Letni kino Minoriti: Na svoji zemlji

.
Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

Letni kino Minoriti: Na svoji zemlji

10 julija @ 21:00 - 23:30

Posvečeno Francetu Štiglicu: Na svoji zemlji (Ambasada Kinoteka)

Program #AmbasadaKinoteka se letos s projekcijo digitalno restavrirane kopije prvega slovenskega, zvočnega, igranega filma Na svoji zemlji ob 100-letnici rojstva posveča slovenskemu režiserju Francetu Štiglicu. Štiglic je bil najbolj vidno ime slovenskega filma po drugi svetovni vojni, med drugim je bil tudi trikrat nominiran za zlato palmo oz. glavno nagrado filmskega festivala v Cannesu: prav za film Na svoji zemlji, za Deveti krog in Dolino miru, pri kateri je bil igralec John Kitzmiller v Cannesu nagrajen za najboljšega igralca. Predfilm bo prispeval Grossmann fantastic film & wine festival, in sicer lanskega zmagovalca kategorije Slakovi hudi mački: Wyrmwood – Chronicles Of The Dead.

>> Program in spletna prodaja vstopnic:
www: https://avditorij.lg-mb.si/program/
PDF: http://gt22.si/wp-content/uploads/2019/06/zlozenka-minoritti-2019net.pdf

🎥 Na svoji zemlji
France Štiglic, Slovenija, 1948, 106 min, restavrirana kopija, slovenščina z angleškimi podnapisi (Slovene with English subtitles)

Dogajanje opisuje zadnji leti osvobodilnega boja na slovenskem Primorskem med 2. svetovno vojno. Začne se s prihodom nemškega oficirja Kutschere v Baško Grapo, kjer namerava iztrebiti vse tamkajšnje »bandite«. A tu so vsi krajani na strani narodnoosvobodilnega boja. Le Drejc še omahuje, vendar se v imenu ljubezni do partizanke Tildice nazadnje spreobrne tudi on. V Štigličevi epopeji o narodnoosvobodilnem boju, posneti po noveli in scenariju Cirila Kosmača, so nastopili naturščiki in slovenski gledališki igralci v svojih prvih filmskih vlogah. Prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film Na svoji zemlji se je leta 1949 kot prvi slovenski, oziroma jugoslovanski film predstavil v tekmovalnem programu filmskega festivala v Cannesu.

🎥 France Štiglic (1919 – 1993)
SLO: https://sl.wikipedia.org/wiki/France_%C5%A0tiglic
ENG: https://en.wikipedia.org/wiki/France_%C5%A0tiglic

🎥 Predfilm Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina:
Wyrmwood – Chronicles Of The Dead
(7 min, Slakov hudi maček 2018)

ℹ️ Vstopnice po enotni ceni 5 eur lahko kupite na spletu in pri blagajni Mariboxa, pol ure pred projekcijo pa tudi v avditoriju Minoritov.

Projekcije Letnega kina Minoriti bodo v vsakem vremenu, v primeru neugodnih vremenskih razmer v veliki dvorani Lutkovno gledališče Maribor.

Organizatorji: Društvo za razvoj filmske kulture Maribor (GT22), Lutkovno gledališče Maribor, MariBox, Kooperativa Peron.

Več na: https://avditorij.lg-mb.si/

Podrobnosti

Datum:
10 julija
Čas:
21:00 - 23:30
Dogodek Category:

Prizorišče

Letni kino Minoriti
Vojašniški trg 2a
Maribor, 2000 Slovenija
+ Google Map
Back to top button
Close
Close