Življenjski slog

Kako miselnost vpliva na to, kako zapravljamo denar?

Velikokrat je naša miselnost tista, ki nam pomaga doseči nek cilj. Tudi v finančnem delu našega življenja je tako. Kako zapravljamo denar, je namreč odvisno od dejavnikov, ki so skozi čas oblikovali našo miselnost.

Družinske navade

Podobno, kot si od mame prevzel pripravljanje zajtrka ali očetovo veselje do knjig, lahko družina vpliva tudi na tvoje finančne zamisli. Če ravno ne študiraš ekonomije, se s financami najverjetneje nisi srečal v šoli, zato je logično, da te navade dobimo doma. Vseeno ni nujno, da boš tudi ti zapravljal denar na enak način, pomembno je le, da dobiš vpogled v svoje navade.

denar, finance, finančno, finančni, zapravljanje, varčevanje, kako varčevati, kako prihraniti denar, kako ravnati z denarjem
Večina se finančnih veščin nauči doma, zato je nujno, da prepoznaš, kaj zaradi družinskih navad delaš narobe.

Vzemi si čas in premisli, kako varčuješ in kako izgleda tvoj proračun, nato pa ugotovi, zakaj je temu tako. Poskušaj vpeljati majhne spremembe, kot je recimo, da pričneš svoj denar spremljati na tedenski in ne mesečni bazi. Morda se lahko odpoveš naročnini na Hulu, če gledaš le Netflix?

Čustveno zapravljen denar

Si med tistimi, ki žalost preženejo z nakupovanjem? Čustveno nakupovanje ne sme biti način, kako se spopadaš s težkimi trenutku, saj lahko težko privarčevan denar hitro skopni. Pomembno je, da se discipliniraš in odpoveš (skoraj) vsem podobnim izletom v trgovino.

Nastavi si mesečni hranilnik in tako varčuj kar avtomatsko. Poskušaj kupovati le z gotovino, ki jo imaš v denarnici. Kreditno kartico uporabljaj kot debetno in si privošči le to, kar lahko takoj odplačaš. Postavi si meje in se jih drži.

Počisti svoj zid na socialnih omrežjih

Brskanje po socialnih omrežjih in neskončno scrollanje vpliva na naše želje in posledično tudi finance. Ni se ti treba ukvarjati s tem, da si je sošolec privoščil nov avto ali da ima sestrična denar za potovanje na Bali, še manj pa si moraš na silo to privoščiti tudi ti.

denar, finance, finančno, finančni, zapravljanje, varčevanje, kako varčevati, kako prihraniti denar, kako ravnati z denarjem
Naj te lepe slike in ugodne ponudbe na socialnih omrežjih ne prepričajo v nepremišljen nakup.

Skušaj prepoznati, katere strani oz. profili vplivajo na tvoje finance. Pozoren bodi na oglase in ali te tudi ti prepričajo v nakup stvari, ki jih pravzaprav ne potrebuješ.

Ustvari načrt, kako boš v prihodnosti zapravljal denar

Sedaj, ko si prepoznal negativne vplive in svojo finančno miselnost, je čas, da pripraviš dober načrt za prihodnost.

  1. Najdi cilje, ki jih zasleduješ in ugotovi, kako bo skozi čas z njimi povezan denar.
  2. Preglej svoje finančno stanje in najdi priložnosti, kjer bi lahko privarčeval kak evro ali dva.
  3. Poskrbi za finančno pismenost in se nauči več o izrazih kot je varčevanje, dolgovi, investicije ipd.
  4. Poskrbi za manjše, a dobre navade: ustvari font za nujne primere, ki bo pokril stroške za nekaj mesecev, majhno vsoto mesečno preusmeri na račun za varčevanje …

Dobro in stabilno finančno stanje ne bo prišlo samo od sebe, ampak boš moral vanj vložiti kar nekaj truda. Prepoznaj, kaj vse je vplivalo na tvojo miselnost in finančne navade, nato pa prični uresničevati nov načrt za ravnanje z denarjem.

 

 DOSTOP.si / UJ
 Pexels.com

Sorodni članki

Back to top button