Tehnologija

Kako iz Google iskanja odstraniti zadetke pod tvojim imenom

Izginiti iz interneta nikakor ni preprost podvig, Googlova nova posodobitev pravilnika pa omogoča nekoliko lažjo odstranitev osebnih podatkov, ki se pojavijo ob googlanju tvojega imena. Preveri, kako lahko s prve strani Googla odstraniš svoj domač naslov.

Nova objava na Googlovem blogu pojasnjuje, da lahko po novem zahtevamo odstranitev osebnih podtkov iz rezultatov Google iskanja, kot so telefonske številke, e-poštni naslovi in domači naslovi.

Michelle Chang, vodja globalne politike za spletno iskanje pri Googlu, novost pojasnjuje tako: “Zasebnost in spletna varnost gresta z roko v roko. In ko uporabljate internet je pomembno, da imate nadzor nad tem, kako je mogoče najti vaše najobčutljivejše osebne podatke.”

Dodaja še, da je odprt dostop do informacij ključni cilj internetnega iskanja, hkrati pa želi Google ljudem ponuditi tudi orodja, s katerimi se lahko zaščitijo in ohranijo zasebnost svojih osebnih podatkov. Tako so z namenom, da uporabnikom pomagajo prevzeti nadzor nad svojo spletno prisotnostjo, posodobili svoj pravilnik.

Google iskanje odslej varnejše

Če želiš preprečiti prikazovanje svojih osebnih podatkov v Google iskanju, lahko zdaj preprosto vložiš zahtevo za odstranitev. Zahtevo bodo pregledali Googlovi preiskovalci, ki bodo ocenili, ali so informacije v javnem interesu – npr. novice ali uradne vsebine. Po pregledu nato prejmeš pojasnilo, zakaj so bile informacije odstranjene ali zakaj ne.

Google, spletna varnost, varnost na spletu, splet, internet, osebni podatki, osebne informacije, spletno iskanje, podatki, informacije, Michelle Chang, zasebnost, doxxing
V primeru, da je zahteva zavrnjena, jo lahko ponovno vložiš z dodatnim pojasnilom, zakaj meniš, da bi vsebine morali odstraniti.

Stop doxxingu!

Eden izmed glavnih ciljev spremembe politike je zaščita ljudi pred doxxingom. Najnovejša posodobitev temelji na prejšnjem Googlovem pravilniku, ki je ljudem omogočal, da zahtevajo odstranitev informacij, ki bi jih kdo lahko uporabil za finančno goljufijo ali krajo identitete. To so na primer številke kreditnih kartic, lastnoročni podpisi, zdravstveni kartoni ali osebni dokumenti.

Doxxing je zlonamerno razkrivanje osebnih podatkov na spletu – npr. namerno objavljanje domačega naslova, delovnega mesta, telefonske številke itd.

Ob tem pa se moramo zavedati, da zahteva po odstranitvi podatkov ne bo povsem odstranila s spleta, temveč zgolj iz nabora rezultatov na Googlu. Če želiš, da se podatki trajno izbrišejo iz določenega spletnega mesta, se moraš obrniti na lastnika tiste strani.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button