Zabava

Mariborski študentski vodnik: Kam čez dan?

Poleg večernih zabav je povprečen študijski teden dobro popestriti tudi z zanimivim dogajanjem čez dan. V Mariboru ne manjka atraktivnih razstav, akustičnih koncertov, stand up nastopov, kvizov in ostalih dogodkov. Preveri, kam v Mariboru se lahko odpraviš z namenom zabave in širjenja obzorij.

Med tednom in vikendi lahko izbiraš med bogatim dogajanjem, ki zagotovo zadovolji vsak okus. Pa naj bo to želja po umirjenem akustičnem koncertu pod drevesnimi krošnjami, stand up nastop v intimnem ambientu ali zabaven kviz, na katerega se prijaviš s prijatelji. Četudi je večina dogodkov pogojena s stanjem trenutnih ukrepov in pogojev (imaš PCT?) se ponovno odvija mnogo atraktivnih in raznolikih vsebin. Kam v Mariboru?

Stand up nastopi

Za večere, prežete s solzami in smehom, redno skrbijo v KGB Maribor. To je kletni lokal z dušo, kjer se redno odvija atraktiven stand up program, koncerti in različne predstave. V poletnih mesecih pa serijo prireditev izvajajo v bližnjem avditoriju Lutkovnega gledališča. Tam so večkrat prisotni že dobro znani Avtmigeci, ki vedno postrežejo z novo paleto komikov, ki na razgibanih večerih smeha preizkušajo nove šale. Nekoliko drugačne so predstave improvizacijskega gledališča, ki s vključevanjem publike vedno poskrbijo za salve smeha. Ena izmed večjih impro skupin pri nas je Banda Ferdamana.

ples, šport, Maribor, ŠOUM, koncerti, kvizi, dogodki, Štuk, zabava, Tango Young, komični četrtki
Avtmigeci so ena izmed gonilnih sil stand up komedije v severovzhodu Slovenije.

Z novim študijskim letom pa se začenjajo tudi Komični četrtki v organizaciji Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM), ki za trebušne mišice študentov skrbi ob četrtkih na Štuku.

Koncerti

Za koncerte vseh žanrov so primerni naslovi Poštna ulica, Glavni trg, KGB Maribor, klub Wetrinsky in seveda Štuk. Prihodnjo sredo nas prav na Štuku čaka prava glasbena poslastica – finale glasbenega natečaja Šourock. Vse več dogodkov pa se odvija tudi na Vetrinjskem dvoru – v klubu Wetrinsky, kjer se ravno v tem času poslavljajo od poletnega dogajanja na dvorišču in dogodke selijo v notranjost kluba.

V oktobru se bo ponovno tudi odvila že dobro znana Ftrgatev v organizaciji Kluba mariborskih študentov (KMŠ). Ftrgatev se bo letos odvila na Vetrinjskem dvoru, nastopili pa bodo Vlado Kreslin z Malimi bogovi in še en, zaenkrat še neznan gost.

Kvizi

Če želiš preveriti svoje znanje in s prijatelji preživeti zabaven večer z elementi poljudne znanosti, je zate prava izbira obisk katerega izmed trivia kvizov. ŠOUM v ta namen organizira Trivia night, prvi letošnji se bo zvrstil že prihodnji teden. Za možgansko telovadbo pa ob ugodnih ukrepih skrbijo tudi v lokalu Piaf na Poštni ulici, kjer so doslej zabeležili že več kot 55 izvedb Piaf kviza.

ples, šport, Maribor, ŠOUM, koncerti, kvizi, dogodki, Štuk, zabava, Tango Young, komični četrtki
ŠOUM-ov Trivia Night na Štuku: gigantsko študentsko “brainstormanje”.

Razstave

Za klasične razstave se lahko nameniš v muzeje in galerije. Pravi hrami umetnosti in znanja so Pokrajinski muzej Maribor, Muzej narodne osvoboditve Maribor in Umetnostna galerija Maribor. Če si želiš bolj alternativne scene in odkrivanja manj poznanih umetnikov ter dogodkov “izven okvirjev”, pa preveri naslednja prizorišča: KID KIBLA, GT22 in Pisarna.

Zabava skozi športno aktivnost

Da od vsega učenja in počivanja ne postanemo preveč leni, pa se moramo občasno kdaj tudi razgibati. Za športno udejstvovanje lahko sami poskrbimo v športnih dvoranah, fitnesih in na prostem, serijo možnosti pa nam ponuja tudi Zdrava zabava.

Že v sredo, 20. oktobra 2021, imaš priložnost iti na Študentski nočni pohod na Kalvarijo, ki bo letos potekal že dvanajstič. Pohod je organiziran v okviru ŠOUM-ovega programa Aktivna študentska jesen. Za tiste, ki jih zanima vihtenje po plesnih dvoranah, pa k vpisu novih članov ob začetku študijskega leta pa vabi folklorno društvo Akademska folklorna skupina Študent.

ples, šport, Maribor, ŠOUM, koncerti, kvizi, dogodki, Štuk, zabava, Tango Young, komični četrtki
V svoje vrste ponovno vabi društvo z dolgoletno tradicijo, AFS Študent.

Kam torej v Mariboru?

Za mariborsko dogajanje sledi tudi programu Društva Hiša!, Rajzefiber, kjer organizirajo zanimive delavnice in vodenja in dogodkom Mladinsko kulturnega centra Maribor (MKC Maribor). Premalo izpostavljena, a vsekakor z bogatim programom polna sta MC Pekarna in Gustaf. Pojdi preverit.

Kot rečeno, razgibane dejavnosti za študente nenehno organizira ŠOUM. Tudi sicer pa bodi na preži, saj so informacije o dogajanju v mestu redno objavljene na naši spletni strani pod zavihkom Napovednik.

 

Sara VOCOVNIK
arhiv DOSTOP.si, Luka HERNET

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button