IzobraževanjeNoviceŠtudentski vodnik

Grem študirat v Maribor: pomembni datumi, ki si jih moraš zapomniti

Pred začetkom študija moraš urediti še nekaj podrobnosti. Ker si res ne želiš zamuditi vpisa na faks ali na podoben način izpasti iz "borbe" za študentski dom. Preveri nekaj pomembnih datumov, ki si jih je najbolje kar zapisati.

Za nami je februarski vikend informativnih dni, na katerem smo si lahko ogledali fakultete. Zdaj smo (bodoči in sedanji) študenti nekoliko podrobneje izvedeli, kam se želimo odpraviti tega oktobra. Ob fakultetah smo si ogledali tudi študentske domove, s tem pa se je sprejemanje odločitev šele dodobra začelo. Katerih datumov ne smeš pozabiti? Čeprav zveni nekoliko noro, ne bi verjel, koliko mladih dejansko pozabi na vpis. In ker ti odločitve ne želiš sprejemati zadnji trenutek, preveri kdaj letos te čaka delo.

Beležke in telefone na plano – preveri datume za vpis na visokošolske zavode

V februarju smo že dočakali objavo razpisa za vpis na dodiplomski študij za študijsko leto 2023/2024, prav tako pa so za nami že informativni dnevi. Z istim vikendom (17. februarja) se je začel tudi prvi prijavni rok za oddajo prijave za vpis. Ta bo trajal do 27. marca, v prijavi pa lahko izbereš največ tri študijske programe, pri čemer bo seveda upoštevan vrstni red izbranih programov. Razpise za vpis lahko po članicah mariborske univerze podrobneje preveriš tudi na tej povezavi, kjer lahko najdeš tudi podrobnejša navodila o vpisovanju.

Življenje po faksu, 2. študentska konferenca
Jeseni te že čakajo študijske klopi.

Podatki o prvih prijavah in omejitvah vpisa bodo objavljeni najkasneje do 5. aprila. Glede na izbrano fakulteto in smer bodo nato pred tabo morda še izbirni postopki (različni preizkusni posebnih nadarjenosti in podobno). V mesecu juliju pa boš denimo izvedel tudi rezultate mature.

Dejanski vpis sprejetih na fakultete bo nato potekal poleti, od 24. julija do najkasneje 17. avgusta. Nekaj dni kasneje, 21. avgusta, pa bodo objavljena še mesta za drugi prijavni rok. Ta bo nekoliko krajši – od 21. do 25. avgusta. Če boš svojo prijavo oddal takrat, bo dejanski vpis pred teboj med 22. in 30. septembrom. Vsi vpisi po tem datumu pa bodo povsem odvisni od morebitnih še prostih mest.

In še višje šole

V februarju je bil prav tako objavljen razpis za vpis na višje strokovno izobraževanje, enako pa so potekali tudi informativni dnevi. Prav tako so enaki datumi oddaje prvih prijav za vpis – ti bodo možni med 20. februarjem in 17. marcem. In isto kot pri visokih šolah, lahko tudi pri višjih izraziš tri študijske želje. Šole z omejitvami vpisa bo Višješolska prijavna služba objavila najkasneje do 28. aprila. V juniju in juliju ponovno sledijo preizkusi posebne nadarjenosti, tisti, prijavljeni s prvo prijavo, pa bodo o rezultatu svojega vpisa pisno seznanjeni že do 21. julija. D

Dejanski vpis nato poteka do 22. avgusta, vpisi pa bodo kasneje potekali še od 25. do 31. avgusta.

študijsko leto, subvencionirana študentska prehrana, sšp, študij, študijsko leto, Tutorstvo, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Skupina ŠOUM, Welcome Weeks,
Pozorno sledi datumom za vpis na fakultete.

Rezultati vpisov z drugo prijavo bodo znani do 22. septembra, vpisi tega roka pa bodo potekali do 1. oktobra. Zamudniki pa se bodo (v primeru prostih pisnih mest) na višje šole imeli priložnost vpisati še do 6. oktobra.

Kaj pa študentski domovi?

Če bi med študijem rad bival v študentskih domovih, moraš imeti v misli še nekaj dodatnih številk. A zaenkrat še nobene konkretne. Letošnjega razpisa za Študentske domove Univerze v Mariboru na spletu namreč še ni mogoče najti. (Predvidoma) v mesecu juniju boš vse potrebne informacije o tem lahko našel na njihovi spletni strani. Takrat boš lahko našel tudi vlogo za sprejem v dom ali podaljšanje bivanja. Vpis, podobno kot na visokošolske zavode, bo potekal preko portala eVŠ.

Sara VOCOVNIK
arhiv DOSTOP.si

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button