KulturaNovice

Ministrstvo bo v Mariboru pokrilo financiranje kulture z 290 tisoč evri

Ministrica za kulturo Asta Vrečko in župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič sta se dogovorila za izredno financiranje javnih zavodov v Mestni občini Maribor v višini 290.000 evrov, so sporočili z ministrstva za kulturo. Mestna občina Maribor je namreč pred nedavnim napovedala zmanjšanje občinskega financiranja na področju kulture v Mariboru.

Kot je na četrtkovi izjavi povedala ministrica, sta se z županom Mestne občine Maribor Sašo Arsenovič dogovorila za izredno financiranje javnih zavodov. Župan Arsenovič pa je povedal, da rešitev zagotavlja namesto prej 80 odstotno, zdaj 100 odstotno financiranje vseh projektov. Tako tistih iz dveletnih razpisih kot tudi tistih iz programa ljubiteljske kulture in tudi 100 odstotno financiranje drugih programov v kulturi.

Kot so še danes sporočili z ministrstva za kulturo, ministrstvo v Maribor vlaga izdatna proračunska sredstva tako pri financiranju obeh nacionalnih javnih zavodov kot sofinanciranju občinskih nevladnih organizacij kulturne dediščine in ljubiteljske kulture.

Obenem z mariborsko Mestno občino dobro sodeluje pri investiciji v Center Rotovž. Za ta projekt je ministrstvo namenilo 12,7 milijona evrov. “Obnova Centra Rotovž bo velika pridobitev za Maribor in celotno regijo ter bo omogočila trajni razvoj kulture v tem delu Slovenije,” so zapisali na ministrstvu.

Dodali so, da si ministrstvo za kulturo s svojimi programskimi usmeritvami prizadeva za razvoj kulturnega sektorja po celotni Sloveniji. Za takšen celosten razvoj kulture je nujno sodelovanje državnih organov in lokalnih skupnosti. “Povsem jasno je, da znižanje sredstev lahko ogrozi pridobivanje tudi drugih finančnih virov in uspešno dokončanje sodelovanj v evropskih projektih, kjer je ključno stabilno in predvidljivo sofinanciranje na lokalni in državni ravni,” so zapisali. Ministrstvo zato spodbuja občine, da vlagajo v kulturo, “saj tako dosegajo večje razvojne učinke in prispevajo k višji kakovosti življenja prebivalk in prebivalcev”.

Mestna občina Maribor je javne zavode s področja kulture ter izvajalce programov s področja kulture s finančnimi rezi seznanila v prvi polovici junija, kar je sprožilo val razočaranja med kulturniki.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button