Robert Marin in Matjaž Rušt: Maribor is the future

Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Robert Marin in Matjaž Rušt: Maribor is the future

29/07/2019 @ 19:00 - 21:00

Roberta Marina in Matjaža Rušta v tandemu poznamo predvsem preko projekta »Najlepše mesto na svetu« – seriji, ki v obliki fotobloga nastaja od leta 2014 in je bila med drugim predstavljena tudi kot tiskana publikacija, vsebinsko pa je vezana na Ljubljano, kjer fotografa živita. “Najlepše mesto na svetu” je geslo, s katerim je ljubljanski župan afirmiral cilje mestne razvojne politike. V Mariboru sta avtorja za naslov izbrala ponarodeli slogan »Maribor is the future«, ki ga je leta 2011 zasnoval tandem Sonda. Serija se s tem uvršča na dolg seznam projektov in iniciativ, ki so v osmih letih nastali pod tem imenom. Med najvidnejšimi so spletni portal nevladnih organizacij, kulturniški podcast, izobraževalna publikacija za otroke, slogan festivala dokumentarnega filma in turistična platforma, ki povezuje mariborske parcialno delujoče akterje in razpršene vsebine v kulturi in turizmu. Tako širok domet sprejetosti je slogan dosegel verjetno zaradi odprtosti interpretacije, ki dvomljivce nagovarja skozi ironijo, istočasno pa z vznesenostjo in upanjem polni pljuča neutrudnim optimistom.

Projekt »Maribor is the future« je nastal kot rezultat enomesečne rezidence in bo predstavljen z intervencijo v javni prostor na fasadi galerije K18 in tiskano publikacijo – magazinom, ki bo vseboval celotno serijo. Analogne fotografije ustvarjene s fotoaparati za enkratno uporabo, včasih tudi dobesedno mimogrede, zajemajo sicer težko opazne intimne detajle ali izpostavljajo motive, ki delujejo uprizorjeno, na trenutke pa skozi simetrične in stabilne kompozicije hranijo obsesivno kompulzivne motnje. Mariborska serija nas sooča z ostarelimi, brezdomci, ekscentriki, degradiranimi področji, zakritimi ali zazidanimi okni in v primerjavi z ljubljansko deluje manj – recimo temu – urbano. V nasprotju z ljubljanskim ciklom je tukaj zaznati odsotnost underground glamurja, obscenih prizorov in deljenih intimnosti, kar je morda pogojeno s kratkim obdobjem, ki sta ga avtorja kot začasna priseljenca preživela v mestu, ali pa dejansko govori o razliki med obrobjem prestolnice in obrobjem, četudi drugega največjega, še vedno perifernega Maribora.

MATJAŽ RUŠT,

rojen leta 1982, v zadnjih desetih letih deluje kot dokumentarni fotograf, katerega osrednji interes so ljudje in različni marginalni pojavi sodobnih družb. Končuje študij fotografije na Oddelku za fotografijo Visoke šole za storitve – VIST, izpopolnjeval pa se je na številnih delavnicah, kot so DokuPhoto, Noor Masterclass, VII Agency Masterclas itd. Svoje delo je predstavil doma in v tujini ter zanj prejel nagrade Slovenia Press Photo in Društva novinarjev Slovenije. Dela iz njegovega cikla “Novi svet” so vključena tudi v stalno zbirko Moderne galerije v Ljubljani.

ROBERT MARIN,

rojen leta 1984, je odraščal na Ravnah na Koroškem, danes pa kot samozaposleni novinar dela in živi v Ljubljani. Na filozofski fakulteti končuje študij sociologije kulture in zgodovine. Sodeloval je na številnih skupinskih razstavah sodobne slovenske fotografije in na samostojnih razstavah v nekaterih najuglednejših regionalnih ustanovah (Muzej sodobne umetnosti, Ljubljana; Galerija Klovićevi dvori, Zagreb; Kulturni centar Beograda, Beograd).

Podrobnosti

Datum:
29/07/2019
Čas:
19:00 - 21:00
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Galerija K18
Koroška cesta 18
Maribor, 2000 Slovenija
+ Google Map
Back to top button
Close
Close