Zdravje

Stvari, ki se ti dogajajo kot posledica stresa, pa tega sploh ne veš

Vsi vemo, da je stres slab in kako grozljivo je biti pod stresom. Kaže pa se na različne načine. Poleg očitnih skrbi in nemirnega želodca lahko stres povzroča še mnogo več. Preveri stanja, ki jih doživlja marsikdo, pa se ne zaveda, da bi jih lahko povzročal prav stres.

Obstaja mnogo fizičnih simptomov, ki so povezani s stresom, večina ljudi pa se ne zaveda, da je njihov povzročitelj lahko prav stres. Tako težave pripišejo čemu drugemu. Fizični simptomi stresa so med drugim bolečine v prsih, palpitacije srca, bolečine v mišicah in zadihanost. Marsikdo doživlja tudi mravljinčenje, omotico, glavobole, težave s spanjem in povišano temperaturo.

Najpogostejši simptomi stresa so glavoboli, omotica in težave s spanjem.

Stres, zlasti kronični, lahko slabša tudi številna kožna stanja, kot so luskavica, kožno vnetje in akne. Nekateri lahko od stresa doživijo celo izbruh koprivnice.

Simptomi, simptomi stresa, zdravje, bolezen, fizični simptomi stresa, simptomi stresa, kronični stres, duševno zdravje, fizično zdravje
Stres lahko sproži ali dodatno poslabša določena kožna stanja.

Bolj znano pa je, da stres povzroča težave s prebavo. Poleg motenj vsakdanjega delovanja prebavnega trakta (napenjanje, zaprtje in zgaga), lahko kronični stres povzroča in poslabša tudi sindrom razdražljivega črevesja, vnetno črevesno bolezen in razjede na prebavilih.

Včasih je lahko tudi krivec za bolečine v ramenih in vratu. Ko smo izpostavljeni stresu, ramena radi držimo višje kot običajno. To povzroči obremenitev mišic, ki lahko vodi do bolečin in glavobolov.

Zakaj stres v naših telesih sproža tako nenavadne učinke?

Sproščanje kortizola in adrenalina, ki je značilno za stres, nas pripravi, da se odzovemo na občutek ogroženosti – z bojem ali begom. Modernega stresa pa običajno moremo rešiti s tem, da bi nekoga udarili ali od njega preprosto zbežali. Po izpostavljenosti stresu se zaradi delovanja telesa tako počutimo izčrpano, kar se lahko kaže na več področjih, npr. na spanju, ki nadalje vpliva na naše fizično zdravje.

Simptomi, simptomi stresa, zdravje, bolezen, fizični simptomi stresa, simptomi stresa, kronični stres, duševno zdravje, fizično zdravje
Ko imamo težave s spanjem dlje časa, se to začne poznati tudi na našem zdravju.

Z daljšo izpostavljenostjo stresu pa začne trpeti tudi naš imunski sistem, zaradi česar hitreje zbolimo. To se velikokrat zgodi kmalu po koncu njegovemu izpostavljanju, ko se nivoji adrenalina nekoliko umirijo.

Kako se lahko spopadamo s temi tegobami?

Ker se bomo pod stresom dolgoročno počutili zgolj vedno slabše, je pomembno, da ga poskušamo nadzorovati oz. se z njim učinkoviteje spopadati. Med drugim pri tem pomagajo fizična aktivnost, urejena prehrana in pitje dovolj vode, popoldanski počitek, prakticiranje tehnik pomirjanja in pogovor z bližnjimi.

Če meniš, da se s stresom kljub prakticiranju tovrstnih tehnik nisi sposoben spopadati, pa se je najbolje obrniti na strokovnjaka za duševno zdravje, ki ti bo pomagal razviti tehnike za obvladovanje vsakodnevnega stresa.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button