Trivia night – »Moja Slovenija«:: Naravna in kulturna dediščina

Trivia night – »Moja Slovenija«: Naravna in kulturna dediščina

Znameniti grad na dolenjskem je že leta 1689 v svoji knjigi Slava vojvodine Kranjske opisal znameniti raziskovalec in polihistor Janez Vajkard Valvasor, ki je na tem gradu preživel dvajset let svojega življenja. Po katerem gradu sprašujemo?

Triglavski narodni park je edini narodni park v Sloveniji. Ime je dobil po Triglavu, ki se v osrčju parka dviguje najvišje in je hkrati tudi najvišji slovenski vrh. Koliko metrov nad morje se dviga?
Katero obmorsko mesto prepoznate na fotografiji?Velja za enega od simbolov slovenske naravne dediščine. Latinsko ime zanjo je proteus in spada med dvoživke. Katero žival iščemo?

V osrednjem delu starega mestnega jedra Maribora na Lentu, pred Hišo Stare trte še danes domuje najstarejša trta na svetu. Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo najstarejša trta na svetu. Približno koliko stoletij šteje?
Slovenija je precej bogata s kraškimi pojavi. Postojnska jama je turistično najbolj obiskana jama v Sloveniji, ima pa tudi akustično koncertno dvorano in železniške tire, po katerih skozi jamo na vagonih prevažajo obiskovalce. Mi pa vas sprašujemo po najvišje ležeči jami v Sloveniji?

Prisluhnimo posnetku ... Slišali smo oglašanje enega od slovenskih simbolov, ki je upodobljen tudi na slovenskem evro kovancu za 20 centov. Zanima nas katero svetovno znano pasmo te živali vzrejamo na slovenskem krasu?Izvira v Suhi krajini in je najdaljši desni pretok Save. Njena posebnost je, da ustvarja posebne lehnjakove pragove, ob katerih so nekoč delovali številni mlini in žage, ki so danes vsi razen enega opuščeni. Ko priteče do 7. največjega mesta v Sloveniji naredi dva dolga zavoja, ki jim pravimo okljuki ali meandri. Znotraj drugega meandra je nastalo srednjeveško mestno jedro. Katero reko iščemo?

V iskanem slovenskem mestu se nahaja 360 m visok dimnik termoelektrarne, ki ga lahko vidimo na posnetku. Je najvišja zgradba v Sloveniji, najvišji dimnik v Evropi in sedmi najvišji na svetu. V katerem slovenskem mestu se nahaja prikazana zgradba?Slovenija je znana kot dežela številnih kozolcev, saj približno 80 % vseh kozolcev najdemo v Sloveniji. Zanima nas koliko kozolcev je zavarovanih kot kulturni spomenik državnega pomena?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close