Kulsko

Če uporabljaš te emojije ?, v očeh generacije Z izpadeš staro

Pod generacijo Z oz. gen Z običajno uvrščamo tiste, ki so rojeni med leti 1997 in 2012. In ta generacija digitalnih pionirjev ima vse sorte mnenj. Tudi o tem, katere emojije lahko uporabljajo mladi. Ali stari.

Medtem ko je uporaba starega dobrega “jočem od smeha” ? bojda že nekaj časa znak, da ne sledimo trendom mladim, se seznam zastarelih emojijev samo še daljša. Nova raziskava kaže, da so zastareli celo dvignjeni palci ?, rdeči srčki ❤️ in okej ?.

Raziskava, ki jo je izvedel Perspectus Global, je zaobjela dva tisoč predstavnikov generacije Z – starih od 16 do 29 let. Med drugim so ugotovili, da je povprečno število tedensko poslanih emojijev 76. Katerih pa je prvih 10 emojijev, ki po mnenju mladih sporočajo, da je njihov avtor res star?

Lestvica top 10 emojijev za “stare” ljudi

  1. dvignjeni palci ?
  2. rdeči srček ❤️ ️
  3. okej ?
  4. kljukica ✔️
  5. kakec ?
  6. na glas jokajoč obraz ?
  7. opica, ki si pokriva oči ?
  8. aplavz ?
  9. poljubček ?
  10. grimasa ?

Raziskava je pokazala tudi, da je kar 78 % vprašanih že uporabilo emojije, za katere ni bilo povsem prepričano, kaj pomenijo. Skoraj četrtina ljudi pa emojije z namenom ustvarjanja bolj jasnega sporočila uporablja v kar vsakem sporočilu.

emoji, telefon
Možiček, ki razmišlja – takšen izraz imajo verjetno mladi, ko vidijo “zastarele” emojije.

Emojiji so že povsod okoli nas

Glede na to, da povprečen uporabnik (v primeru raziskave Britanec) tedensko preko različnih platform pošlje kar 76 emojijev, je jasno, da so ti simboli danes že bistveni del naše dnevne komunikacije. Tako na osebni, kot tudi na poklicni ravni. Glede na raziskavo pa je očitno pomembno predhodno premisliti, katere emojije uporabiti. Če ne želimo izpasti staromodno, je recimo pametno, da se izognemo dvignjenemu palcu.

Raziskava je pokazala tudi, da se uporaba emojijev večini zdi “zelo pomembno” orodje komunikacije. Pri tem je več kot polovica, 57 odstotkov, anketirancev trdilo, da lahko emojiji povedo tisoč besed.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button