IzobraževanjeŠtudentski vodnik

Grem študirat v Maribor: zadnje informacije pred informativnimi

Informativni dnevi so že dobesedno pred vrati in čas je, da preveriš zadnje uporabne informacije, ki bi ti lahko koristile med obiskom bodočega študijskega mesta - in nadaljnjim študijem.

Prihajajoči vikend je čas za informativne dneve. Zagotovo si se že vsaj delno odločil, katere fakultete želiš obiskati, ob tem pa ti ponujamo še nekaj koristnih informacij pred obiskom (tudi tvojega bodočega) univerzitetnega mesta, Maribora.

Kako od točke A do točke B?

Karikiramo, da se že nahajaš v Mariboru – sem si prišel z avtomobilom, obmestnim avtobusom ali vlakom. Kako zdaj iz enega konca mesta na drugega? Po mestu vozi 19 linij in dve krožni liniji prevoznika Marprom. Avtobus izberi glede na tvoj cilj, linije pa si lahko ogledaš na tem interaktivnem zemljevidu ali preko mobilne aplikacije M Mobilnost. Mesečna vozovnica mestnega prometa študentski žep stane 16 evrov in vključuje neomejeno število voženj na vseh mestnih linijah.

Za bolj aktivne, ki jih ne prestraši nobena vremenska situacija, pa je na voljo tudi izposoja Mbajkov, mestnih koles, ki jih najdeš na 23 lokacijah po mestu. Uporaba je študentom stroškovno zelo prijazna – ob sklenitvi letne naročnine za 3 evre dobiš neomejeno število izposoj. Vsaka izposoja, ki traja manj kot 60 minut, je v sklopu naročnine Mbajk zastonj, dodatnih 60 minut stane en evro, druga dodatna ura 2 evra in nato vsaka nadaljnja 4 evre.

Kje boš spal?

V Mariboru se nahaja 5 študentskih naselij, ki delujejo pod skupno organizacijo Študentski domovi Univerze v Mariboru. Tudi lokacijo teh lahko preveriš vnaprej in glede na tvoje želje, vse izmed lokacij pa te vabijo na informativni dan, kjer ti bo predstavljena ta vrsta študentskega bivanja. Ob tem pa je v Mariboru seveda na voljo število zasebnih nastanitev, ki jih lahko preveriš na spletu, med drugim tudi na Kamrici.

Fakultete, domove in študente smo že omenili, kaj pa študentska organizacija?

Kot pritiče univerzitetnemu mestu, tudi v Mariboru deluje študentska organizacija. Študentska organizacija Univerze v Mariboru ali na kratko ŠOUM je stanovska skupnost študentov mariborske univerze oz. organizacija, ki skrbi za praktično vse, kar zadeva študente naše univerze. Sem spada vse od zabav, obštudijskih dejavnosti, kot so izobraževanja in druženja, urejanja položaja študentov, urejanja subvencionirane študentske prehrane in tako naprej. Sedež ŠOUM-a je na priljubljeni študentski točki, na Štuku. Več o ŠOUM-u si lahko prebereš v tem kratkem vodniku ali na njihovi spletni strani.

ŠOUM, trivia night, Štuk, kviz, študenti
ŠOUM je “odgovoren” za marsikatero druženje in zabavo v Mariboru.

To je to – si pripravljen, da se informativni dnevi začnejo?

Kakšnih večjih priprav na informativne dneve verjetno več ne potrebuješ. Ne potrebuješ niti sendviča iz nahrbtnika, saj te v Mariboru čaka na desetine lokalov, restavracij in trgovin, ki bodo poskrbeli, da ne boš lačen. Če je informativni dan zate prvi preživet v Mariboru, pa ti priporočamo še sprehod do turistično-informacijskega centra. Ta se nahaja zraven frančiškanske cerkve (to je tista rdeča v centru), od koder te lahko usmerijo na raziskovanje mesta. Če ne ta vikend, pa jeseni, saj si boš po informativnih zagotovo rekel “Grem študirat v Maribor!”

Sara VOCOVNIK
arhiv DOSTOP.si, Instagram

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button