Zdravje

Epidemije ni več, nekateri omejevalni ukrepi ostajajo

Vlada je na dopisni seji preklicala epidemijo nalezljive bolezni covid-19, ki je bila razglašena 12. marca. Ker pa nevarnost širjenja še ostaja, v veljavi še ostajajo nekateri ukrepi, so zapisali na ministrstvu za zdravje. Kot kaže, je Slovenija prva država, ki se je odločila za to potezo.

Odlok o preklicu epidemije, ki je bil v uradnem listu objavljen v četrtek. Začne veljati danes, petek – 15. maj 2020. Uporablja pa se od 31. maja.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je ocenil, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja koronavirusa v populaciji. Trenutna epidemiološka situacija tako omogoča sproščanje ukrepov, ki so bili nujni zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije, ne pa še njihove odprave v celoti, opominjajo in pozivajo k doslednemu izvajanju samozaščitnih ukrepov.

Še v četrtek je bilo iz vrst stroke slišati pomisleke glede preklica epidemije. Trenutno se šele sproščajo nekateri ukrepi, zato je težko oceniti, kaj bo to prineslo.

Konca epidemije sicer še ni najavila nobena druga evropska država.

Premier Janša že na četrtkovi seji DZ napovedal, da se kmalu obeta administrativni konec epidemije. “Danes ima Slovenija najboljšo epidemiološko sliko v Evropi, kar omogoča tudi preklic splošne epidemije, kar se bo verjetno pokrilo z datumom, ko se iztekata prva dva protikoronska paketa,” je povedal.

Dejstvo je, da če epidemija do danes ne bi bila preklicana, bi večina ukrepov iz mega protikoronskega zakona za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic veljala do konca junija, in ne samo do konca maja. Ukrepi iz zakona, ki ga je DZ potrdil v začetku aprila, so sicer vredni tri milijarde evrov. Nabor upravičencev pa je širok.

Vlada je na dopisni seji spremenila ukrepe na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije. Pri prihodu v Slovenijo za državljane Slovenije in drugih držav EU ni več predvidena karantena. Za državljane tretjih držav pa, a so pri tem izvzete nekatere skupine, denimo diplomati in delavci v tovornem prometu.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button