UncategorizedŽivljenjski slog

Kdo pravi, da fantje ne jokajo?

V tradicionalnih družbah se je skozi zgodovino ustvarilo nezapisano pravilo, da fantje ne jokajo in ne izražajo svojih čustev. Danes pa vemo, da to nikakor ne drži in da moramo tudi odraščajočim dečkom in odraslim moškim pustiti prostor za izražanje svojih lepih in manj lepih čustev.

Fantje pa res ne jokajo,” je pogosta izjava, ki jo slišijo odraščajoči fantje. Na ta način se tudi sami naučijo skrivati in prikrivati svoja čustva. Zaradi teh jih lahko pogosto celo zmerjajo. Posledično svoja čustva tudi težje izrazijo in ubesedijo.

Fantje so lahko čustveno ranljivi. Bolje moramo razumeti njihova čustva in se o njih pogovarjati enako kot z dekleti. Razlike v samoizražanju med spoloma se začnejo zgodaj. Fantje so zaradi barv, oblačil, jezika in izbire igrač že od rojstva obravnavani drugače kot deklice. Moški po navadi izkazujejo bolj stereotipično ‘mačo’ ali tradicionalno moško vedenje ali odnos.

Moški lahko že v mladosti ponotranjijo družbena pričakovanja glede spola, vključno z idejami o tem, kako vzgajati otroke določenega spola. Ko imajo moški sinove, lahko čutijo kulturni ali družbeni pritisk, da jih vzgajajo na bolj ‘možat’ način, s poudarkom na lastnostih kot so moč, neodvisnost in stabilnost. Moški se po navadi opirajo na lastne izkušnje vzgoje in morda poskušajo prenesti tisto, za kar verjamejo, da so dragocene lekcije in lastnosti, ki so se jih naučili od svojih očetov.

Kako fant razvije čustva

Kako fantje razvijajo čustva, lahko vključuje več stvari: lahko izhaja iz družbene komunikacije, kulturnih pričakovanj ali pa neposredno od staršev. Lahko se razvije iz dejstva, da je odraščajočim dečkom naročeno, naj govorijo o svojih občutkih in naj jih ne skrivajo. Tovrstna navodila do odraščajočih dečkov navadno prihajajo od žensk.

Preprosto reči moškim, naj govorijo o svojih čustvih in občutkih, ne bo zaleglo. Fantje se o veliko stvareh ne pogovarjajo in pristop, ki ustreza vsem spolom, ne omogoča dostopa tudi do njihovih občutkov. Čustveno izražanje fantov ni vedno verbalizirano, pač pa potlačeno zaradi pomanjkanja razumevanja, kako jih pripraviti do tega, da izrazijo svoje skrbi.

fantje, dečki, moški, čustva, duševno zdravje
V tradicionalnih družbah še vedno zmotno velja, da fantje ne jokajo.

Načini za pomoč fantom pri pogovoru

Za dečke, fante in odrasle moške moramo ustvariti priložnost za varno in spodbudno okolje, ki spodbuja čustveno izražanje fantov. Upoštevati velja naslednje:

  • Naj fantje vedo, da so njihova čustva pomembna.
  • Posvetiti jim moramo svojo popolno pozornost in postavljati smiselna vprašanja, da pokažemo da se za pogovor zanimamo in smo vanj aktivno vključeni.
  • Pojasnimo lahko, da vsak doživlja širok spekter čustev in da je naravno, da smo včasih srečni, žalostni, jezni ali zaskrbljeni. Čustva moramo normalizirati pri vseh spolih.
fantje, dečki, moški, čustva, duševno zdravje
S fanti se moramo o čustvih pogovarjati drugače kot z dekleti.

Bodimo pozorni

Nekateri stereotipi, ki temeljijo na spolu, povzročajo domnevo, da so fantje stoični in da njihova moškost pomeni, da se spoprijemajo s stvarmi, jih obvladajo in počnejo česar dekleta po naravi ne zmorejo. Posledično lahko skrbi za duševno zdravje pri dečkih ostanejo neopažene, saj menijo, da lahko večino situacij obvladajo sami. Tudi če fantje verjamejo, da “nimajo čustev”, moramo biti pozorni nanje. Prav tako kot vsi ostali spoli tudi najtrdnejši moški potrebujejo prostor za izražanje in čustvovanje.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button