasih nosijo v sebi zametke čistega šansona, je skrojil temu primerno aranžersko obleko Sebastijan Duh, eden naših najmarkantnejših jazz pianistov, ki je do sedaj sodeloval s številnimi znanimi imeni domače in svetovne jazz scene.Najlepši del in gonilna sila vrhunskega glasbenega projekta pa sta gotovo pevki. Mlada in izjemno nadarjena Mirna Bogdanović, že pri šestnajstih članica uspešne mariborske skupine Yogurt in novopečena študentka klavirja na Glasbeni akademiji v Ljubljani ter petja na konservatoriju v Celovcu ter seveda Ana Bezjak, ena najvidnejših mariborskih jazz izvajalk in diplomantka Celovškega konservatorija na oddelku za jazz petje, bolje poznana na jazz odrih v tujini kot v širši domovini in tudi uspešna glasbena pedagoginja.

Odlična združba glasbenikov, ki bo s svojo virtuoznostjo nadgradila avtorsko udejstvovanje zgoraj omenjenih, je gotovo zagotovilo, da se obeta praznik za ušesa – vrhunski bobnar Bruno Dormiter, stalni član Jazz orkestra Hrvaškega HGM Jazz Orkestar, eden najboljših slovenskih basistov Tadej Kampl in kitarist ter autor Igor Bezget, že nekaj let eden vodilnejših kitaristov domače scene improvizirane glasbe, jazza ter etno glasbe in seveda že omenjeni Sebastijan Duh na klaviaturi.

Intervju s članico skupine, Ano Bezjak:

Kdaj lahko pričakujemo prvo kompilacijo?

Trenutno smo posneli svoj prvi singel z naslovom Slutnja (poslušate ga lahko na njihovi mySpace strani op.a.), ki ga poje Mirna. Posnet je že videospot, ki bo kmalu izdan. Do spomladi pa bomo poskusili posneti še ostalo, tedaj pa lahko pričakujete tudi CD.

Ali lahko v kratkem pričakujemo kakšno turnejo po tujini, Sloveniji?

Zaenkrat se bomo posvetili predvsem Sloveniji, ker so naši teksti v Slovenščini. Mislim, pa da bi nekaj takšnega bilo zanimivo tudi za naše zamejske Slovence. Tudi sama sem veliko časa preživela v Celovcu, kjer sem ugotovila, da tam niso na tekočem z našo popularno Slovensko glasbo. Poznajo predvsem kaj se dogaja na področju narodno zabavne glasbe, na področju popa, jazza, rocka pa scene ne poznajo in tako upamo, da bi lahko tako prišli tudi do njih.Kakšen je vaš dolgoročni plan?

Mislim, da predvsem to, da se ta material, ki smo ga do sedaj pripravili malo razleze po Sloveniji, da se pusti nek pečat z malo boljšimi besedili, z neko zgodbo, ki jo pripovedujemo in da ni v ospredju samo vizualni blišč, ampak zgodba, kar je dejansko namen glasbe.

So torej besedila glavna ali vsaj enakovredna glasbi?

Mislim, da precej težimo k temu. Ta besedila so dejansko poezija in ne en tekst, ki ga je treba postaviti v štiri akorde.

Kakšna je vaša glavna miselnost?

(v ozadju se sliši: »Da obogatimo, keeeeešššš!! Fuull keeešaaaa, …« in ogromno smeha.) Da povemo poslušalcem neke zgodbe, ki so vsem dobro znane, na en odkrit, naš način. Podprt z istimi občutenji tako glasbeno kot besedilno.Več o ansamblu najdete tudi na Facebook strani, kjer si lahko ogledate tudi besedilo pesmi Način.

Način kako si srečen je pomemben. Hvala za čudovit večer!


 Klemen GORENŠEK      Klemen GORENŠEKOddaj svoj komentar: