Jalovo: Alfa za bete

Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Jalovo: Alfa za bete

02/08/2019 @ 14:00 - 19/08/2019 @ 19:00

Vsak dan, od ponedeljka do petka si lahko med 14.00 in 19.00 v Galeriji K18 ogledate razstavo Jalovo: Alfa za bete.

Jalovo – gibanje proti pričakovanjem, se iz svoje skromne pozicije čuti dolžno preizpraševti problematiko alfa samcev in samic. Že za voljo kredibilnosti lastnega imena. Kakšno vlogo oziroma mesto lahko še zaseda ta tolikokrat opevana figura, s predpostavko, da je realnos, v kateri se pojavlja, najverjetneje precej bolj jalova, kot si marsikateri alfa lahko zamisli? Galerija K18, ki se na dnevnem redu spopada z raznoraznimi institucionalnimi (alfa) problemi in svojim dimenzijam navkljub (beta), uspešno dominira svoj košček potice v še tako jalovem okolju.

Alfa naj bi bil vodilni element neke skupnosti, zgled, oziroma vsaj neizpodbitna avtoriteta, pa čeprav, kot še predobro vemo, ne zavzema vedno avtoritativne pozicije. Popolnoma naravno se zdi, da ne moreš postati mehanik, če nisi najprej alfa samec. Malokdo pa še verjame, da se recimo politiki v najvišjih položajih, kdaj zares seznanijo s praktično funkcijo takšne vloge. Naravna superiornost, ki se izkazuje preko različnih telesnih mer, je dandanes zgolj jalova lupina naših prednikov. A vseeno nas razdraži, ko se občasno drgnemo ob njene ostre, čeprav nesramno zdelane robove.
Velikost Slovenije, njenih mest, hribov in dolin v kombinaciji z odprtostjo njenih prebivalcev, nas prej ali slej nujno postavi pred ta pereč problem. Alfa kompleks, ga poljudnoznanstveno poimenujejo ozaveščeni, tako imenovani beta samci.
Zato so se odločili nasloviti problem prav tam, kjer je to morda najbolj za pričakovati, da se še enkrat neusmiljeno spopademo z lastnimi pričakovanji, kakor nam vestno narekuje Jalov manifest.
Stremenje k alfa samčevstvu in njegovi ugledni poziciji predvsem, ko ta ni potrebna, bi lahko rekli, da nekako že zaznamuje poteze naše narodne pripadnosti. S preprostim sprehodom skozi prestolnico lahko recimo hitro ugotovimo, da imamo edini Napoleonov spomenik v Evropi izven Francije.
V alfa mestu Goriške regije iz katerega Jalovo gibanje izhaja (Nova Gorica) se ponašamo z bližino največjega kamnitega loka na svetu, ki pa se nahaja v sosednji vasici Solkan (beta), kar nam spet ni vedno najbolj po godu. Naši (alfa) očetje so večinoma (beta) zafrustriranci, ki so proti lastni jalovosti premnogokrat uporabljali le grobo fermentirana alkoholna sredstva. Ni skrivnost, da so se najbolj omembe vredni kulturni dosežki slovenske zgodovine največkrat zgodili prav iz jalovih (alfa) spopadov s svojo (beta) usodo.

Predvsem, ker zagovarjajo vsesplošno jalovost, pa tudi, ker se moramo konstantno soočati s srditostjo pričakovanj, so razstavo zastavili po vzoru še enega premalo cenjenega alfa poklica in sicer po principu znanega reka iz nekdanje reklame za Angal, kjer gasilci svoj imenitni prispevek zaključijo z nepozabno frazo: ‘Mi sam pridemo, pašpricamo, pa pagasimo!’

Podrobnosti

Začetek:
02/08/2019 @ 14:00
Konec:
19/08/2019 @ 19:00
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Galerija K18
Koroška cesta 18
Maribor, 2000 Slovenija
+ Google Map
Back to top button
Close
Close