Kronika

Epidemija opozorila tudi na nujnost krepitve boja proti prevaram

Ozaveščanje o pomenu boja proti korupciji in prevaram ostaja zelo pomembno, saj je tudi koronavirusna kriza pokazala, da sporne prakse ostajajo prisotne v vseh porah družbe, so opozorili na dogodku ob začetku mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah. Posebno pozornost tudi letos namenjajo ozaveščanju mladih.

Kot je na dogodku, ki ga je pripravila družba Deloitte Slovenija s partnerji in je potekal prek spleta, dejal predsednik republike Borut Pahor, je sodelovanje Slovenije v tej ugledni mednarodni iniciativi zelo spodbudno. “Morda je sedanji krizni čas še dodatna priložnost, da razmislimo in analiziramo, kje smo se kot človeška družba znašli, ko govorimo o elementarni poslovni kulturi in temeljnih etičnih vrednotah, na kateri naj bi slonela,” je dejal.

Opozoril je, da korupcija zavira gospodarski razvoj ter načenja socialno pravičnost, pravno državo in zaupanje v institucije. “Zato je vsaka iniciativa, ki utrjuje zavedanje o zavržnosti koruptivnega ravnanja ter pomena integritete in transparentnosti, nadvse pomembna,” je poudaril. Posebej ga veseli, da bo posebna pozornost ob mednarodnem tednu ozaveščanja o prevarah namenjena mladim.

Vodilni partner in vodja področja forenzike za jadransko regijo v družbi Deloitte Jurij Sidorovič je kot poseben uspeh izpostavil, da so uspeli iniciativo kljub koronavirusni krizi ne le ohraniti, temveč tudi razširiti. Slovenija je bila prva v regiji, ki se ji je pridružila, je spomnil.

Do zajezitve prevar in korupcije z ničelno toleranco

Letos je pomen boja proti korupciji in prevaram prepoznalo dvakrat več partnerjev; v projektu jih sodeluje 18, je spomnil. “Očitno nam ni vseeno,” je poudaril. Za zajezitev korupcije in prevar sta po njegovih besedah pomembni dve stvari: spremeniti je treba držo politike in organizacij ter ustvariti okolje ničelne tolerance. “Na obeh področjih imamo še vedno veliko prostora za izboljšave,” je dejal.

Na številne izzive s tega področja je opozorila tudi predsednica Združenja preizkušenih preiskovalcev prevar – ACFE Slovenija Sandra Damijan. Dodatne je po njenih besedah prinesla pandemija covida-19, ki je ustvarila popolne razmere za rast finančnega kriminala.

“Finančni kriminal je kot virus – če ne sprejmemo ustreznih preventivnih ukrepov, se bo širil in povzročal škodo,” je dejala. V Sloveniji je bilo v prvem letošnjem polletju obravnavanih 4500 kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, v katerih je bilo povzročenih za 133 milijonov evrov škode, je opozorila.

Rezultati študentske ankete skrb vzbujajoči

Da je treba boj proti korupciji in prevaram okrepiti, po navedbah njenih izvajalcev kažejo tudi rezultati študentske ankete na temo dojemanja prevar in korupcije ter kriterijev določanja (proti)koruptivnega vedenja študentov. Po lanski pilotni izvedbi so jo letos nadgradili, ponovno pa so jo izvedli v Sloveniji, na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini, je povedal Bojan Dobovšek s Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru.

56 odstotkov vprašanih v Sloveniji je ocenilo, da se je raven korupcije v zadnjem letu povečala. Na Hrvaškem je ta delež 45-odstoten, v BiH pa 70 odstoten. “Zaskrbljujoče je predvsem, da v splošnem v nobeni od držav ni bilo opaziti napredka,” je dejal.

Raziskava, v kateri je sodelovalo 1467 študentov iz 38 fakultet. Je po njegovih besedah posebej izpostavila koruptivna tveganja v zdravstvu, ki se jih tudi mladi zaradi koronavirusne krize bolj zavedajo.

Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah vsako leto poteka pod okriljem ACFE, v Sloveniji pa so ga prvič izvedli leta 2018 na pobudo družbe Deloitte. Namen dogodkov je osveščati javnost o pomenu boja proti korupciji in prevaram ter predstaviti mehanizme za vzpostavljanje integritete in transparentnosti.

 

 STA
Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button