IzobraževanjeVideo

Ena, dva tri – Diploma? Preprosto!

Nasvete, trike in zanke pisanja diplome je s študenti delil mag. Adam Šuligoj

Slej ko prej se vsak študent znajde pred pisanjem diplomskega dela. Diploma za marsikoga predstavlja ogromen stres, ki pa ga lahko zmanjšajo že dobre priprave na pisanje in načrt.

Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje ŠOUM je pripravil predavanje Ena, dva tri – Diploma!, na katerem je mag. Adam Šuligoj iz podjetja Amikum podrobno predstavil proces pisanja diplome. V podjetju se ukvarjajo prav s študentskimi zaključnimi deli, zato imajo veliko izkušenj s pisanjem diplomskih nalog. O samem postopku in administrativnem delu, ki spremlja diplomo, pa lahko prebereš v članku »Diploma? Nič lažjega!«.

 

Tema in mentor

Prvi korak pri opravljanju diplome je iskanje mentorja in teme. Podrobno razmisli kaj se ti zdi pomembnejše: želiš, da je tvoj mentor zanesljiv, ti karakterno ustreza in je dosegljiv? Če temo, ki jo želiš raziskati, pokriva le profesor, ki ni nič od naštetega, boš moral sprejeti kompromis. Do mentorja lahko pristopiš s konkretnimi predlogi in prvim osnutkom dispozicije, lahko pa skupaj z njim določiš temo.

 

Dispozicija

Sledi pisanje dispozicije oz. načrta diplome, v kateri moraš podrobno opisati problem, namen, cilje, strukturo, metode in literaturo, ki jo boš uporabil. V tem koraku moraš svoje področje že podrobno poznati, saj mora biti dispozicija napisana v skladu z navodili fakultete. Če pravilom ne ustreza, jo komisija lahko zavrne, delno zavrne ali sprejme. V primeru delne zavrnitve bodo od tebe pričakovali popravke, na podlagi katerih jo bodo pozneje sprejeli.

 

Pisanje vsebine

Zdaj te čaka pisanje vsebine. Zavedati se moraš, da je diploma individualen proces, zato ni nič narobe, če si ti napisal šele uvod, tvoj sošolec pa že zaključuje s povzetkom. Med pisanjem se boš peljal tudi na vrtiljaku čustev, zato se ne prestraši, če boš na začetku zmeden, razdražen. Kmalu pa boš izgubil voljo ali postal celo depresiven. Pomembno je, da vztrajaš, se držiš načrta in delaš vsak dan.

 

Znanstveno pisanje

Med pisanjem diplome uporabljaj strokovni in knjižni jezik, izražaj pa se v 1. osebi množine (op. a.: mi). Da se izogneš nenamernemu plagiatu, bodi izjemno pozoren na citiranje in navajanje, ki ga zahteva fakulteta. V Sloveniji se uporablja predvsem APA stil, nekatere fakultete pa zahtevajo Chicago, MLA ali druge stile citiranja. Vsak poseg, tudi premik velike začetnice, mora biti v citatu jasno označen! Pazi tudi na pravilno ločevanje lastnega in tujega pisanja, ki mu moraš vedno dodati pravilen sklic.

Ena, dva, tri - Diploma! | Mag. Šuligoj je pisanje diplome predstavil v petih delih.
Ena, dva, tri - Diploma!| Z dobro dispozicijo bo polovica dela opravljena.
Ena, dva, tri - Diploma!| Študenti so si pridno zapisovali nasvete in trike.
Ena, dva, tri - Diploma! | Predavatelj je podal ogromno koristnih informacij in študente temeljito pripravil na pisanje zaključnih del.

   

  Tehnično urejanje in lektoriranje

  Včasih so diplome zavrnjene zaradi tehničnih napak, ki jih poskušaj odpraviti že ob prvem pregledu napisane naloge. Za lektoriranje in urejanje diplome se odloči dovolj hitro, da te pozneje ne bo preganjal čas. Če tvoje delo zavrnejo zaradi tehničnih napak, naj te to ne prestraši ali odvrne od diplomiranja. Težavo poskušaj rešiti in kmalu boš lahko zagovarjal svojo temo.

  Pa še nekaj nasvetov, ki ti bodo med pisanjem diplome olajšali življenje.

  • Izogibaj se negativnim ljudem, zasliševalcem in ne tarnaj ljudem, ki ti ne morejo pomagati.
  • Vso literaturo fizično shranjuj v mapo z gradivom, ki naj bo urejena po poglavjih.
  • Ustvari vsaj 2 virtualni kopiji svojega dela in ju shrani na zunanji pomnilniški medij.
  • Ne pozabi se gibati in telovaditi.
  • Podrobno preglej navodila svoje fakultete, saj ima vsaka drugačne zahteve.
  • Ob (resnih) težavah se brez sramu obrni na mentorja.
  • Samo lektoriranje traja 3-7 dni, zato tehničnemu urejanju naloge nameni vsaj 14 dni.

  Zdaj pa le brez strahu veselo na delo! Verjamemo, da ti bo uspelo.

   

   Urška KUR
   Urška KUR
   Nejc VEHOVEC

  Urška Jakopin

  Urednica

  Sorodni članki

  Back to top button