Magnifico @ Festival Lent 2022

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Magnifico @ Festival Lent 2022

24 junija @ 21:30

magnifico
Kavboj. Šansonjer. Sinonim za balkan-disko-šlager.
S svojimi prvimi albumi Od srca od srca (1993), Gdo je čefur (1996) in Sexy Boy (1999) se je Magnifico uveljavil kot neortodoksno vsestranski skladatelj in glasbenik na področju bivše Jugoslavije. Je glasbenik, čigar glasba riše svet brez meja!
Leta 2002 je njegov provokativni pristop razburkal domačo in tujo javnost, ko je kot avtor skladbe Samo ljubezen v izvedbi izzivalne skupine Sestre zmagal na slovenskem izboru za Pesem Evrovizije. Mnenja in energične debate o evrovizijskem predstavniku tako niso potekale samo v slovenskem parlamentu, temveč so dosegle tudi Evropski parlament.
𝗠𝗮𝗴𝗻𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮 𝘃 𝗴𝗹𝗮𝘀𝗯𝗶 𝗻𝗮𝘃𝗱𝗶𝗵𝘂𝗷𝗲 𝗯𝗶𝘃𝘀̌𝗮 𝗷𝘂𝗴𝗼𝘀𝗹𝗼𝘃𝗮𝗻𝘀𝗸𝗮 𝘀̌𝗹𝗮𝗴𝗲𝗿 𝘀𝗰𝗲𝗻𝗮, 𝘇𝗮𝗰̌𝗶𝗻𝗷𝗲𝗻𝗮 𝘇 𝘂𝗻𝗶𝗸𝗮𝘁𝗻𝗼 𝗺𝗲𝘀̌𝗮𝗻𝗶𝗰𝗼 𝗹𝗮𝘁𝗶𝗻𝘀𝗸𝗶𝗵, 𝗿𝗲𝗴𝗴𝗮𝗲, 𝘀𝘂𝗿𝗳 𝗶𝗻 𝗯𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻 𝗲𝗹𝗲𝗺𝗲𝗻𝘁𝗼𝘃.
Leta 2004 je založba Sony Music entertainment izdala Magnificov četrti studijski album Export/Import, vključno s hitom Hir ai kam, Hir ai go in eklektičnim Giv Mi Mani. Raznolik album s spretno prepletenimi balkanskimi ritmi je bil odlično sprejet na radijskih postajah in v diskotekah po vsem svetu, kar je Magnifica predstavilo še širšemu mednarodnemu občinstvu. Njegova glasba se je pojavila tudi na priljubljenih mednarodnih kompilacijah Putumayo, BalkanBeats vol. 3 in Swing Style vol. 3.
Leta 2010 je berlinska založba Piranha Musik svetovnemu trgu predstavila njegov peti studijski album Magnification. Prvi singl z albuma, Zum zum, je nastal ob sodelovanju s Ferusom Mustafovim, kraljem makedonskega romskega klarineta in saksofona.
Magnifico je svojo vsestransko umetniško plat utrdil tudi v nekaterih slovenskih celovečernih filmih: Stereotip (1997), Pornofilm (2000), Poker (2001), Kajmak in marmelada (2003). V nenehnem iskanju novih ustvarjalnih izzivov je sodeloval tudi pri ustvarjanju filmske glasbe za Stereotip, Prepisani (2010), Montevideo, bog te video (2010) in Montevideo, vidimo se (2014). Ob spoštovanju tradicionalnih načinov snemanja filmske glasbe je v glasbeni podlagi filma Montevideo, bog te video sodeloval z Orkestrom Srbske vojske Stanislav Binićki. Za kasnejšo filmsko različico leta 2014 pa je vse skupaj nadgradil še s sodelovanjem s špansko pevko Luz Casal! S srbskim režiserjem Draganom Bjelogrlićem se je sodelovanje nadaljevalo v letu 2018, z ustvarjanjem glasbe za nadaljevanko Sence nad Balkanom, kjer je Magnifico ponovno poskrbel za himno, tokrat s skladbo Divna.
Pukni zoro je še ena izmed pesmi, ki je presegla svojega izvajalca. V Srbiji še danes mnogi ne verjamejo, da je pesem napisal Ljubljančan. Skladba, ki se danes prepeva takoj po himni in je redna spremljevalka različnih praznovanj, od rojstnih dni do pogrebov, porok in odhodov v vojsko. Prepeva jo množica na nogometni tekmi na stadionu Marakana, bila je uradna glasbena spremljava srbske nogometne reprezentance na nogometnem prvenstvu leta 2018 in tudi uvrščena na seznam 60 najlepših srbskih narodnih pesmi ob 60. jubileju televizije RTS.
Zadnji studijski album za mednarodni trg, Charlatan de Balkan, je Magnifico izdal septembra 2016.
»Ne vem, če Magnifico lahko hodi po vodi, ampak ne bi bil presenečen, če bi znal tudi to (…) Smrtniki, morali bi poslušati, kako Magnifico Veličastni žonglira med jeziki, kot bi navadni smrtniki izbirali med ponudbo na meniju v piceriji.« (Bluesbunny)
Zagotovo je leto 2016 zaznamovala beseda šarlatan, saj je isto leto režiserka Maja Pavlin predstavila dokumentarni film Charlatan Magnifique. Nastal je zabaven preplet glasbe, spontanih in komičnih situacij ter komentarjev ključnih akterjev Magnificovega življenja.
Čeprav je za Magnificom že 30-letna kariera, njegov tempo ne pojenja. Decembra leta 2017 je prvič razprodal Areno Stožice, ob koncertu pa izdal album skrbno izbranih 24 pesmi, združenih pod naslovom Komplet II. Slednje je ponovil še trikrat, leta 2020 pa postavil rekord v prodanih vstopnicah za tradicionalni božični koncert na svetovnem spletu.
V letu 2022 načrtuje številna glasbena udejstvovanja v gledališkem in filmskem formatu ter izdajo novega studijskega albuma.
𝗙𝗲𝘀𝘁𝗶𝘃𝗮𝗹 𝗟𝗲𝗻𝘁 𝘀̌𝗶𝗿𝗼𝗸𝗼 𝗼𝗱𝗽𝗶𝗿𝗮 𝘃𝗿𝗮𝘁𝗮 𝗺𝗲𝘀𝘁𝗮, 𝘀𝗸𝗼𝘇𝗶 𝗸𝗮𝘁𝗲𝗿𝗮 𝗯𝗼𝗺𝗼 𝗹𝗲𝘁𝗼𝘀 𝘇̌𝗲 𝘁𝗿𝗶𝗱𝗲𝘀𝗲𝘁𝗶𝗰̌ 𝘀𝗸𝘂𝗽𝗮𝗷 𝘀𝘁𝗼𝗽𝗶𝗹𝗶 𝘃 𝗽𝗼𝗹𝗲𝘁𝗷𝗲. ☀😍📣 #𝗹𝗲𝗻𝘁𝗮𝗺𝗼 𝗼𝗱 𝟮𝟰. 𝗷𝘂𝗻𝗶𝗷𝗮 𝗱𝗼 𝟮. 𝗷𝘂𝗹𝗶𝗷𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟮 𝗻𝗮 𝘃𝗲𝗰̌ 𝗸𝗼𝘁 𝟮𝟬 𝗽𝗿𝗶𝘇𝗼𝗿𝗶𝘀̌𝗰̌𝗶𝗵 𝗽𝗼 𝗠𝗮𝗿𝗶𝗯𝗼𝗿𝘂.
𝗗𝗢𝗚𝗢𝗗𝗘𝗞
Magnifico
Festival Lent 2022
24. 6. 2022, ob 21.30
Glavni oder, Trg Leona Štuklja, Maribor
𝗜𝗭𝗩𝗔𝗝𝗔𝗟𝗖𝗜
Magnifico
𝗩𝗦𝗧𝗢𝗣𝗡𝗜𝗖𝗘
Prodaja vstopnic se prične v četrtek, 10. marca, ob 10.00.
Cena za ta dogodek: 20 EUR stojišče / 25 EUR sedišče
Vstopnice lahko kupiš na naših prodajnih mestih ali preko spletne strani. Prenesi svojo: festival-lent.si/vstopnice/.
𝗢𝗥𝗚𝗔𝗡𝗜𝗭𝗔𝗧𝗢𝗥
Glavni organizator Festivala Lent je Narodni dom Maribor.
Preberi več na www.festival-lent.si.
👋😃 Se srečamo!

Podrobnosti

Datum:
24 junija
Ura:
21:30
Kategoriji Dogodek:
,

Prizorišče

Trg Leona Štukjlja
Trg Leona Štukjlja
Maribor, 2000 Slovenija
+ Google Map
Back to top button