Jurčič v Mariboru

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Jurčič v Mariboru

15/11/2021 - 31/12/2021

Jurčič v Mariboru

PROGRAM

Pobudnik skupnega praznovanja, Zavod Razvoj Maribor, je ob tej priložnosti pripravil kar tri uprizoritve avtorskega projekta po motivih zgodbe Josipa Jurčiča, Kozlovska sodba. Predstava Lutkovnega paragledališča Zvitorepec, ki zaposluje invalide za delo na področju kulture, bo tako predstavljena učencem OŠ Rače in OŠ Kamnica (v sodelovanju z Mariborsko knjižnico) in ostalemu občinstvu na Ta veseli dan kulture, 3. decembra, ob 17. uri, v prostorih GT22. V sodelovanju z Radiem Maribor – RTV Slo so uprizoritve nadgrajene z radijsko delavnico iz cikla “Živeti drugačnost, živeti z drugačnostjo”, ki bo na sporedu Radia Maribor 22. novembra ob 19. uri.

V Izložbi UKM bo do konca leta na ogled videoprojekcija z naslovom 37: življenjska zgodba Josipa Jurčiča. Prikazuje kratko življenje pisatelja in novinarja, ki je preminil pri 37 letih. Avtorica videoprojekcije je Nina Lončar, video je uredil Borut Gaber, oblikoval pa Dejan Štampar. Življenjska pot Josipa Jurčiča je nanizana v obliki slikovnega gradiva iz fondov UKM, ki jih dopolnjujejo ključne besede. Le-te so povezovalni element med fotografijami in razglednicami. Biografiji sledijo slike spomenika iz fonda PAM in aktualni posnetki spomenika po čiščenju zaradi oskrunitve.

Med 22. novembrom in 12. decembrom si bo možno na Maistrovem trgu ogledati razstavo Jurčič v Mariboru, ki nam odkriva pisateljevo notranje življenje skozi pripovedi iz njegovih knjig. Tako ga spoznavamo ne le kot pisatelja in časnikarja, ampak tudi kot tankočutnega romantika, idealista in intelektualca. Razstavo Jurčič v Mariboru pripravlja Mariborska knjižnica v sodelovanju z Zavodom Razvoj Maribor in MKC, avtorica razstave je Zdenka Gaiser, oblikovalka vizualne podobe je Monika Pocrnjić.

Umetnostna galerija Maribor nas 27. novembra ob 11. uri vabi na Zmenek z Jurčičem, kjer postavljajo pod drobnogled spomenik Josipa Jurčiča in to (skoraj) natanko na dan, ko so pred 64 leti spomenik otvorili. Mariborčane vabijo na srečanje z Jurčičem »iz oči v oči« ob družbi s kustosinjo UGM Simono Vidmar in gostjo Metko Zupanič, kiparko in mdr. soavtorico nedavno odkritega Spomenika braniteljem Ljubljane.

Mariborska knjižnica se pridružuje praznovanju tudi z Rotovškim bralnim klubom, ki se bo pisatelju poklonil 30. novembra, ob 18. uri v Vetrinjskem dvoru. Poglobili se bodo v njegovo klasično delo Deseti brat, ki velja tudi za prvi slovenski roman. Pogovor o knjigi bo usmerjala Jasna Mlakar.

Na ta veseli dan kulture, 3. decembra, bo Mladinski kulturni center Maribor v sodelovanju s Prvo gimnazijo Maribor in Zavodom Razvoj Maribor, izvedel 2 izvedbi literarnega performensa Tipkajmo z Jurčičem. Performerka Miša Gams bo dijake Prve gimnazije in skupino ljudi s posebnimi potrebami povabila k nadaljevanju pisanja besedil Jurčičevih povesti Rokovnjači, Deseti brat, Lepa Vida in Kozlovska sodba v Višnji gori. Na razpolago bo pisalni stroj, s katerim bo mogoče izbrani odlomek nadaljevati na podlagi lastne domišljije. Na tak način bodo Jurčičeva dela postala odslikava sodobne družbe, posamezniki pa se bodo preizkusili v vlogi pisca, ki s tipkanjem na pisalni stroj beleži asociacije, ki se mu porajajo ob stiku z Jurčičevimi besedili. Razstavljena besedila, ki bodo neke vrste reciklaža Jurčičevih odlomkov iz najbolj znanih povesti, bomo lahko prebrali na družabnih omrežjih organizatorjev, najbolj uspeli pisateljski dosežki pa bodo prebrani v oddaji Radia Maribor, 20. decembra ob 19. uri.

3. decembra, ob 18. uri, v GT22, pripravlja Zavod Razvoj Maribor v sodelovanju z Radiom Maribor tudi okroglo mizo Josip Jurčič – pisatelj, pesnik, časnikar, kjer bodo sodelujoči gostje: Polona Račič, Stane Kocutar in Zoran Petrovič predstavili Josipa Jurčiča v različnih družbenih vlogah. Okrogla miza bo v obliki radijske oddaje na sporedu Radia Maribor 13. decembra 2021 ob 19. uri.

Podrobnosti

Začetek:
15/11/2021
Zaključek:
31/12/2021
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Maribor
Back to top button