Potovanje

Kako zgodaj na letališče, da ne zamudim letala?

Ne glede na to, ali potuješ pogosto, si organiziran in natančen potnik, potovalni dan si moraš zmeraj organizirati tako, da ne zamudiš letala. Kako zgodaj se torej odpraviti na letališče, da se izogneš najhujši nočni mori?

Pri popotniški populaciji se vedno znova pojavlja vprašanje: kako zgodaj priti na letališče. Medtem ko nekateri popotniki vztrajajo pri prihodu več ur pred letom zaradi strahu zamude leta, drugi raje živijo na robu in lovijo zadnje minute. Za vsakogar, ki ima raje potovanje brez stresa, nobena možnost ni idealna. Prezgodnji prihod pomeni preživeti ure na letališkem terminalu in čakanje na let, zamuda pa najhujšo nočno moro.

In skoraj nemogoče se je izogniti rahli potovalni mrzlici, četudi smo še tako izkušeni popotniki. Zamujeni leti lahko iztirijo počitnice, prekinejo poslovna potovanja in poslabšajo še tako stresno situacijo.

Si torej želiš prihraniti nekaj stresa in ne zamuditi naslednjega leta?

Kako zgodaj priti na letališče?

Ni presenetljivo, da ni pravega odgovora, kako zgodaj moraš priti na letališče, da ujameš let. Odločitev je vsaj do neke mere odvisna od tvoje tolerance tveganja. Ne pozabi upoštevati zamud, na katere lahko naletiš še preden vstopiš na letališče. Promet, iskanje parkirnega mesta, zamujanje letaliških avtobusov, dolga hoja do varnostne službe in še bi lahko naštevali.

Kako zgodaj na letališče za mednarodne lete?

Kadar letimo v države, ki niso članice EU, je treba vselej razmisliti o dodatnem času, ki ga lahko porabimo za potrebne postopke za vstop v tujo državo. Sem lahko spadajo pregledi potnih listov in vizumov, carinski pregledi in temeljitejši varnostni pregledi.

Strokovnjaki in zaposleni na letališčih pravijo, da bi dve uri morali zadostovati, sicer pa je vse odvisno tudi od tega, v katero državo letiš.

letališče, potovanje, letalo, zamuda, čas
Ne pozabi, da lahko za mednarodne lete na letališču porabiš nekoliko več časa.

Nasveti za hitrejše premikanje po letališču

Tudi če imaš nekaj izkušenj, ti nekaj nasvetov, kako se čim hitreje in čim lažje premikati po letališču zagotovo pride prav.

  • Letališče razišči vnaprej: Danes lahko do podatkov o letališčih pridemo zelo enostavno. Zagotovo si boš prihranil nekaj časa, pa tudi stresa, če se boš o letališču iz katerega potuješ, pozanimal v naprej. Preglej, pri katerih vratih boš vstopil v letališče in kje se nahaja tvoj terminal, pa si boš prihranil marsikatero minuto.
  • Oceni sopotnike: Veš, kaj te lahko na letališču najbolj zadrži? Tvoji sopotniki. Sploh tisti, ki so malce izgubljeni, preobremenjeni, imajo majhne otroke … Seveda v nas velikokrat prevlada čut za sočloveka in jih v vrsti spustimo naprej, nekaj živcev pa si bomo prihranili, če jih bomo že pred formiranjem vrste poskusili elegantno prehiteti.
  • Izkoristi ugodnosti: Če si kupil prednostno letalsko vozovnico, imaš točke letalske družbe ali kar koli drugega, naj te ne bo sram izkoristiti ugodnosti. Morda ti bodo te pospešile potovalno izkušnjo.

Kaj početi na letališču

Če si bil previden in si na letališče prispel res zgodaj, ti ponujamo nekaj idej, kako preživeti čas:

  • Prepusti se dobri knjigi ali podcastu.
  • Lahko si privoščiš nekaj brezcarinskega nakupovanja.
  • Najdi miren kotiček, kamor lahko priključiš prenosni računalnik in opravi nekaj dela.
  • Poišči kakšno dobro restavracijo in si pred letom privošči pojedino.
letališče, potovanje, letalo, zamuda, čas
Nimaš idej, kaj početi na letališču? Imamo rešitev!

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button