Ogrogla miza: ‘Ni odpadkov, so samo surovine

Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Ogrogla miza: ‘Ni odpadkov, so samo surovine

21/05/2019 @ 09:30 - 17:00

V državah članicah EU-28 je bilo 2015 v uporabi 6.4 milijonov ton oblačil, kar za okolje  pomeni ogljični odtis 195 milijonov ton tCO2e, vodni odtis 46 400 milijonov m3 in 11.1 milijonov ton odpadkov.  Celotna količina odpadnega tekstila, ki nastane v EU je ocenjena na skoraj 16 milijon ton na leto.

Tekstilni odpadki danes končajo v 75% na odlagališčih oziroma v sežigalnicah. V Sloveniji nimamo primernega sistema sežiga, med tem ko nova zakonodaja prepoveduje odlaganje tekstila na odlagališčih. Zato nova  evropska zakonodaja državam članicam nalaga povečanje deleža ponovno uporabljenih in recikliranih komunalnih odpadkov, in sicer 55% (do leta 2025), 60% (do leta 2030) in 65% (do leta 2035). Da bi dosegli zastavljen cilj morajo države članice do 1. januarja 2025 vzpostaviti ločeno zbiranje tekstilij in nevarnih odpadkov iz gospodinjstev ter zagotoviti, da se biološki odpadki do 31. decembra 2023 zbirajo ločeno ali reciklirajo pri viru (npr. kompostiranje doma). Omenjeno dopolnjuje koncept ločenega zbiranja, ki že obstaja za papir in karton, steklo, kovine in plastiko.

Z reševanjem teh izzivov se ukvarjajo raziskovalci v okviru evropskega H2020 projekta RESYNTEX, ki se ukvarja s predelavo ločeno zbranih tekstilnih odpadkov najnižje kakovosti, ki bi sicer končali v sežigalnici ali na deponiji.

Cilj projekta je ustvariti nov koncept krožnega gospodarstva med tekstilnim ter kemičnim industrijskim sektorjem. Vpeljava industrijske simbioze bo omogočila pridobivanje dragocenih sekundarnih surovin iz tekstilnih odpadkov in zmanjšala negativni vpliv procesov na okolje. Projekt obsega strateško zasnovo celotne verige zbiranja ter sortiranja odpadnih tekstilnih materialov z namenom predelave v nove tržne surovine za kemično in tekstilno industrijo. Razen tega je pomemben tudi družbeni in sociološki vpliv projekta na okolje, vsakega posameznika, saj poskuša ozaveščati, da je tekstil lahko tudi pomemben del odpadkov, ki jih lahko izkoristimo za nove sekundarne surovine. V projektu sodeluje 20 partnerjev iz 10 EU držav, med njimi trije slovenski in sicer Univerza v MariboruTekstina ter IOS, inštitut za okoljevarstvo in senzorje, ki je tudi so-koordinator in tehnični vodja projekta.

V ta namen bomo 21. maja 2019 ob 9.30 na Univerzi v Mariboru organizirali okroglo mizo na temo ”Ni odpadkov, so samo surovine”, na kateri bodo domači in tuji strokovnjaki predstavili trenutne razmere na področju krožnega gospodarstva; ravnanja z odpadno plastiko; razpoložljiva finančna sredstva; kakšna je vizija Slovenije kot tudi Evropske unije.

Podrobnosti

Datum:
21/05/2019
Čas:
09:30 - 17:00
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Univerza v Mariboru
Slomškov trg 15
Maribor, 2000 Slovenija
+ Google Map
Back to top button
Close
Close