Zabava

Mariborski študentski vodnik: Kje se ga čaga?

Mariborsko nočno življenje je študentom pogosto bolj znano kot lokacije predavalnic na faksu. Katere so tiste čage, ki se jih kot vzoren študent preprosto moraš udeležiti? Študentski torki, tradicionalni Lampiončki in Ftrgatev so le nekatere izmed mnogih.

Štuk je študentska Meka Maribora in temu primerno se tam zvrsti tudi večina najpomembnejših študentskih dogodkov. Poleg Štuka pa se lahko ponoči znoriš tudi v klubih kot so Klub KMŠ Maribor, Fuego – Latino club, Trust, Niagara Lounge Bar in Takos Lent. Nekoliko bolj alternativno dogajanje najdeš v Mladinskem centru Pekarna (MC Pekarna) in v lokalu Kavarnica Rokaj na Lentu. Če iščeš nekoliko bolj umirjeno, a vseeno živo dogajanje je prava destinacija zate Poštna ulica. Tam lahko izbiraš med vrsto lokalov, ki ustrežejo vsakemu okusu – od pivnice na vrhu ulice do vinskega lokala z obsežno vinsko karto na dnu.

Študentske zabave v Mariboru, ki jih ne smeš zamuditi

Poleg klasičnih študentskih torkov, ki so najbolj živi predvsem na Štuku, je v Mariboru vsakoletno več dogodkov, ki jih kot mariborski študent ne smeš zamuditi. Dogajanje študijskega leta zares otvori brucovanje. Brucovanja običajno organizirajo posamezne fakultete, Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) pa organizira največje brucovanje, ki je namenjeno prav vsem. Letos bo potekalo 15. oktobra na Štuku, novo sezono študentskih zabav pa se bo pričelo z melodijami, ki jih proizvaja Grupa Vigor.

Lampiončki, Štuk, ŠOUM, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, ŠOUROCK, dogodki, Maribor
Karte za letošnje Brucovanje ŠOUM so že na voljo (vir).

V mesecu novembru sledi največji štajerski praznik – martinovanje. Na Trgu Leona Štuklja se odvija največje slovensko martinovanje na prostem (če te ni, manjkaš). V organizaciji ŠOUM pa na Štuku praznujemo Martinovo še na študentski način. Letos bo Ftrgatev potekala že četrtič, na njej pa bodo nastopili Vlado Kreslin, S.A.R.S. in Mi2. “Ftrganega” te pričakujemo 8. novembra. Tako boš imel dovolj časa, da se do 11. novembra, ko se mošt uradno spremeni v vino, spet pripraviš na čaganje.

Ne pozabi na Veseli december

V prazničnem decembru se na zadnji študentski torek v koledarskem letu na Štuku običajno organizira božično-novoletna zabava Winter is coming. Lani so nastopali KiNG FOO in Big Foot Mama. Čez celoten december pa je za pestro dogajanje poskrbljeno v centru mesta, kjer v okviru programa Čarobni december na Trgu Leona Štuklja skozi ves mesec potekajo koncerti na našem največjem trgu.

Pomladni čas zaznamujeta dva večja študentska dogodka: ŠOUROCK in Lampiončki. ŠOUROCK je glasbeni natečaj, na katerem tekmujejo mlade dijaške in študentske rock zasedbe, Lampiončki pa se kot največji dogodek študijskega leta že tradicionalno odvijajo v mesecu maju. Leta 2020 se nam obeta že štirideseta izvedba tega študentskega praznika! Lampiončki pa niso samo večerna zabava s koncertom, temveč celodnevni dogodek s ponudbo hrane, pijače in ostalega dogajanja. Srce dogodka predstavljajo Lampiončkove igre, v katerih se lahko čez dan pomerijo študenti.

Ena izmed bolj priljubljenih tekmovalnih disciplin – Štuk Sniper.

Skozi študijsko leto pa bodi pozoren tudi na te študentske zabave v Mariboru: dogodke, namenjene študentskim “manjšinam” (Koroška gavda, Prekmurska gibanica, Knap žur itd.), Pivovijado in Špricarijado, Bogračfest in posamezne dogodke, ki so sproti objavljeni na socialnih omrežjih ŠOUM-a in Facebook strani Štuka.

 

Sara VOCOVNIK
arhiv DOSTOP.si, Facebook

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button