Življenjski slog

Konec prijateljstva: kako se raziti, ko ne gre za romantično zvezo

Razhod s prijateljem je zelo zahtevna situacija - raziskave kažejo, da ima na osebo lahko še močnejši vpliv kot razhod s partnerjem. Konec prijateljstva pa je običajen del življenja, s katerim se moramo sprijazniti. Ker pa je to seveda lažje reči kot storiti, preveri nekaj napotkov, kako se lotiti razhoda s prijateljem.

Če resno razmišljaš o prekinitvi vajine prijateljske vezi, se morda sprašuješ kdaj bi za to lahko bil pravi čas, ali bi to moral storiti osebno, če bo veliko drame … Morda celo čutiš potrebo, da bi vse občutke kar pometel pod preprogo in pustil vesolju, da prevzame odgovornost.

Če meniš, da je čas za konec katerega izmed tvojih prijateljstev, pa zberi pogum in to naredi, kot je treba. Preveri nekaj nasvetov, kako poskrbeti, da bo konec prijateljstva čim lažji in spoštljiv do obeh.

Vsega lepega je enkrat konec …

Konec prijateljstva je proces, do katerega pride, ko se prijatelji med seboj oddaljijo in nehajo komunicirati. To se lahko zgodi postopno ali nenadno, včasih pa za to sploh ne obstaja dejanskega razloga – poti se pač razidejo.

Nasprotno pa za konec prijateljstva lahko obstajajo tudi tehtni razlogi. Če te je nekdo izdal, v vajin odnos vnaša slabo energijo ali nasploh meniš, da nate ne vpliva dobro, je čas za ukrepanje. Enako v primerih, ko opaziš, da nekdo v prijateljstvo vlaga veliko manj časa in truda kot ti.

Hmmm, pa je res tako slabo?

Pred sprejemanjem kakršnekoli odločitve moraš temeljito razmisliti in se vprašati, če so stvari res tako slabe, kot se ti zdijo. Če meniš, da odnos nate kakorkoli slabo vpliva, je čas, da temu narediš konec. Tudi, če je razlog samo to, da so se vajine poti razšle. Ob razvijanju različnih vrednot in vstopanjem v različna življenjska poglavja, se poti včasih pač razidejo. Prijateljstva se spreminjajo, tvoji trenutni prijatelji pa morda več ne ustrezajo tvoji viziji za prihodnost.

prijatelj, prijatelji, odnos, prijateljstva, odločitve, Prijateljstvo, razhod, konec
Če trenutnih prijateljev v prihodnosti ne vidiš ob sebi, ni s tem popolnoma nič narobe.

Zakaj so razhodi tako težki?

V študiji iz leta 2012 so raziskovalci ugotovili, da so lahko izkušnje družbene zavrnitve ali izgube prijatelja ene izmed najbolj bolečih izkušenj, ki te lahko doletijo. Razpadi prijateljstev pa so lahko še posebej težki za pripadnike generacije Z, ki so v ključnem procesu raziskovanja identitete, saj se lahko izguba prijatelja občuti kot izguba dela samega sebe.

Pri razhajanju bodi direkten

Naj te ne skrbi, da boš kaj rekel narobe. Pred samim pogovorom razmisli, kaj želiš povedati in ne pozabi, da moraš biti trden pri svoji odločitvi in za njo tudi stati. Poleg neposrednosti pa ne pozabi tudi na spoštljivost do druge osebe.

Ali lahko to narediš na daljavo?

Vsekakor je preprosteje, če se razhod zgodi na daljavo. Glede na dvoumnost prebiranja in razlaganja virtualnih sporočil, pa je najbolje, če se temu izogneš. Med vama namreč ne želiš ustvariti dodatne zmede. Za razvezo na daljavo se tako odloči samo v primerih, ko v vajinem odnosu prihaja do kakršnihkoli zlorab.

prijatelj, prijatelji, odnos, prijateljstva, odločitve, Prijateljstvo, razhod, konec
S spoštljivim pogovorom boš (bivšemu) prijatelju pokazal, da spoštuješ spomine, ki sta jih ustvarila skupaj.

Čas je za akcijo: kaj moraš torej vedeti?

Tudi če te je oseba v preteklosti prizadela, bo obnavljanje podrobnosti obema povzročilo samo nelagodje in bolečino. Namesto tega raje jasno povej, zakaj in s kakšnim namenom si se odločil, da je nastopil čas za konec prijateljstva.

Osredotoči se na svoja čustva in občutke in jih jasno tudi predstavi. Ne reci na primer “Nikoli te ni bilo ob meni, ko sem te potreboval“, temveč “Ko mi je težko, ob sebi potrebujem nekoga, ki bi me podpiral“. Tako boš vajin razhod izvedel brez vzbujanja krivde in slabih vibracij.

Bodi jasen in direkten, a spoštljiv: “Mislim, da se je najino prijateljstvo končalo zaradi … Res mi veliko pomeniš, a mislim, da najin odnos ne potuje v smer, kamor želim v življenju iti.”

Pogovor o koncu prijateljstva ne rabi biti nujno grozljiv. Konec prijateljstva lahko po drugi strani predstavlja odlično možnost, da se postaviš zase in za svoje dobro počutje ter tako nadaljuješ z iskanjem svojega resničnega jaza.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button