IzobraževanjeŠtudentski vodnik

Grem študirat v Maribor: tvoj vodič po informativnih dnevih Univerze v Mariboru

Informativni dnevi se bliskovito bližajo, zato smo se odločili, da ti malo olajšamo zadeve. Čeprav ti potekajo ob istem času na vseh fakultetah, imajo določene fakultete posebnosti, ki si jih je vredno zapomniti.

Informativni dnevi so že skoraj tu, ti pa se prvič odpravljaš v Maribor? Brez skrbi, imamo te. Zdaj si lahko v našem mini vodiču prebereš, kje, kam, kako in zakaj po vseh fakultetah, ki jih ponuja Univerza v Mariboru. Pst: jih je kar veliko, zato pot pod noge!

Za začetek nekaj splošnih informacij

Informativni dnevi na Univerzi v Mariboru se pričnejo v petek, 17. 2. in trajajo do sobote, 18. 2. V petek bodo predstavitve potekale dvakrat dnevno, ob 10. in 15. uri, v soboto pa samo ob 10. uri. In najboljša novica: znova bodo v živo! Tako boš lahko že vnaprej spoznal fakulteto, profesorje in pa študente, ki bodo mogoče v naslednjih nekaj letih tvoja stalnica.

Letos pa bo na voljo tudi lahkoten klepet ob (virtualni) kavi, kjer boš o fakulteti slišal informacije s prve roke. S strani študentov, se razume. Povezave do Teams skupin lahko najdeš na spletnih straneh fakultet. Vsak informativni dan pa vsebuje tudi skupinski del, ki ga gosti sama univerza. Tam se bo mogoče seznaniti s študentskimi domovi, smernicami za študente s posebnimi potrebami in še marsičem.

V stavbi Tehniških fakultet se nahajajo Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo (FGPA), Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT) in Fakulteta za strojništvo (FS).

Koroška cesta in tri fakultete

Preden se zmedeš (tako kot smo se nekateri), stavba na Koroški cesti premore kar tri fakultete: Pedagoško (PEF), Filozofsko (FF) in Fakulteto za naravoslovje in matematiko (FNM). Pri tem ti FF in FNM ponujata posebnost: ker je večina študijev dvopredmetnih, se boš v sklopu predstavitev lahko udeležil kar dveh smeri. Na FF sta v petek in soboto zjutraj termina razpisana ob 10:30 in 11:00, dva pa še v petek popoldne ob 15:30 in 16:00. Na FNM pa se predstavitve razdelijo po smereh v petek in soboto zjutraj ob 10:50 in 11:10, v petek popoldne pa ob 15:50 in 16:10. Tako imaš na voljo dve muhi na en mah!

Bivša izključno Pedagoška fakulteta sedaj v sebi skriva kar tri fakultete, ki si znotraj stare stavbe delijo prostore.

FF in FNM pa nista edini fakulteti, ki ponujata to možnost …

Tudi Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) ponuja možnost obiska več programov v enem samem terminu. V petek in soboto zjutraj boš tako lahko obiskal en program ob 11:00 in drugega ob 11:50. V petek popoldne pa te čaka en termin ob 16:00 in drugi ob 16:50. Razen skupinskih nagovorov seveda, ki se pričnejo ob na začetku omenjenih urah.

Ekonomsko-poslovna fakulteta bo svoje informativne dneve začela po ustaljenih terminih.

Pot pod noge … a v pravi kraj

Mogoče ti je že znano, mogoče pa je vredno še enega zaznamka. Čeprav določene fakultete sodijo pod Univerzo v Maribor, ni nujno, da se nahajajo v samem Mariboru. Fakulteto za varnostne vede (FVV) tako najdeš v Ljubljani, medtem ko se Fakulteta za turizem (FT) nahaja v Brežicah. Fakulteto za organizacijske vede (FOV) lahko najdeš v Kranju in Fakulteto za logistiko (FL) v Celju. Informativni dnevi na Fakulteti za energetiko (FE) bodo potekali tako v Krškem kot v Velenju. Še najbližje Mariboru se nahaja Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV), ki stoji v Hočah.

Fakultete UM že čakajo, da jih raziščeš. Kaj pa veš, mogoče te celo prepričajo.

Marina BAJIĆ
Patrik KOCIPER

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button