Sožitje 2021/1: Umetnost in znanost islamskega sveta

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Sožitje 2021/1: Umetnost in znanost islamskega sveta

29 oktobra @ 17:00 - 19:00

razmislek in vzpostavljajo medkulturni dialog. S pogovori v živo predstavljamo mnogotere kulturne prakse po svetu, o katerih razpravljajo angažirani Slovenci, ki so vpleteni v medsebojne odnose v medkulturni problematiki.
Tokrat bomo predstavili drugi del v tetralogiji Predstave in podobe o Islamu in Orientu dr. Dragana Potočnika. Namen tetralogije je prispevati k boljšemu poznavanju islama, s katerim je še vedno (ali celo vse bolj) povezana velika mera strahu in nezaupanja, ki izhaja iz neznanja. Druga od štirih knjig o Orientu, Umetnost in znanost islamskega sveta, prinaša predstavitev islamske umetnosti, arhitekture, književnosti in znanosti v njeni zlati dobi, ki je trajala več kot tisoč let – od 7. do srede 18. stoletja – in je zajela obsežno območje od Španije do Kitajske.
Islam in njegova civilizacija si zaslužita pozornost zaradi bogatega kulturnega življenja. Zaradi umetnosti in znanosti, ki sta močno vplivali na evropsko misel renesanse, razsvetljenstva. Smo dolžniki temu svetu, ki nas je dolga stoletja evropskega srednjega veka oplajal s svojo umetnostjo in mislijo.
Z avtorjem se bo pogovarjala dr. Anja Zalta, sociologinja religije in etnologinja s širokim naborom raziskovalnih interesov.
Skladno z veljavnim odlokom o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v RS se lahko javnih kulturnih prireditev udeležijo le osebe s potrdilom o negativnem testu, cepljenju ali prebolelem covidu 19 (PCT pogoj).

Podrobnosti

Datum:
29 oktobra
Ura:
17:00 - 19:00
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Vetrinjski Dvor
Vetrinjska ulica 30
Maribor, 2000 Slovenija
+ Google Map
Back to top button